Tongariro Crossing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mount Ngauruhoe

Tongariro Crossing,
Nieuw-Zeeland


De Tongariro (Alpine) Crossing is een dagwandeling van zo'n 7 tot 8 uur dat over vulkanisch gebied gaat. De bergpas tussen Mount Tongariro (1967 meter) en Mount Ngaruhoe (2287 meter) is ongeveer 20 kilometer lang.

Mount Ngaruhoe is -bij Lord of the Rings fans- ook wel bekend als Mount Doom. De vulkaan en het omliggende gebied waren mede het decor van de Lord of the Rings films. Met name in de climax van de derde en laatste film is Mount Doom een belangrijke plaats in het verhaal.

Het is trouwens de meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland. Sinds het jaar 1839 zijn er in totaal al meer dan 70 uitbarstingen geweest.

Na een paar uur lopen, merkte ik dan ook aan bijna helemaal niets meer dat ik in het groene Nieuw-Zeeland was. De dorre, woestijnachtige vlakte zag er buitenaards uit. Ik liep in een maanachtig gebied.

Wie goed kijkt, ziet een pad lopen, die linksonder op de foto in beeld komt. Daar zijn ook twee personen te zien, wat meteen duidelijk maakt hoe groot het gebied en de vulkaan is. Het pad loopt vervolgens door tot vlak langs de rode krater. Een spannend, maar prachtig weggetje om eens bewandeld te hebben.