Auckland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jan van Gent in volle vlucht

Auckland,
Nieuw-Zeeland


Op Muriwai Beach, op een uurtje rijden ten westen van Auckland, vind je de op een na grootste Gannet (Jan van Genten) Colony van Nieuw Zeeland, hier leven een paar duizend. Bij Cape Kidnappers, in de buurt van Napier aan de oostkust van het Noordeiland, verblijven er meer dan tienduizend.

Na een kleine wandeling vanaf de parkeerplaats kom je op de platformen waar je een goed uitzicht hebt op de twee rotsplateaus waar deze vogels hun nesten hebben. De eerste paar minuten is het even wennen want er waart een indringende stank, je bent immers ook bij een van de grootste openbare vogeltoiletten van de wereld, maar ook dat went.

Het is een drukte van jewelste, je waant je op het grootste vliegveld ter wereld met constant binnenkomende en vertrekkende vluchten, het is een wonder dat ze elkaar nooit raken. Als de jongen groot genoeg zijn vertrekken ze voor hun eerste vlucht, zonder vliegles, over de Tasmanzee naar Australië. De vogels die na de eerste duik vanaf de rotsen niet snel genoeg de vleugels uitslaan eindigen als haaienvoer.