Bay Of Plenty

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

White Island (Whakaari)

Bay Of Plenty,
Nieuw-Zeeland


Tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland in 2018 brachten wij een bezoek aan White Island. Een vulkaan aan de noordkant van het Noordereiland, zo’n 48 kilometer van de kust. Je kon er alleen met een touroperator komen. Op de ochtend van vertrek werden we gewaarschuwd voor ruwe zee. Dat zal wel meevallen dachten wij, aangezien we nog nooit zeeziek waren geweest.

Amper vijf minuten op zee brak bij mij letterlijk het zweet uit en werd ik steeds misselijker. Eén voor één waren er al anderen naar het bovendek begeleid met dezelfde klachten. En zo werd ook ik naar het bovendek gebracht naar de andere "zeebeenlozen". Wat vervolgens daar gebeurde hoef ik denk ik niet te vertellen. Iets met papieren zakjes en geamuseerde gidsen.

Eenmaal aangekomen verdwenen mijn klachten als sneeuw voor de zon zodra mijn voeten weer een vaste ondergrond raakten. We kregen een helm en een gasmasker tegen de extreme zwavelgeur. Voor wie al eerder in zulke gebieden is geweest. Denk terug aan die stank en vermenigvuldig het een aantal keer… Ook deelden de gidsen zuurtjes uit. Die verminderen de irritatie van de dampen die op je keel slaan. Zo brachten we een tijdje door op dit schitterende buitenaardse landschap. Een ervaring die ik nooit zal vergeten. Het was voor mij één van de hoogtepunten tijdens onze reis.

Op 9 december 2019 vond er een uitbarsting plaats terwijl er zich toeristen bij en rondom de vulkaan bevonden. 21 mensen hebben dit toen helaas niet overleefd. Sindsdien zijn bezoeken op het eiland niet meer toegestaan.