Grand Canyon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grand Canyon

Grand Canyon,
Verenigde Staten


Eén van de bekendste Nationale Parken in de USA is de Grand Canyon in Arizona. Het wordt beschouwd als één van de zeven wereldwonderen der natuur.
Miljoenen jaren geleden werd hier een deel van de aardkorst omhooggedrukt; daardoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon nu een onderdeel van is. De Colorado River heeft zich gedurende de laatste 6 miljoen jaar een weg gebaand door de rotslagen van het Colorado Plateau, waarbij het gesteente steeds verder werd (en nog steeds wordt) weggeslepen. Omdat elke rotslaag weer uit een ander soort gesteente bestaat, zijn de effecten van de kracht van het water overal verschillend. Hierdoor is een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen ontstaan. Behalve het water van de Colorado River hebben ook andere eroderende krachten, zoals vorst en wind, veel invloed gehad.

Het Nationale Park wordt door de kloof in twee helften verdeeld, die hemelsbreed maar 16 kilometer van elkaar zijn verwijderd. Maar als je met de auto van de zuidzijde (de South Rim) naar de noordzijde (de North Rim) wilt rijden, dan moet je een afstand van maar liefst 315 kilometer afleggen! Wij hebben de South Rim bezocht in 2014 en 3 jaar later deden we de North Rim.
Grand Canyon is alom bekend, maar als je er staat dan ben je toch wel even stil en voel je je nietig. Het is gewoonweg prachtig!
Een rondreis in de USA is ook voor kinderen een aanrader. De natuur is er adembenemend en er zijn genoeg leuke plekken om naar toe te gaan.