Panama image

Panama


Reisgids

Panama
Noord en Midden Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Panama vakantie

Panama verenigt tropisch regenwoud, moderne steden en paradijselijke stranden. Betoverende eilanden zoals Bocas del Toro en de inheemse cultuur van San Blas wachten op ontdekking. Het Panamakanaal is een wereldberoemd, technisch hoogstandje, terwijl het historische Casco Viejo en de bruisende skyline van Panama-Stad een perfecte mix van verleden en heden bieden. Geniet van ecotoerisme in Boquete en Darien National Park of ontspan op de zonnige stranden van de San Blas-eilanden (Guna Yala).

Rondreis Panama

In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Panama, Columbustips weg van de massa, de beste reistijd voor Panama en het tijdsverschil.

Panama-Stad

De hoofdstad van Panama is Panama Stad, waarvan het centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De historische wijk van Panama City staat bekend als Casco Viejo of Casco Antiguo. Hier vind je prachtige koloniale architectuur, smalle straatjes, pleinen en historische kerken. De moderne skyline van Panama Stad, met zijn indrukwekkende wolkenkrabbers, is een contrast met de historische charme van Casco Viejo. Bezoek de Cinta Costera voor een prachtig uitzicht op de skyline. Isla Tabogo, ook wel bekend als het 'eiland van de bloemen', ligt op korte afstand van Panama Stad. Het is een populaire bestemming voor dagtochten vanuit Panama City, vanwege de mooie stranden en uiterst vruchtbare, vulkanische grond.

Bocas del Toro

Bocas del Toro is een archipel in het noordwesten van Panama, bekend om zijn ongerepte stranden, turquoise wateren en diverse mariene leven. Bocas del Toro is een hotspot voor watersportliefhebbers; surf op de golven van Playa Bluff, snorkel in kristalheldere wateren of verken mangroven per kajak. Alle eilanden van de archipel zetten zich in voor duurzaam toerisme, om de rijke natuur ook voor volgende generaties te behouden.

San Blas-eilanden

De San Blas-archipel in Panama bestaat uit meer dan 360 eilanden, waarvan sommige bewoond zijn en andere ongerept. De eilanden worden beheerd en bewoond door de inheemse Guna-bevolking. Gunu Yala, zoals de San Blas-eilanden ook worden genoemd, hebben een hoge mate van autonomie binnen Panama. Lokale leiders beheren de eilanden. De kleurrijke koraalriffen, weelderige palmbomen, het hagelwitte strand en rijke onderwaterleven ontdek je door te eilandhoppen. Met een zeilboot reis je langs verschillende, verlaten eilanden. Eilandhoppen op de San Blas-eilanden is één van de mooiste reiservaringen van Panama!

Boquete

Boquete is het outdoorwalhalla van Panama: je kunt hier eindeloos hiken, raften, ziplinen en klimmen. De mooiste wandeling van Boquete, en één van de mooiste van Panama, is de route Sendero de los Quetzales, die je in het Volcan Baru NP vindt. De wandelroute neemt tussen de vier en zeven uur in beslag. Reis je met kinderen door Panama? Dan is de Boquete Tree Trek één van de leukste activiteiten!

Boquete staat bekend om zijn koffieproductie. Bezoek lokale koffieplantages om het proces van boon tot kopje te ontdekken en proef enkele van de beste koffiesoorten. De thermale bronnen van Caldera zorgen voor de broodnodige ontspanning in de natuur.

Tijd Panama

Het tijdsverschil met Panama is zeven uur in de Nederlandse winter en zes uur in de zomer. Panama ligt in westelijke richting van Nederland, waardoor het in Panama vroeger is.

Beste reistijd

Heet en nat is het in Panama altijd, maar heet en nog natter is het tijdens het regenseizoen tussen mei en november. Je pakt dus het beste je koffers vanaf eind december tot midden april.

Reisinspiratie

Van onze community

Couleur locale in Casco Viejo
Couleur locale in Casco Viejo
Panama stad
MarcoPhotoWorld

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Panama van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Panama dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Panama:

  - Gele koorts

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Panama kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Balboa/US Dollar. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag


  9 januari – Martyr’s Day
  Herdenking van de rellen die 9 januari 1964 rellen begonnen over de soevereiniteit van het Panamakanaal Zone. De rellen begonnen na een Panamese vlag werd gescheurd tijdens een conflict tussen de Panamese studenten en Kanaalzone Politieagenten, over het recht van de Panamese vlag naast de vlag van de VS.

  Februari – Carnaval

  Alle werkzaamheden stoppen en de straten vullen zich met mensenmassa’s, drankjes, parades van kleurrijke praalwagens, maskers, kostuums en confetti. Wees bereid om te natgespoten te worden door waterkanonnen, een carnaval traditie. De grootste festiviteiten vinden plaats op de Cinta Costera in Panama City en in Las Tablas.

  Maart/April – Goede vrijdag
  Herdenking van de kruisiging van Jezus

  Maart/April – Pasen

  Mei/Juni – Pinksteren
  Tijdens Pinksteren wordt op de vijftigste dag na Pasen, herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen.

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  12 oktober – Columbus Day
  Herdenking van de dag dat Columbus voet zette op Amerikaanse bodem in 1492.

  3 november – Onafhankelijkheid van Columbia
  Viering van de dag dat Panama onafhankelijk werd van Colombia in 1903.

  5 november – Colon Day
  Herdenking van de dag dat op 5 november de Panamese ambtenaren de Colombiaanse troepen, gestationeerd in Colon,  hadden omgekocht om het tegen ‘scheiden’ van Panama en Colombia in te gaan middels gevechten. 

  28 november – Onafhankelijkheid van Spanje
  Viering van de dag dat Panama onafhankelijk werd van Spanje in 1821.

 • Panama – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Panama, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Panama gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Panama is Panama stad.
  Het oppervlak van Panama is bijna 2x groot als Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.