Chiapas en Tabasco

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chiapas en Tabasco image

reis door Yucatan-Mexico

Chiapas en Tabasco
Mexico
AdriaanV

reis door Yucatan-Mexico


We starten onze rondreis door Yucatan vanuit Playa en reizen richting Valloladid, een mooi plaatsje met een prachtige Cenote , de Ceneote Zaci ,slechte een paar huizenblokken verwijderd vanuit te centrum.Het is een mooi complex half in in een grot,je kan er omheen lopen waarbij je op de rotswanden allerhande tinten groen ziet , en je kan er ook nog een kopje koffie kopen! Lekker voordat je weer verder trekt! Op naar Merida! Maar natuurlijk niet voor je eerst een bezoek brengt aan Citzen Itza,Een prachtig Maya complex. Het bezichtigen zeker waard.
s'Avonds genieten wen nog van een mooie dansvoorstelling op de binnenplaats van een universiteit, waar we toevallig tegen aanlopen
En natuurlijk een heel toeristisch ritje met een paardenkoetsje!
Daarna op weg naar Uxmal. We nemen per ongeluk de verkeerde weg, maar ja Columbus zegt het steeds: Af van de gebaande wegen . Dus we rijden nu op een prachtig weggetje, langs Sisal plantages,kleine gehuchtjes waar de bevolking je na staat te staren, mooi natuur,En als je de auto stil zet hoor je niets! Alleen maar de stilte van de natuur!
1,5 uur later als gepland bereiken we Uxmal,en natuurlijk moeten we naar boven! Prachtig uit zicht! Maar nu weer naar beneden! Huh!!! Best hoog! Achterste voren en stevig de ketting vast houden weer naar beneden. De moeite wel weer waard! Op naar Campeche waar we om 18.00 uur arriveren dus gauw een hotel gezocht.
Gevonden maar niet goed opgelet! Want tussen ons en een ander hotel wordt een gigantisch podium opgebouwd en daveren we bijna de hele nacht het bed uit! Ze vieren hier feest, en feesten betekent donderende rot herrie!
Heb nog geprobeerd om via de al slapende nachtportier een kamer aan de andere kant van het hotel te krijgen,maar hij wilde of sprak geen Engels en wij dus geen spaans!
Maar ik laat niet gauw los! Dus ik heb hem meegesleept naar onze kamer en hem laten luisteren en gebaard dat we hier uit wilden! AH!! Senor ! Comprendo!
En net toen we ons opnieuw hadden geïnstalleerd op een kamer waar het geluid vel minder hard was, hield het feest op! En trad er een doodse stilte in! Ja ,ondanks dat het 3 uur in de nacht was en we kapot waren, schoten we in een lach,nee we lachten ons een deuk! En de nachtportier ook! Zo die had ook weer een leuke nacht gehad.
De volgende dag naar Isla del Carmen over de langste brug van Latijns Amerika 3382 meter lang! Maar Het eiland was getroffen door een cocospalm virus zodat bijna alle bomen dood waren! Een triest gezicht!
Vanuit Isla del Carmen wilden we een bootje huren om Dolfijnen te spotten die hier in ruime mate aanwezig zouden zijn! In het restaurant waar we ontbeten zat een leuke jongen Rodrigo naast ons en die wist wel een boot! En ja we hebben ze gespot.
Verder maar weer,langs een mooie afwisselende weg naar Villa Hermosa en daar Park La Venta bezocht met de enorme Olmec koppen .Een compleet raadsel hoe ze die hier vroeger heen hebben weten te brengen!
En dan….,op Onafhankelijks day van Mexico dan gaan we op weg naar Palenque. Maar al vrij snel stuiten we op een hele lange file! Een ongeval? Nee bij nadere info een blokkade !
Bijna allemaal vrachtwagens in de file , chauffeurs die hun hangmat al tussen de wielen hebben gehangen en een potje aan het koken zijn.Handelaars met ijs,fruit,eten en frisdrank die er op af gekomen zijn,dit gaat lang duren!Dus heel langzaam rijden we over de verkeerde weghelft naar voren,af en toe horen we wat gescheld,maar ja we verstaan geen Spaans! Als we helemaal vooraan zijn gekomen zien we de oorzaak, een blokkade door boze Zapistas gewapend met ijzeren stangen en knuppels!! Ze hebben boomstammen op de weg gerold en laten niemand door!
4 politiemensen staan erbij en doen niets! Ook op ons vriendelijk verzoek of wij als toerist niet door mogen rijden wordt niet gereageerd!
Maar dan,na drie uur is er ineens overleg tussen de leiders en komt er één op ons af! Voor 50 peso's willen ze bomen aan de kant rollen en ons doorlaten! Achter ons staan nog 4 auto's met toeristen ,ook die mogen tegen betaling door de blokkade!
God zij dank! Wij hebben het wel weer gehad voor vandaag en zoeken dicht bij Palenque een overnachtingsadres! Mooie plek met s'avonds het lawaai van een aantal brulapen.
De volgende dag dwalen we uren door de ruïnes van Palenque en genieten van alles en bezoeken de watervallen van Azul
Als we daar na weer op pad gaan om naar S,C,de las Casas te gaan ,stuiten we we weer op blokkades ,tot 4 keer toe! De prijs om door te gaan is nu 100peso. Maar dan ineens houdt alles op! Er is een gigantische boom omgekapt die helemaal over de weg ligt! Hier komt niemand meer door! Langzaam wijken we uit de file en proberen via een klein bergweggetje te ontsnappen,maar dat lukt niet Het loopt dood op een diepe onoverkomelijke geul! Terug maar naar hotel,weer 4 keer betalen! De volgende dag info halen bij Buro Turisimo , geen verandering! En terug konden we ook niet meer!Totaal hebben we zo 3 dagen verloren totdat het leger ingreep en de weg weer vrij maakte
De reden voor alles was dat de regering ineens de prijzen van voedsel, maar vooral ook stroom drastisch had verhoogd en dat pikten de Zapatistas niet meer! En een boze Zapatista ziet er in niet prettig uit moet ik zeggen!
Maar nu komt er nog iets ergs… Relaxte vakantie hadden we het toch over? 
Ik had veel foto's gemaakt , maar die zijn allemaal gestolen! Hoe? Wordt vervolgd!!

Foto's

8d402.jpg
8d402.jpg
AdriaanV
c8888.jpg
c8888.jpg
AdriaanV