Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Praag image

bijzondere ontmoetingen

Praag
Tsjechië
Rhodaxx

bijzondere ontmoetingen

Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n stedentripper. Ik hou meer van het kleinschalige en het landelijke leventje.
Desondanks heb ik wel een paar steden op mijn verlanglijstje staan, meer vanuit de gedachte: "als het er toevallig eens van komt".

Ik ben nog geen week terug uit Gambia als ik een sms'je krijg van Hank, een vriendin van me, met de tekst: " ga over 4 dagen naar Praag, heb een ticket over, ga je mee?" Ik sms terug: "kan absoluut niet, ben net terug, heb een hele volle werkagenda en ..... natuurlijk ga ik mee!!".
We kennen elkaar al vanaf ons eerste levensjaar -onze ouders waren goede vrienden van elkaar- maar zijn nog nooit samen op reis geweest. Er is geen stad in de wereld die ik beter in haar bijzijn kan verkennen dan deze! Hank heeft een jaar in Praag gestudeerd en is tolk-vertaalster Slavische talen.
In het vliegtuig vertelt ze over haar plannen: we slapen bij haar goede vriendin Eda. Dat adres is onze uitvalsbasis om de stad in te gaan en oude vrienden te ontmoeten.
Ik heb me totaal niet voorbereid op deze trip en besluit het allemaal lekker over me heen te laten komen.

Eda Kriseovå en haar man Josef halen ons af bij Václav Havel Airport en nemen ons mee naar hun appartement aan de rand van de binnenstad. Het huis heeft een minimalistische inrichting en muren vol boeken en kunst, de sfeer doet me denken aan mijn ouderlijk huis.

Eda is schrijfster/jounaliste en was na de fluwelen revolutie de persvoorlichter van Vaclav Havel, de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste van Tsjechië.
Eda was decennialang één van Havels naaste medestrijders en ze zit vol met verhalen “Ik zat in het kleine kringetje van mensen rond Havel. ‘Ik volg je totdat je president bent, maar daarna ga ik weer naar huis om te schrijven,’ zei ik hem. ‘Nee,’ antwoordde hij. ‘Je kunt nu niet een of ander stom verhaal gaan schrijven. Je moet het land dienen.’”
Later schreef Eda de eerste biografie over het leven en het werk van Havel. Hank vertaalde deze in het Nederlands.
Eda is een innemende en warme persoonlijkheid. Ze reist vaak door India en vertelt ontroerende en bizarre verhalen over haar ontmoetingen,haar avonturen en de rituelen bij goeroes. Haar boeken met reisverhalen zijn helaas niet in het Nederlands vertaald.

Na dit gastvrije onthaal vertrekken we, met de afspraak dat minstens drie keer samen zullen eten de komende dagen, richting de binnenstad.
We "doen" de verplichte nummers die er voor mij als beginneling bijhoren, maar komen al snel terecht buiten de gebaande paden. We tuimelen terug in de jaren 70 van de vorige eeuw waar we ondergedompeld worden in rokerige, maar gezellige kroegen met honden, kinderen en druk pratende mensen die de wereld zullen verbeteren.
We drinken koffie in een grandcafé in Art Nouveau stijl waar Havel zijn eerste politieke ideeën besprak met z'n vrienden uit de theaterwereld. We bezoeken het Kampa museum voor moderne kunst.
We belanden via via bij een celloconcert en de volgende dag heeft Eda kaartjes voor een theatervoorstelling die zich afspeelt in een lege fabriek op een verlaten industrieterrein.

De laatste dag maak ik kennis met de vrouw die Hank 30 jaar geleden opving en wegwijs maakte in Praag toen ze er ging studeren. Eva is mooie, grote en trotse verschijning van in de 70 die mank loopt door een tank die over haar been reed tijdens de revolutie. Ze was net als Eda en Josef dissident na de Praagse lente (Pražské jaro) in 1968. Ze woont in een piepklein 1-kamer appartement in de Joodse buurt en kijkt vanaf de vijfde etage uit op de beroemde Joodse begraafplaats in "haar" achtertuin. Ze woont er vanaf haar 17e en heeft onder haar woning, na de intrede van het kapitalisme, de winkels van Chanel, Louis Vuitton en Dior zien verschijnen. Eva neemt ons mee naar verborgen parkjes en leuke eethuisjes in de stad waar het nog spotgoedkoop is en leert ons zwart rijden in de tram, onze vervoerskaart is een uur geleden verlopen. Zwart rijden is een kunst die Eva goed beheerst, vaak toepast en haar veel plezier oplevert. Zo pest ze haar stad nog even terug, na het incident met de tank.

Het waren bijzondere en mooie ontmoetingen in een stad die toevallig op mijn lijstje stond.

Foto's

c7320.jpg
c7320.jpg
Rhodaxx
9d87b.jpg
9d87b.jpg
Rhodaxx
14d75.jpg
14d75.jpg
Rhodaxx
c7320.jpg
c7320.jpg
Rhodaxx