Brno

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mies van der Rohe in Brno

Brno,
Tsjechië


[url="http://www.tugendhat.eu/" target="_blank"]Villa Tugendhat[/url]! De villa die Ludwig Mies van der Rohe in 1930 gebouwd heeft in opdracht van Fritz en Greta Tugendhat is weer geopend voor publiek!!
Een jaar of 3-4 geleden ben ik er nog binnen geweest als een van de laatste bezoekers. De villa was behoorlijk aan renovatie toe dus vlak na ons bezoek is hij toen gesloten voor publiek. De afgelopen 2 jaar is er flink aan de villa gewerkt en vanaf 6 maart gaat de villa dus weer open voor publiek.

De villa wordt gezien als een icoon van het modernisme. Net als zijn tijdgenoot LeCorbusier was Ludwig Mies van der Rohe zijn tijd ver vooruit. Villa Tugendhat is zelfs vandaag nog zo modern dat hij morgen zo weer op de cover van een vakblad gepresenteerd kan worden. De villa bestaat uit 3 lagen waarvan de woonverdieping de grootste en (vind ik) het bijzonderste is. Het is een heel grote open ruimte met daarin een grid van glanzende kolommen en 2 vrijstaande wanden. Een wand gemaakt van onyx, die door lichtval telkens andere kleuren aanneemt. Het zijn gigantische platen steen, die als 'open boek' zijn gezaagd. Die wand alleen al kostte zoveel geld dat je er al een compleet huis van kon bouwen. De andere wand is een krul van ebbenhout. Die een eethoek creëert. Er heerst een hele bijzondere ruimtebeleving die ik niet kan omschrijven, die moet je echt daar beleven!
Wat ook heel bijzonder is is de 25 meter lange glazen gevel die de villa heeft. Zeker voor die tijd, maar ook nu nog is dat een technisch hoogstandje. En wat ik nog bijzonderder vind is dat die glazen pui in de vloer weg kan zakken waardoor binnen helemaal buiten wordt. Vloer en plafond omkaderen het uitzicht prachtig, de villa ligt op een prachtige plek. De villa staat net buiten het centrum van Brno in een villawijk op een heuvel. Je hebt er prachtig uitzicht over het centrum van Brno met zijn kasteel, en kathedraal. Ook technisch zitten er allerlei bijzondere dingen voor die tijd in, zoals airco. Ook de meubels die in de villa staan zijn ontworpen door Mies van der Rohe.

Ik vind het echt iets unieks, wat iedereen (zeker mensen die iets met architectuur hebben) een keer gezien moet hebben!
Ik ga er van de zomer zeker weer heen, nu het weer kan!

Bekijk [url="http://www.youtube.com/watch?v=78HqYyBrzg0" target="_blank"]hier [/url]een youtube filmpje van de villa en de stad Brno.