Zuid-Holland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Herinnering aan: Het strandbeest

Zuid-Holland,
Nederland


Zolang het nog kan, blijf ik foto's plaatsen op deze mooie site.
Met dit weer neem ik jullie mee naar het strand van Zuid-Holland waar van tijd tot tijd de strandbeesten van Theo Jansen rondlopen . Theo, kunstenaar-uitvinder, maakt al jaren deze bewegende sculpturen van elektriciteitsbuizen en petflessen die echt lijken te leven. Ze bewegen zich voort op windenergie die is opgeslagen in de flessen.
Hier zie je de Animaris Percipere, op het strand van Scheveningen. Het dier heeft zelfs een ’maag’ waarin hij lucht kan opslaan, zodat hij zonder wind toch kan bewegen.
Het ideaal van Theo is dat de beesten zelfstandig op het strand leven en door hun bewegingen het duinlandschap kunnen beïnvloeden.
Als je meer over de techniek wilt weten moet je echt een keer naar een van zijn lezingen en demonstraties gaan.
Nog een tip:
De beesten waren de afgelopen jaren meestal op het strand of in musea te zien, maar ze zijn óók gewoon vlakbij Delft te spotten, namelijk op een heuvel naast de A13, vlak achter de Aziatische supermarkt Amazing Oriental. Het stukje grond heet ‘Strandbeest Playground’, de werkplaats van Theo ligt ernaast.
Er zijn verschillende bewegende strandbeestjes te zien, sommigen kun je zelf in beweging brengen. Toegang gratis!
De Strandbeesten van Theo Jansen zijn werkelijk overal te zien. Zijn beesten zijn op tournee langs musea in Japan, Australië, Argentinië, China, Frankrijk, de VS en pas in België. Artikelen verschenen onder meer in The Guardian en The New York Times, bij Taschen verscheen een kloek boek over de kunstenaar. We Like Art is in nauwe samenwerking met Theo Jansen 'hofleverancier' van zijn Strandbeestfossielen, kleine onderdelen van overleden strandbeesten.
Kunst van Theo aan de muur, geweldig toch!