Kopenhagen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kopenhagen image

Kopenhagen

Kopenhagen
Denemarken
JBussers

Hans Cristian Andersen: een viezerik of een geweldige gek

Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken is een van de mooiste en leukste citytrips die ik heb gedaan. Het is echter jammer genoeg ook een van de duurste steden. Dit mag echter de pret niet drukken. Met zijn geweldige stadscentrum, stadsparken en heerlijke restaurants kan je je geluk niet op als je hier rondloopt. Mocht je nog wat geld over hebben kan je bij een van de beste restaurants ter wereld eten, NOMA.

Onlosmakelijk verbonden met Kopenhagen is de sprookjesschrijver Hans Cristian Andersen. Alhoewel hij niet geboren is in Kopenhagen, maar in Odense, heeft hij het merendeel van zijn leven in Kopenhagen doorgebracht. Verhuisd naar Kopenhagen om beroemd te worden. Dat is hem in ieder geval gelukt. Iedereen kent namelijk de sprookjes van deze man. Denk bijvoorbeeld aan de prinses op de erwt, het meisje met de zwavelstokjes, de kleine zeemeermin en het lelijke eendje.

Er is ook een mythe bekend over Hans Christan Andersen en de koning van die tijd. Zo zou Hans een bastaard zoon zijn van de koning. toendertijd koning Frederik. Hij zou daarom ook iedere keer geld krijgen van de koning. Maar wat Hans graag wilde was bij de koning in het koningshuis wonen. Dit werd hem echter verboden. Het verhaal gaat dat hierop zijn sprookje van het lelijke eendje is gebaseerd.

Nu gaat er nog een verhaal de ronde, wat de mensen in Denemarken vast niet willen horen. Maar Hans was een beetje gek. Zo zette hij, volgens de geruchten, iedere keer een kruisje in zijn agenda als hij, om het oneerbiedig te zeggen, met zichzelf speelde. Er zouden dan ook heel veel kruisjes in deze agenda hebben gestaan.

De kleine zeemeermin zou zijn gebaseerd op een homoseksuele liefdesbrief die Hans zou hebben geschreven. In die tijd was het niet normaal als dat nu het geval is. De kleine zeemeermin is ook een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Kopenhagen. Sinds 23 augustus 1913 staat de kleine zeemeermin in de stad. Een bezienswaardigheid dat je gezien moet hebben. Als je er eenmaal bent is die echter wel maar heel klein. Althans ik had het groter verwacht.

In Denemarken zijn er ook verscheidene beelden van Hans Cristian Andersen te vinden. Zo staat er in het Kongens Have een mooi beeld. Een andere trekpleiser in de stad is de laatste rustplaats van Hans. Zijn graf is te vinden in Assistents Cemetry. In 2008 werd zijn graf nog beschadigd door vandalen. Bij de foto's heb ik een foto van zijn graf toegevoegd.

Kopenhagen is een must do! Mocht je nog ergens wat centjes hebben liggen en een aantal vakantiedagen te hebben dan is Kopenhagen een leuke optie.