Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oud Dubai

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


Als je in Dubai komt moet je beslist ook naar het oude deel van de stad toegaan. Dat is een mooi contrast met alle overdadige nieuwbouw die je overal tegenkomt. Ga dan eerst naar het Fort. Daar is een leuk museum dat je een goede indruk geeft van het leven in de afgelopen zeventig jaar: hoe Dubai groeide van een onbelangrijk klein dorp in het zand tot een moderne wereldstad. Op atlassen van vijftig jaar geleden zul je de naam Dubai nog niet tegenkomen, doodeenvoudig omdat het dorp toen het noemen nog niet waard was. Dankzij de overvloedige olie, de opgedoken parels en slimme handelsgeest in de Verenigde Arabische Emiraten kon Dubai, samen met Abu Dhabi, in korte tijd heel belangrijk worden. Het leukste onderdeel in het museum is het onderaardse gedeelte - met foto's, film en in scène gezette taferelen.
Loop van het museum naar de oude stadswijk Bastakiya. Hier staan nog heel wat huizen met de karakteristieke windtorens, een air-conditioning systeem dat doeltreffend werkt als het waait. Een voorbeeld van zo'n windtoren kun je ook in het Fortmuseum zien. Je kunt er dan ook van onderaf in kijken.
Iets verderop in de stad vind je het Sheikh Saeed huis waar een voorvader van de huidige sheikh heeft gewoond. Al met al geeft deze wandeling je een leuk beeld van het oorspronkelijke Dubai. En eigenlijk deed dat me meer dan al die moderne luxe in de stad.....