Turkmenistan image

Turkmenistan


Reisgids

Turkmenistan
Azië
Jtenoever

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Zoekende naar een mooie vakantiebestemming zul je niet snel uitkomen bij Turkmenistan. Dit land ligt in Centraal-Azië, tussen Iran, Kazachstan, Afghanistan en Oezbekistan. Als voormalig onderdeel van de Sovjet-Unie kent het land een lange geschiedenis. Vandaag de dag zijn de islam en de Russische orthodoxie de enige toegestane godsdiensten. 

Een groot deel van Turkmenistan bestaat uit stoffige woestijn, de Karakum, en het land herbergt grote olie- en gasbronnen. Het hoogste punt van het land is de Aýrybaba in het uiterste oosten. De top van deze berg ligt op 3138 meter boven de zeespiegel en maakt deel uit van het Pamirgebergte. Het platteland bestaat voor de helft uit katoenplantages. Naast woestijn zie je in Turkmenistan indrukwekkende gebergten, zoals de Kopet Dag Range. De cultuur hoor je terug in de muziek van Bakshy, reizende musici en goochelaars, die op hun dutar (een Turkmeense luit) spelen. Een ander stukje trots van de Turkmenen is het akhal teke-paard, een sierlijk paard dat de voorvader is van de Arabier en gebruikt wordt als racepaard. Oude Turkmeense stammen als de Yomut weven de prachtigste kleden die op veel markten verkocht worden. Turkmenistan staat voor een kleurrijk avontuur, dat door maar weinigen al is ontdekt. 
 

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Van onze community

De Yangikala-kloof
De Yangikala-kloof
Turkmenistan
Bowral
'The Door to Hell'
'The Door to Hell'
Darvaza
Bowral

Praktisch

 • De Turkmeense autoriteiten verbieden het reizen naar bepaalde gebieden in Turkmenistan. Welke gebieden dat precies zijn is niet altijd even duidelijk. Als je van plan bent om naar Turkmenistan te reizen, ga dan vooraf na waar je niet mag/kunt komen.  

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Turkmenistan:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Turkmenistan kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Manat (TMM). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  12 januari – Commemoration or Remembrance Day

  Dag ter ere van degenen die vielen tijdens de verdediging van de Geok Tepe. Een vesting die Russische troepen op 12 januari 1881 aanvielen.  

  19 februari – National Flag Day

  Traditionele feestdag met allerlei festiviteiten. De dag begint met een bloemleggingsceremonie bij het Onafhankelijkheidsmonument in de hoofdstad. Gedurende de dag zijn er verschillende concerten, parades, optredens en andere vormen van vermaak. ’s Avonds wordt de dag afgesloten met vuurwerk.

  8 maart – Turkmen Woman’s Day

  Valt samen met de Internationale Vrouwendag

  21 maart – Nov Ruz Bairam

  Nationale Voorjaarsvakantie

  9 mei - Dag van de Overwinning

  Feestdag ter nagedachtenis aan het einde van de Tweede Wereldoorlog

  18 mei – Revival, Unity and Magtymguly Poetry Day

  Oorspronkelijk werd op deze datum de grondwet van Turkmenistan goedgekeurd. Een dag later werd Magtymguly herdacht, een geestelijk leider en filosofische dichter. Magtymguly wordt beschouwd als de grondlegger van de Turkmeense poëzie, literatuur en taal. Omdat beide gebeurtenissen belangrijk zijn voor het volk van Turkmenistan, heeft president Saparmurat Niyazov besloten om ze te verenigen in een viering.

  6 oktober – Dag van herdenking en Nationale Rouw

  Herdenkingsdag van de aardbevingsramp in 1948

  27 oktober – Onafhankelijkheidsdag

  Op 27 oktober 1991 heeft de Hoge Raad van de Turkmeense Socialistische Sovjetrepubliek de wet ‘Over Onafhankelijkheid en Basis van een Staatssysteem’ aangenomen. Hiermee werd Turkmenistan onafhankelijk van de voormalige Sovjet-Unie. 

 • Turkmenistan – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Turkmenistan, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Turkmenistan gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type BStekker type F
 • Tijdsverschil: 4 uur later
  De hoofdstad van Turkmenistan is Asjchabad.
  Het oppervlak van Turkmenistan is 70% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Turkmeens.