Myanmar image

Myanmar


Reisgids

Myanmar
Azië
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar-vakantie: je gratis reisgids

Myanmar is een land gelegen in Zuidoost-Azië en telt ruim 53 miljoen inwoners. De officiële benaming van het land is in 1989 veranderd van Birma naar Myanmar. Omdat de grootste bevolkingsgroep de Birmezen worden genoemd, wordt Birma nog steeds vaak gebruikt als landsnaam. Sinds 2005 is de hoofdstad Naypyidaw.

Het overgrote deel van het land heeft te maken met een tropisch klimaat en is te verdelen in drie seizoenen: het regenseizoen, het koele seizoen en de hete seizoen. Zo’n 60% van het land bestaat uit bergen en jungles. Veel van deze gebieden zijn niet voor toeristen toegankelijk, tenzij je er een speciale vergunning voor hebt. Het centrale gedeelte van Myanmar bestaat uit laagland en wat lage heuvelgebieden. In dit gebied wonen de meeste mensen en hier zijn ook de belangrijkste boeddhistische tempels en kloosters. Als je graag de bergen in wilt, blijven er echter genoeg plekken over waar je wel mag komen, zoals het grote meer in Shan State. Niet al te ver daar vandaan kun je ook een trektocht door de bergen maken. Voor de echte avonturiers heeft het land veel te bieden, maar goede voorbereidingen zijn noodzakelijk.

Het land zit vol met gouden stoepa’s en tempels, daarom wordt het ook wel 'Land van Gouden Pagodes' genoemd. Het centrum van cultuur en religie wordt gevormd door de stad Mandalay. Bezoek de Boeddhabeelden en tempeltjes die je uiteindelijk naar de top van de Mandalayheuvel voeren. Aan de zuidelijke kant van de heuvel vind je de grote, zittende, marmeren Boeddha. Mocht je de thuisblijvers willen verrassen met een leuk souvenirtje, loop dan over de Zegyomarkt. In de omgeving van de stad is ook van alles te zien en te beleven. Wandel langs de rivier waar je waterbuffels kunt spotten of neem een bezoekje aan verlaten steden zoals Amarapura of Sagaing.

De koloniale Britse architectuur, tabaksverkopers met de grote Birmese sigaren zijn kenmerkend voor de voormalige hoofdstad Yangon. Het hoogtepunt van de stad is de Shwedagon pagoda, bekleed met glinsterend goud. Kloosters en drijvende marktjes vind je op het Inle Lake, waar je ook een boottocht over kunt maken. Je ziet ook boeren langs hun tuintjes varen terwijl ze met hun benen roeien. De Intha-bevolking woont op dit gebied. Zij leven van de visvangst en hun groenteteelt op drijvende tuinen.

Myanmar heeft een lange kustlijn. Door de enorme delta in het middelste gedeelte hebben grote delen van de kust troebel water. Verder verwijderd van de delta vind je goede stranden. Witte zandstranden en palmbomen vind je op Ngapali Beach en Ngwe Saung. Het land heeft ook nog wat eilandjes, zoals het weinig bezochte Myeik Archipels, waar duikers graag heen gaan.

Ontdekt zelf het lievelingsland van Boeddha!

Wat zegt de community

(25)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

De laatste
De laatste
Mandalay Region
Antwan
jonge monniken in Bago
jonge monniken in Bago
Yangon Region
Antwan
Vissers op het Inle meer
Vissers op het Inle meer
Inle Lake
Antwan

Praktisch

 • Voor Birma geldt een positief reisadvies. Er zijn wel veiligheidsrisico’s voor reizen naar Birma.
  Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijk grensgebieden.

  Reizen naar de onderstaande gebieden wordt afgeraden:

  • De staat Rakhine aan de grens met Bangladesh, in het zuidwesten. Dit advies geldt niet voor de badplaats Ngapali. U kunt van en naar Ngapali reizen via de luchthaven van Thandwe;
  • Het noordelijk grensgebied, vooral de staat Kachin en het noorden van de staat Shan;
  • Het grensgebied met Thailand.
 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Birma:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Birma kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Kyat (MMK). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 4 januari – Onafhankelijkheidsdag
  Viering van de dag dat Birma in 1948 onafhankelijkheid werd van Brits-India.

  Maart – Mount Popa Festival
  Viering van twee broers die werden gereïncarneerd als geesten.

  6 maart – Tabaung
  In Myanmar is dit de maand van de Pagoda festivals, dat gekenmerkt wordt door de zandstoepa’s die worden gebouwd.

  13 t/m 17 april – Thingyan Water Festival
  Vier dagen voor het nieuwjaar wordt dit festival gehouden in heel het land. Iedereen gaat de straat op om emmers met water over elkaar te gooien of elkaar met waterpistolen te beschieten.

  17 april – Birmees Nieuwjaar

  1 mei – Dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  1 juni – Wesak Day
  Herdenking van de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha.

  Augustus – Taungbyone Nat Festival, Mandalay
  Dit festival in de buurt van Manday is het grootste, luidste en meest onstuimige spirituele festival van het jaar in Myanmar

  Oktober – Thadingyut
  Festival van het licht wat het einde van de Boeddhistische vastentijd kenmerkt.

  December – Kayin Nieuwjaars Festival
  Een nationale feestdag waarbij jong en oud kleurrijke traditionele Kayin klederdracht draagt. Op deze dag bezoeken families elkaar en worden er ook danswedstrijden georganiseerd.

 • Myanmar – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Myanmar, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Myanmar gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type DStekker type FStekker type G
 • Tijdsverschil: 5,5 uur later
  De hoofdstad van Birma is Naypyidaw.
  Het oppervlak van Birma is Even groot als Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Birmaans.