Akaba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Akaba image

Jordanië - de groepsrondreis, voorbereiding, gids Hamdan, duiken in Aqaba en hét balletbeen

Akaba
Jordanië
AnneKetelaars

Jordanië - de groepsrondreis, voorbereiding, gids Hamdan, duiken in Aqaba en hét balletbeen

In september 2014 heb ik samen met mijn vriend een rondreis gemaakt door Jordanië. We zouden voor het eerst een reis buiten Europa gaan maken. En daarnaast zou het ook mijn eerste groepsrondreis worden. Ik had bedacht dat ik deze reis graag zelf wilde plannen, dat was me immers met onze vakantie op Corfu prima bevallen. Mijn vriend leek het beter via een georganiseerde groepsrondreis het land te verkennen. Dat was zijn ouders op al hun reizen prima bevallen, zodoende was hij er erg positief over. Ikzelf had mijn twijfels, was dat wel wat voor mij? Na een aantal interne overwegingen, toch maar besloten me niet al te eigenwijs op te stellen en gaan kijken voor zo’n groepsrondreis en daarbij je weet pas waar je over praat als je het zelf ervaren hebt. Uiteindelijk kwam ik bij een reis uit via Arke (het huidige Tui) een kleine groep, toch veel vrijheid en een voor mijn gevoel ideale route, perfect.

Toen begon de voorbereiding en het toch wel ongeduldig wachten totdat het september zou zijn (8 maanden verder). Als snorkelfanaat was het tijd voor een nieuwe set voor Jordanië, welke ik bij Herman Lieven in Den Bosch ben gaan shoppen. Bij het afrekenen zag ik een folder van duiken, ook die ging mee naar huis, want duiken stond sowieso op mijn lijstje van dingen die ik nog wilde leren. Niet veel later besloten mijn vriend en ik de duikcursus (Open Water) te volgen. Samen met mijn reis leverde me dat nog een column op de interne website van Essent op, mijn toenmalige werkgever (zie foto 1). Een collega van mij maakte nog een lijst met handige woorden in het Arabisch, waarmee ik erg blij was. Het blijft toch leuk om locals in hun eigen taal aan te kunnen spreken ;)

En toen was het dan eindelijk september en na een tussenstop in Egypte landden we dan op de luchthaven van Aqaba in Jordanië. Eenmaal buiten met de koffers, volgde de kennismaking met onze gids, Hamdan en met de rest van onze groep in de bus, met z'n 13e in totaal (11 reizigers, 1 gids en 1 chauffeur). Na het inchecken in het hotel en een korte opfrissing ging onze gids ons vertellen wat we allemaal gingen doen.
Hamdan, wat een lieve, gezellige en warme man en wat hebben we dankzij hem een prachtreis gemaakt door Jordanië. Hij overtrof al mijn verwachtingen van een gids. Alles was tot in de puntjes geregeld en verzorgd, overal waar we kwamen kende hij veel mensen en hij leek erg geliefd. Hij heeft ons ook erg veel geleerd over de cultuur, geschiedenis, geografie, demografie en natuurlijk de schitterende bezienswaardigheden en natuur van Jordanië. In de bus mochten we hem alles vragen, en met uitzondering van politieke vragen (dat was not-done begrepen we van hem), gaf hij overal antwoord op en verpakte een en ander in de mooiste verhalen. Hamdan sprak uitstekend Nederlands, wat hij zichzelf in de loop van de jaren geleerd had. Daarnaast was hij fan van spreekwoorden, in mijn familie had ik ook zo'n fanatiekeling, mijn oma. Ik leerde hem een paar van de pareltjes van mijn oma, en dan kwam het notitieblokje erbij en moest je het voor hem opschrijven met betekenis erbij ;) Mocht ik nog eens Jordanië bezoeken, dan ga ik zeker proberen om hem op te zoeken!

Na de uitleg van gids Hamdan op dag 1 was het tijd voor een kennismaking met Aqaba op eigen gelegenheid. Al snel liepen we met een groepje van 6 personen rond en volgden de eerste indrukken van de Jordaanse cultuur. Ook even pinnen natuurlijk, Jordaanse dinars kwamen in onze portemonnees terecht. Daarna gingen we ergens iets drinken en aan de waterpijp. Zelf rook ik niet, maar hier was de waterpijp ook een sociaal dingetje en besloot ik het ook te proberen. Soms moet je die principes op reis een beetje overboord gooien, zeg maar ;) Met afrekenen werd duidelijk dat het hier een echte mannenwereld is. Als geëmancipeerde vrouwen vragen we met z'n 3e om de rekening... Als mijn vriend zijn hand niet had opgestoken (waarbij er binnen twee seconden een ober kwam toegesneld), zaten we er waarschijnlijk nog te wachten ;) Even omschakelen, hier regelen de mannen de zaken... Aangezien ik naast de reis op zich, de voorbereiding ook erg leuk vindt en me verdiep in reisgidsen en eventueel taalgidsen, vertrouwt mijn vriend op mij en laat mij het woord voeren en zaken regelen op reis. Dat ging hier niet gebeuren, ik overhandigde hem de reisgids en de lijst met Arabische woordjes en nu nog even accepteren dat ik me er niet teveel mee mocht bemoeien ten overstaan van de locals... Dat ging een stuk makkelijker dan gedacht, ik kon me prima schikken in mijn nieuwe rol. Ik wist dat mijn vriend dat wat ik altijd regelde ook prima zelf af kon en als je verwend bent met aangeboren vrouwenrechten, is het zo erg niet die even langs je neer te leggen, althans dat was mijn ervaring.

De hele reis was erg indrukwekkend, we hadden een leuke en gezellige groep en naast highlights zoals de Dode Zee, Jerash, restaurant Eida Kaman in Amman, Petra en de Wadi Rum, gingen we ter afsluiting ook nog duiken in Aqaba. Het was een kleine race tegen de klok om op tijd terug te zijn vanuit de Wadi Rum, maar het is gelukt. We zijn met 'Dive Aqaba' geweest en ik kan ze als duikschool en -groep van harte aanbevelen ;) Heel toevallig was de nicht van mijn vriendin in Aqaba tijdens onze reis. Zij is fervent duikster en is regelmatig in Aqaba te vinden. Als divemaster heeft zij onze twee duiken begeleid, wat erg leuk en bijzonder was ;)

Tot slot een foto van mijn balletbeen, welke toch niet helemaal perfect is, officieel moet je hoofd in het water liggen, maar dat was niet aan te raden met dat zout uit de Dode Zee. Let niet op mijn witte beentjes hoor :P

Foto's

a23ec.jpg
a23ec.jpg
AnneKetelaars
b37f6.jpg
b37f6.jpg
AnneKetelaars
0d852.jpg
0d852.jpg
AnneKetelaars
55482.jpg
55482.jpg
AnneKetelaars