Ladakh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ladakh image

Ladakh

Ladakh
India
Sidonius

Een Zoektocht…………..

Yes! Het contract is getekend op 27 maart. Het gaat nu om het eggie. Reisreporter Sidonius bereidt zich voor op een professionele reisreportage over Ladakh.

Ik win geen prijs, ik win een opdracht ”, verzuchtte ik op die gedenkwaardige zaterdag 8 januari 2011. Nu is het toch zowel een prijs áls een opdracht geworden: samen met topfotograaf Tom van der Leij mag ik naar het bijzondere Ladakh! Maar ik heb ook een serieus freelance contract ondertekend: opdracht, deadline voor foto’s, tekst en informatiepagina’s, uiterlijk 1 oktober inleveren. Datum vertrek: eind augustus/begin september (in overleg). Reisduur: 12 dagen. Een pittig leer-werkproject……

De opdracht
Eind februari werd ik door de redactie uitgenodigd voor een voorbereidend gesprek. Ik nam een vrije dag en vertrok naar Haarlem. Een hartelijke ontvangst op het kantoor, dat de sfeer ademt van een gezellige multiculturele huiskamer. Relaxed onderuit gezakt in de zachte kussens bespreken we de contouren van de reis. Mark heeft een wensenlijstje gemaakt met onderdelen van de opdracht. Met Louise neem ik de technische fotozaken door. Ik zal natuurlijk de details niet verklappen, maar de opdracht van Columbus is een zoektocht (deels in de vorm van een trekking) naar de meest authentieke elementen in de cultuur van Ladakh. Je verwacht ook niet anders van een magazine dat de ongebaande paden volgt. Het ziet er aantrekkelijk en spannend uit, met veel vrijheid en persoonlijke inbreng voor “het team”. Het team, dat zijn wij, Tom en ik. Stoer! We gaan de taken verdelen, we maken er onze persoonlijke reisreportage van. En we kennen elkaar nog niet eens…..

Wat en waar is Ladakh?
Hoe bereid je je voor op zo’n reis? Wat moet ik weten om goed voorbereid op pad te gaan? Ik lees een boek over de Spitivallei, koop een reisgids (of twee), struin reisreporter.nl af op zoek naar foto’s, tips en bloedstollende reisverhalen. Al lezend kom ik er achter dat “Ladakh” een regio is waarvan de contouren nogal vaag omschreven staan. Het is een hooggelegen woestijn in het uiterste noordwesten van India, tegen de grenzen van China en Pakistan. Met een turbulente historie als gevolg van grensconflicten. Ingeklemd tussen de Himalaya en het Karakoramgebergte is het één van de hoogste gebieden ter wereld, gemiddeld 5300 meter. Het bestaat uit een aantal valleien, Ladakh, Zanskar, Nubra, Rupshu en Spiti, van elkaar gescheiden door hoge bergketens. Sommige reisgidsen noemen dit hele gebied Ladakh, andere kiezen alleen voor de Ladakhvallei en weer andere voor Ladakh en Zanskar samen. Maakt het iets uit? Jazeker, want om van de ene vallei in de andere te komen is er eigenlijk maar één mogelijkheid: lopen. Ladakh is de streek bij uitstek om trekkings te doen. Ladakh betekent: land van de vele passen, heel toepasselijk want bij het kiezen van een trekking kijk je toch vooral naar het aantal en de hoogte van de passen die je moet nemen. De trekkings variëren van licht (enkele dagen, passen van rond de 3600 meter) tot zeer zwaar (één à twee weken of langer, passen tot boven de 5000 meter).
Onderweg wordt alle inspanning beloond met de meest adembenemende uitzichten en landschappen die het gevolg zijn van een indrukwekkende geologische geschiedenis. De botsing van het Indiase continent met het Euraziatische continent, een slordige 50 miljoen jaar geleden, zorgde voor het ontstaan van de parallelle bergketens met hun fraaie kleurschakeringen en bijzondere plantengroei.

De bewoners
De mensen hebben zich vooral gevestigd langs de oude karavaanroutes die dit gebied doorkruisten ten tijde van de Zijderoute. De bewoners van Ladakh zijn van Tibetaans- Mongoloïde herkomst en voor het grootste deel traditioneel lamaïstische boeddhisten zoals ook de Tibetanen dat zijn. Veel vluchtelingen uit Tibet wonen in Leh, de hoofdstad van de Ladakh regio. Ladakh wordt dan ook wel Klein Tibet genoemd. Onderweg tijdens de trekkings zijn er veel Tibetaanse kloosters te bewonderen, waarvan sommige op even spectaculaire als miraculeuze wijze hangend aan een bergwand gebouwd zijn.
Door de geïsoleerde ligging – Ladakh is slechts vier maanden per jaar voor buitenstaanders te bereiken, van juni tot oktober – leven de mensen nog op traditionele wijze met hun feesten, rituelen, speciale geneeskunde met medicinale planten en mineralen, en hun authentieke kleding.

Onze zoektocht
Na deze literatuurverkenning wordt het tijd om terug te keren naar onze eigen reis. De zoektocht voor Columbus zou ons moeten voeren naar de Zanskarvallei, heb ik ontdekt. Lopend dus. Als ik de trekking opzoek die naar het beoogde doel leidt knipper ik even met mijn ogen: “zware trektocht door spectaculaire natuur en langs dramatisch gelegen dorpjes, met 8 passen waarvan 3 hoger dan 4700 meter, 10 dagen”.
Daar hebben we dus geen tijd voor, want ook in Leh gaan we nog op zoek naar…... Dat wordt zoeken naar een alternatief. Dat is er vast wel, het wordt tijd om met Sawadee te gaan overleggen over de reële mogelijkheden. Want 12 dagen is kort in dit moeilijk begaanbare gebied, waar slechts een paar kilometers soms al een enorme tijdsinvestering vragen.

Het wordt een grote uitdaging, zoveel is al wel zeker. Het is een gebied waar improvisatietalent, flexibiliteit en doorzettingsvermogen noodzakelijke eigenschappen zijn. Niets is zeker, zelfs het tijdstip van de terugvlucht kan niet gegarandeerd worden lees ik hier…. Het kan zo maar gebeuren dat een vlucht vanuit Leh enkele dagen vertraging heeft vanwege onstuimige weersomstandigheden.
In dat geval hebben we wel weer meer tijd om aan de ambitieuze opdracht te werken.

Eerst maar eens kennismaken met Tom.