India

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

India image

India

India
Azië
JMoerkens

Pushkar: Heilig en Schijnheilig

Pushkar is zonder twijfel één van de meest eigenaardige plekken waar we tot op heden geweest zijn. De stad wordt naar onze bescheiden mening gekenmerkt door enkele dubieuze tegenstrijdigheden, waarbij we ons geregeld achter de oren krabben. Of waarbij we zelfs een cynische lach niet kunnen onderdrukken.

De stad, gebouwd rondom het voor Hindoe's uiterst heilige Pushkar-meertje, is een waar pelgrimsoord voor gelovigen uit het gehele land. Dit heeft tot wat unieke regelgevingen geleid, die soms voor ons als Westerlingen wat vreemd in de oren klinken. Zo wordt er officieel in de gehele stad noch vlees noch alcohol verkocht, waardoor je ook als toerist gedwongen wordt om nuchter en vegetarisch door het leven te gaan. Vreemd genoeg is de eerste vraag die ons wordt toegeworpen bij het binnentreden van een horecagelegenheid: "Do you want beer?". Nu hebben wij niet direct goesting in een goudgele rakker, maar wanneer er aan de tafel naast ons wél gretig ingegaan wordt op het aanbod, zien we even later de ober aanrukken met twee in aluminiumfolie gewikkelde flesjes. "Applejuice", noemt hij het. Heel onopvallend inderdaad! ;-)

Wanneer we langs het heilige meer lopen, zien we geregeld bordjes waarop staat dat fotograferen hier verboden is. Enkele locals zeggen ons echter dat we wel degelijk mogen fotograferen, alleen niet van de pelgrims die zich in het heilige water wassen. Fair enough. Wat schetst echter onze verbazing? De wassende mensen nemen zelf de ene na de andere selfie met hun mobieltje, waarbij ook andere pelgrims ongegeneerd in beeld worden genomen.

Een ceremonie aan het meertje, uitgevoerd door een priester, dat zal ongetwijfeld een spiritueel genoegen zijn. Ware het niet, dat het hier wemelt van de oplichters die argeloze toeristen (het liefst een beetje zoekende zielen, hippie's en zweverige types) na een zogeheten ceremonie bakken geld proberen afhandig te maken. Vertaald naar de lokale tarieven kost het sommigen zelfs maandsalarissen. Wegkomen schijnt geen optie te zijn, daar men je indien nodig omcirkelt of achtervolgt tot je betaalt. We hebben al meerdere reizigers ontmoet die veel geld afhandig zijn gemaakt op deze manier. Iemand werd zelfs een tempel in geloodst, waarna hij moest betalen voor zegeningen voor zijn familie. De deur werd op slot gedaan en hij mocht niet eerder weg dan dat hij 120 dollar betaald had. Je verzint het niet!

Uiteraard respecteren we dat de stad heilig is en vinden het mooi dat zoveel pelgrims hier hun geluk vinden. Maar naast het predikaat heilig, zou wat ons betreft de term schijnheilig ook niet misstaan. Je moet hier als toerist echt op je hoede zijn, anders word je geheid ergens ingeluisd. Gouden tip: Neem absoluut géén bloemetjes aan van mensen wanneer je hier bent! NOOIT! Dit betekent namelijk dat je een belofte doet om deze te offeren aan het heilige meer. Dan kun je niet meer onder een ceremonie uit en kun je fluiten naar je geld. Je bent gewaarschuwd!

Pushkar is overigens wel móói. Dat dan weer wél. Maar behalve het meer heeft het niet veel meer te bieden dan shops vol souvenirs en wat tempels. Wanneer je iets buiten het centrum wandelt, tref je direct een heel andere wereld. In de stoffige straten langs de woestijn vind je tentenkampen en schrijnende armoede. Laten we hopen dat alle inwoners die op malafide wijze de toeristen geld afhandig maken, hun behoevende stadsgenoten een helpende hand bieden. Dan praten we nergens meer over. Dan nemen we misschien de volgende keer zelfs bloemetjes aan.