image
Vellah

Ontdek deze 7 onbekende reisbestemmingen in Europa (voordat de massa het doet)

Al eerder tipten we de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlander voor 2023. Maar er zijn natuurlijk ook nog talloze fantastische onontdekte reisbestemmingen. Wil jij links gaan waar de massa rechts gaat? Dan zijn dit 7 plekken in Europa die je in 2023 absoluut niet wilt overslaan.

7. Wandeltrails in Albanië, Kosovo & Noord-Macedonië

Wandeltrails in Albanie Kosovo Noord-Macedonië. Foto: GettyImagesWandeltrails in Albanie, Kosovo en Noord-Macedonië. Foto: Getty Images

Het kan snel gaan; de door veel West-Europeanen pas net ontdekte Peaks of the Balkan-trail kampt nu al met over toerisme. Het aantal toeristen dat het onbekende Albanië ontdekte, vertienvoudigde in vijftien jaar tijd. En dat merk je op sommige plekken, zoals in het noordelijke plaatsje Thethi. Laat dit geen reden zijn om een reis naar het Balkanland uit te stellen, want voor fanatieke wandelaars blijven er genoeg onontdekte parels over. Werkelijk adembenemend is de High Scardus Trail door Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Adembenemend vanwege de fenomenale berglandschappen, maar ook omdat de eenzame geitenpaden over hoge passen behoorlijk pittig zijn: de 362 kilometer lange route is beslist niet voor beginners.

Een minstens even charmante en stukken relaxtere route is de Southern Coastal Trail aan de Albanese Rivièra. Deze zesdaagse route van 74 kilometer — plus een aantal luierdagen op de heerlijke zand- en kiezelstranden — voert van dorp naar dorp, door oude olijfboomgaarden en langs idyllische baaien.


2. Arctic Circle Trail in Groenland

Ongerepte wildernis in Groenland. Foto: GettyImagesGeniet in stilte van de ongerepte wildernis in Groenland. Foto: GettyImages

Verder weg van de beschaafde wereld dan op de Arctic Circle Trail is moeilijk voor te stellen. De lange afstandswandeling van 160 kilometer voert door de ongerepte wildernis van Groenland. Wie zich aan dit avontuur wil wagen moet zich goed voorbereiden. De route leidt van de internationale luchthaven in Kangerlussuaq naar Sisimiut aan de oostelijke fjorden van Groenland. Onderweg slaap je in onbemande hutten of in je eigen tent. Ervaren wandelaars moeten hun uitrusting, proviand en antimuggenspul zelf meenemen: je komt acht tot tien dagen lang geen enkele nederzetting of winkel tegen. Of het zo rustig blijft, is maar de vraag. Sinds vorig jaar overlapt een gravelweg een deel van de wandelroute. Het is de allereerste weg op Groenland die twee plaatsen met elkaar verbindt. Vreemd genoeg liggen er daardoor ineens kansen voor wandelaars. Je kunt nu een transfer regelen en een deel van de Arctic Circle Trail lopen of de nieuwe zuidelijke route verkennen met het dorp Sarfannguit, Unesco-Werelderfgoed vanwege de Inuit-jachtgronden tussen het eeuwige ijs en de poolzee.


3. Risnjak in Kroatië

Nationaal Park Risnjak in Kroatië. Foto: GettyImagesNationaal Park Risnjak in Kroatië. Foto: GettyImages

Op 1 januari 2023 trad Kroatië toe tot het Schengengebied. Daardoor is het niet meer nodig om je paspoort te tonen na aankomst en kun je met euro’s betalen. Met jouw euro kom je een heel stuk verder als je de kust verlaat. Het met bossen en medicinale planten bedekte Nationaal Park Risnjak, dat door de Romeinen werd omgedoopt tot Hortus Diabolicus of ‘Tuin van de Duivel’, ligt achter Rijeka en het schiereiland Istrië. De tot 1528 meter hoge toppen vormen een natuurlijke klimaatgrens: hier ontmoeten de Dinarische Alpen, het landklimaat van het Kroatische binnenland en mediterrane invloeden van de Adriatische Zee elkaar. Die combinatie zorgt voor warme zomers, een nat voor- en najaar en koude winters, wanneer er ondanks de geringe hoogte meters sneeuw in de bergen ligt. De naamgever van het gebied, de ris (lynx), zul je er waarschijnlijk niet zien, en dat geldt ook voor de bruine beren en wolven die er leven. Je hebt meer kans om gemzen te spotten, zeker als je een excursie boekt. Met maximaal twee andere deelnemers speur je vijf uur lang naar deze ballerina’s van de bergen, die zich met een verbluffende lichtvoetigheid door het karstlandschap verplaatsen. Net buiten het park liggen Zeleni vir en Vražji Prolaz, de Groene Bron en Duivelspassage. Vooral in het voor jaar is de bergstroom door deze nauwe canyon indrukwekkend.


4. Wandeltrails in Nederland

Ontdek de wandeltrails in Nederland.Foto: Marije vd VlekkertOntdek de wandeltrails in Nederland. Foto: Marije vd Vlekkert

Naast het Pieterpad kent Nederland nog twee wandelroutes van formaat: de Dutch Mountain Trail en de Hünenweg. De 101 kilometer lange Dutch Mountain Trail is niet de langste, maar beslist de zwaarste lange afstandswandeling van ons land en verbindt de zeven hoogste toppen van Zuid-Limburg. De Hünenweg (325 kilometer) loopt in twintig dagetappes van Osnabrück naar Groningen, langs tal van hunebedden en andere sporen uit de prehistorie. Het Nederlandse deel van de Hünenweg, ook bekend als het Hondsrugpad, werd in 2022 uitgeroepen tot beste wandel route van de Benelux vanwege de goede bewegwijzering en de grote afwisseling aan landschappen.


5. Het Spanje van Picasso

2023 is het Picassojaar waarbij Spanje zijn vijftig jaar geleden overleden meesterschilder herdenkt. Foto: GettyImages2023 is het Picassojaar, waarbij Spanje zijn vijftig jaar geleden overleden meesterschilder herdenkt. Foto: Getty Images​​​​​​

In Picassojaar 2023 herdenkt Spanje zijn vijftig jaar geleden overleden meesterschilder met zestien tentoonstellingen in steden waarmee hij een sterke band had: geboorteplaats Málaga, de steden A Coruña en Barcelona, waar hij zijn jeugd doorbracht, Madrid, waar hij kortstondig studeerde en tot slot Bilbao, de stad die Picasso’s beroemde oorlogsaanklacht Guernica maar wat graag naar het Guggenheim Museum wil halen. Een van de invloedrijkste schilders van de vorige eeuw biedt op deze manier een uitgelezen kans voor een tournee langs gevierde musea als Centro de Arte Reina Sofía, het Prado en Museo Nacional Thyssen Bornemisza in Madrid en het Picasso museum in Barcelona, maar laat je ook verleiden door de cultuurschatten van een minder bekende plaats als A Coruña.


6. Kranj in Slovenië

De groenste stad van Europa is Kranj in Slovenië. Foto: GettyImagesDe groenste stad van Europa is Kranj in Slovenië. Foto: GettyImages

Slovenië heeft met de Green Scheme een nationaal duurzaam toerismecertificaat gelanceerd, dat breed wordt omarmd door lokale bedrijven en overheden. Ook buiten de landsgrenzen wordt het groene initiatief opgemerkt: het stadje Kranj is uitgeroepen tot European Destinations of Excellence 2023 wegens pionierswerk als duurzame toeristische bestemming. De door bergen omgeven plaats is een slow travel bestemming pur sang, waar je het compacte centrum te voet, per deelfiets of met de elektrische bus verkent, in restaurants aanschuift voor biologische en vegetarische gerechten en waar je in winkels lokaal en bewust koopt.


7. GoldenPass Express in Zwitserland

De Goldenpass Express in Zwitserland. Foto: Tobias RyserDe Goldenpass Express in Zwitserland. Foto: Tobias Ryser

Dat Zwitserland zich heeft ontpopt tot een echt treinland, mag gerust een huzarenstukje worden genoemd — het land wordt voor 58 procent bedekt door de Alpen en telt maar liefst 49 pieken die hoger zijn dan vierduizend meter. Door dat onherbergzame landschap kronkelen tientallen spoortracés. Één eigenschap hebben ze alle gemeen: ze sluizen jou als treinpassagier voorbij ongelooflijke panorama’s. De fonkelnieuwe GoldenPass Express volgt een oude middeleeuwse handelsroute tussen Montreux en Interlaken en voert langs glinsterende meren en ingekapselde valleien, en over hoge bergpassen. De exprestrein is niet alleen de nieuwste toevoeging aan het spoornetwerk, maar ook de revolutionairste. In slechts enkele seconden past hij zich aan naar een nieuwe spoorwijdte. En ook de hoogte van de treinstellen wordt automatisch bijgesteld. Hierdoor kan de GoldenPass Express verschillende bestaande sporen en stations aandoen, en hoef je dus niet meer van trein te wisselen. Voorlopig rijdt de trein één keer per dag in 3 uur en 15 minuten op en neer. Vanaf 11 juni 2023 wordt de frequentie opgekrikt. Vanaf € 54 p.p.

Wil je weten wanneer je deze bestemmingen het beste kunt bezoeken? Bekijk de beste reistijd per maand. 

Benieuwd naar de andere werelddelen? Bekijk hier de complete lijst.

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!