image
Vellah

Europa weg van de massa: insidertips voor IJsland, Italië en Spanje

Hoe ontdek je de populairste Europese vakantiebestemmingen weg van de massa? Simpel: door net even anders te denken dan de massa. Dit zijn onze insidertips voor IJsland, Italië en Spanje.

1. Voorbij de drukte van de Ringweg in IJsland

De mooiste bezienswaardigheden in IJsland bereik je via de zogeheten F-wegen. Foto: Chris KönigDe mooiste bezienswaardigheden in IJsland bereik je via de zogeheten F-wegen. Foto: Chris König

Niet ver van de welbekende IJslandse Ringweg vind je bijzondere natuurplekken die je met vrijwel niemand hoeft te delen. Hoe verder je de Golden Circle achter je laat, hoe schaarser de menselijke invloeden en hoe woester de landschappen worden. De mooiste bezienswaardigheden bereik je via de zogeheten F-wegen, die je idealiter louter met een terreinwagen betreedt; op IJsland kan het zomaar gebeuren dat de weg die je wilde volgen ineens is overstroomd door een wilde rivier.

Op de gps-coördinaten 64.15362, -19.67260 ontspringt de hobbelige en slecht gemarkeerde F332 die je naar de 122 meter hoge waterval Háifoss leidt. Parkeer je auto en vervolg je weg over een goed begaanbaar pad naar de bovenkant van de waterval. Het geluid van het razende en kapotslaande water is oorverdovend. Een ietwat verstopt en smal paadje leidt naar de voet van de waterval. Als je telkens links aanhoudt, zal de route zich vanzelf ontvouwen. Van beneden is het natuurspektakel zowaar nog indrukwekkender.

Een andere aanrader is Stakkholtsgjá, een twee kilometer lange kloof met talloze riviertjes die je te voet moet doorkruisen, om tot slot uit te komen bij een verborgen waterval in een grot. De rivieren in de kloof zijn nergens echt diep. Maar om jezelf natte voeten te besparen, spring je van kei naar kei. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vooraf rubberen laarzen te regelen en in één rechte lijn door de kloof te lopen. Stakkholtsgjá bevindt zich niet ver van de ringweg, maar de F249 (gps 63.67628, -19.55903) die ernaartoe loopt wordt meerdere malen onderbroken door beekjes en riviertjes. Een terreinwagen is dus noodzakelijk.

Ben je het wandelen nog niet beu? Rijd dan voorbij de ingang naar de kloof, tot je uitkomt bij Básar. Deze berghut is een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. Panoramische vergezichten gegarandeerd!


2. Voorbij de drukte van Puglia in Italië

Fietsen in Puglia. Foto: Louise ten HaveFietsen in Puglia. Foto: Louise ten Have

Puglia, de populaire regio in de hak van Italië, biedt een geweldige combinatie van cultuur, strand en activiteiten in de openlucht - en misschien wel de beste keuken van Italië. Het landschap wordt gedomineerd door masseria’s, traditionele boerderijen, en trulli, kegelvormige huisjes, en is bezaaid met olijfbomen en druivenranken. Daartussenin wedijveren de città bianche, witte stadjes, om jouw aandacht. Het op een heuvel gelegen Ostuni is de knapste van het stel. Om de vijand te verwarren werden de straatjes aangelegd als een soort labyrint.

Voor een authentieke trulli-ervaring wandel of fiets je door Valle d’Itria. Je ziet de huisjes werkelijk overal, opgeknapt of juist afbrokkelend. Wil je blijven slapen in een trullo? Boek dan Trullo Babette, een authentieke slaapplek tussen de olijfbomen in het gezellige Ceglie Messapica. Niet luxe, maar alle mooie details zijn nog aanwezig. Vanaf € 43 per nacht voor twee personen.

Ook aan de kust van Puglia lonken prachtige natuur en stadjes. Om hier van het gebaande pad te komen, ga je het water op. Peddel naar de mooiste krijtsteengrotten en -bogen over het azuurblauwe water rond het schiereiland Gargano. Je huurt al een tweepersoonskajak voor € 10 per uur of € 30 voor vier uur, vanaf Spiaggi di Vignanotica.

Op zoek naar een authentiek kustplaatsje? Ga dan niet naar het door toeristen overspoelde Polignano a Mare, beroemd vanwege het stadsstrand tussen de kliffen en het grotrestaurant Grotta Palazze, maar naar het even verderop gelegen stadje San Vito. Het is er rustiger, er dobberen meer vissersbootjes en er staat een fraaie tiende-eeuwse klooster-ruïne die een bezoek waard is.


3. Voorbij de drukte van het Italiaanse merengebied

Geniet van de stilte langs het Iseomeer. Foto: GettyImagesGeniet van de stilte langs het Iseomeer. Foto: GettyImages

Hoe bezoek je het Maggioremeer en Gardameer zonder te verdrinken in de dagjesmensen? Simpel: door het hogerop te zoeken. Voor het mooiste uitzicht op Lago Maggiore ga je wandelen in Parco Nazionale Val Grande. Sentiero Bove is een pittige driedaagse hike over de bergruggen van het park. Je slaapt in berghutten en wordt geregeld getrakteerd op een fenomenaal panorama over het meer, zoals bij Capella Pizzo Marona, een stenen kapelletje hoog in de bergen.

Iets minder hoog, maar nog altijd ver weg van de drukte in het dal, liggen de spannende gravelpaadjes rond het Gardameer. Spring op een mountainbike en kies een van de vele routes. Met in totaal duizend kilometer aan gemarkeerde paden is er voor ieder wat wils, van beginners tot durfals zonder hoogtevrees.

Kun je de verleiding van het water niet weerstaan? Kies dan voor een van de kleinere meren in Noord-Italië. Buitenlandse toeristen slaan het romantische Isola San Giulio, een eilandje midden in het Ortameer waar je tussen eeuwenoude gebouwen en kerkjes dwaalt, vaak over. Het Iseomeer telt maar liefst drie eilanden, waaronder het piepkleine Loreto met een neogotisch kasteel en weelderige tuin.


4. Voorbij de drukte in Andalusië, Spanje

Dwaal door de witte bergdorpen in Andalusië. Foto: iStockDwaal door de witte bergdorpen in Andalusië. Foto: iStock

Ronda is na de grote steden de populairste bezienswaardigheid van Andalusië en een vaste stop op de toeristische ronde door de regio. Niet het stadje zelf, maar de route ernaartoe maakt op ons echter de meeste indruk. De A-366 tussen Coín en Ronda kronkelt langs het bosrijke natuurpark Sierra de las Nieves en door steeds wisselende werelden: boerengehuchten, uitgestrekte velden, witte bergdorpen, een maanlandschap en een bergroute met spectaculaire uitzichten.

Voor een onvergetelijke roadtrip kunnen we ook de Ruta del Califato (Route van de Kalief) aanraden, de belangrijkste weg tijdens de Moorse overheersing van Spanje. Ze verbond de steden Córdoba, de oude hoofdstad van het kalifaat, en Granada, zetel van het laatste Arabische koningshuis op het Iberisch schiereiland. Je kunt de ongeveer tweehonderd kilometer lange route volgen via de moderne autowegen N-432 en N-331, dwars door het ondergewaardeerde natuurpark Sierras Subbéticas. Ook hier liggen in een lieflijk heuvellandschap met olijf- en wijngaarden vredige witte dorpjes met dreigende Moorse forten. Trek gerust twee of drie dagen uit om te hiken of fietsen door dit schitterende gebied en sla in de dorpjes je favoriete tapas in voor een picknick.


Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!