image
REDACTIE

Wandelen in Oostenrijk: loop warm voor de KAT Walk

Wie weleens in Oostenrijk is gaan skiën, kent ongetwijfeld de Kitzbüheler Alpen. Het massief leent zich echter niet alleen voor de wintersport – het gebied is ook een walhalla voor wandelliefhebbers, die er onder andere de meerdaagse Kitzbüheler Alpen Trail (KAT) Walk kunnen doen. Reis met ons mee door één van de mooiste delen van Tirol! We geven je negen tips om de regio optimaal te verkennen. 

1. Stoom je lichaam klaar om de Alpen te bedwingen

Sportresort Hohe Salve

Het Sportresort Hohe Salve vormt de ideale uitvalsbasis voor de Kitzbüheler Alpen. Vóór alle inspanningen – dit resort staat aan het begin van de KAT Walk – komen de spieren helemaal los in de Move en Relax-ruimte. Deze uitgebreide welness-ruimte, denk aan: zwembad, massage, sportschool, sauna en welnessbehandelingen, heeft alle faciliteiten en kennis in huis om lichaam en geest klaar te stomen om de Alpen te bedwingen. Het uitzicht vanuit het buitenzwembad op de kerk van Hopfgarten roept het ultieme Tiroler-gevoel op.


2. Struin door een typisch Tiroler bergdorp

Het bergdorp Kelchsau vinkt alle eigenschappen van een Tiroler bergdorp af. Karakteristiek kerkje? Check. Authentieke houten chalets? Check. Schitterende uitzichten over de omliggende Alpen? Check. Goed eten? Check! Schuif aan voor een diner in Gasthof Fuchswirt, waar de eetzaal liefst 650 jaar oud is. Fuchswirt is gelegen in de oudste wijk van Kelchsau en alle houten constructies stralen dezelfde, typisch Oostenrijkse, stijl uit. Met een goedgevulde buik verken je de volgende dag de alpenweiden tussen Kelchsau en Windau, waar de koeienbellen vrolijk in het rond rinkelen.


Foto: Erwin Haiden

KAT Walk: de mooiste meerdaagse wandeling van Oostenrijk

Bergwandelen zonder bagage? Het kan!
De KAT Walk-route door de Kitzbüheler Alpen is verdeeld over drie, vijf of zes etappes, waarbij je elke dag in een ander pension of drie- of viersterrenhotel verblijft op basis van halfpension. Alles is tot in de puntjes verzorgd en je wandelt licht – je bagage wordt elke dag naar de volgende slaapplek vervoerd. Zo kun je met volle teugen genieten van al het natuurschoon om je heen. Onderweg leer je het echte, authentieke Tirol kennen door gesprekken aan te knopen met de vriendelijke lokale bevolking en volop van de regionale keuken te genieten. Proef allerlei heerlijke specialiteiten, van perfect gerijpte almkaas tot zelfgemaakte knödel en pasta.


Voor elk niveau een KAT Walk
De KAT Walk kent looproutes van verschillende niveaus. De eerste variant, de KAT Walk Alpine, is 106 kilometer lang en bedoeld voor de sportieve wandelaar. Je maakt 6350 hoogtemeters met steeds nieuwe uit- en inzichten. Een highlight van de KAT Walk Alpine is het panoramische zicht op de top van de berg Lodron, met 1.925 meter het hoogste punt van de hike. De tweede variant, de 76 kilometer lange KAT Walk Compact, is iets gemakkelijker. Elke ervaren wandelaar die gewend is aan afwisselend terrein, kan dit pad bedwingen. Naast de Alpine-trail en Compact-trail zijn er de varianten Time-Out  en Levensgenieter, met elk drie etappes  perfect voor beginners.  Voor gezinnen is de KAT Walk Family-trail samengesteld. Elke variant staat garant voor een onvergetelijke reiservaring.

Benieuwd geworden? Kijk voor meer reisinspiratie en boekingen op austria.info/actief en kat-walk.nl


3. Beklim de Kitzbüheler Horn voor de mooiste uitzichten

Beklim de Kitzbüheler Horn voor de mooiste vergezichten. Foto: Tourismusverband Kitzbüheler Alpen.

De Kitzbüheler Horn tikt de tweeduizend meter hoogte aan. Een beklimming van deze berg is een uitdaging, maar staat garant voor de mooiste uitzichten van Tirol. In een panorama van 360 graden kijk je uit over de omliggende bergtoppen, zoals de Hohe Tauern, Kaisergebergte en Steinplatte. Vanuit St. Johann start een KAT Walk-etappe van circa 6,2 kilometer, maar het is ook mogelijk om in te korten door middel van de kabelbaan richting een hoogte van 1600 meter.


4. Proef de lekkerste Kaiserschmarrn op de Winterstelleralm

Proef de lekkerste Kaiserschmarrn. Foto: Getty Images

Vraag een Tiroler waar je de beste Kaiserschmarrn van de regio kunt eten, en het antwoord luidt steevast: bij Anni's op de Winterstelleralm. De berghut, op 1423 meter hoogte, is een ideale pitstop tijdens de KAT Walk. De Winterstelleralm, een plateau aan de voet van de Kitzbüheler Horn en het Kaisergebergte, is een sprookjesachtige alpenweide. De geur van Anni's berghut komt je tegemoet als je haar nadert. Het recept is een groot geheim en wordt als een waardevolle schat bewaard.


5. Wandel over water bij Aschau

Aschau waterval

Tijdens je KAT Walk loop je bij het schilderachtige dorpje Aschau over een indrukwekkende, 32 meter lange hangbrug. De brug voert over de Aschauer Ache, een bergrivier met een fotogenieke waterval, en bevindt zich op ongeveer 1100 meter hoogte. 


6. Scoor de lekkerste producten voor een picknick onderweg

De Milchbuben, de melkjongens, zijn een begrip in de Kitzbüheler Alpen. De term slaat op de broers Markus en Thomas, die bezeten zijn door het maken van de allerlekkerste camembert. In alle maten en soorten met walnoten, pistache en chili onder andere - produceren zij volledig biologische camembert. In hun Milchbuben-Stube  verkopen Markus en Thomas hun kazen en vertellen ze er met liefde over. Ook andere lokale producten uit de regio, zoals worst, boter, vruchtenyoghurt, en mosterdsoorten, krijgen een podium in hun winkel.

Nog meer lekkere, regionale specialiteiten haal je bij de Kasplatzl. Deze kaasfabriek, aan de voet van de Großer Rettenstein, heeft alles in huis om de ideale picknick voor onderweg samen te stellen:  zelfgemaakte kaas, almboter, natuurlijke yoghurt en zelfgemaakte spek met vers gebakken boerenbrood. Sla voldoende proviand in voor een picknick onderweg en vervolg je koers door de Kitzbüheler Alpen.


7. Slenter door de steegjes van Kitzbühel

Het Oostenrijkse Kitzbühel is ook in de zomer de moeite van het bezoeken waard. Foto: Getty ImagesKitzbühel is een iconische wintersportstad en een bruisend epicentrum van wintersportactiviteiten, maar in de zomer komen de steegjes op een heel andere wijze tot leven. Veel groen, terrasjes en smalle steegjes maken van Kitzbühel, internationaal ook bekend als Gamsstadt, een levendige zomerstad. Slenter door de kleurrijke, middeleeuwse binnenstad en kom bij van al het natuurgeweld van de omliggende Kitzbüheler Alpen.


8. Luister naar de KAT Walk-podcast van Columbus Travel

Ons dynamische duo Tim Bilman en Maurice Lede trok de stoute wandelschoenen aan en ging de bergen in om de spectaculaire Kitzbüheler Alpen Trail (KAT) Walk zelf te ervaren. Reis met ze mee in deze vermakelijke podcast. 


9. Plan je wandelvakantie met de KAT Walk-webinar van Columbus Travel

Reis mee naar de Kitzbüheler Alpen en laat je inspireren door de perfecte plaatjes en praktische tips van de experts!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!