image
Canva Images

What to do op Ibiza: 6 tips weg van de massa

Staat Ibiza hoog op je bucketlist, maar kijk je op tegen de drukte? Ga dan naar het oosten van het Spaanse eiland. In tegenstelling tot de westkust, waar je voornamelijk heen moet als je van grote feesten houdt, is het oosten lekker tranquilo. Dit zijn 6 insidertips voor hidden gems: de fijnste slaapplek, mooiste stranden en beste plekken om te eten.  

1. Bewonder hippies en locals op Aguas Blancas

Aguas Blancas in Ibiza. Foto: LunamarinaAguas Blancas in Ibiza. Foto: Lunamarina

We beginnen maar gelijk met het belangrijkste op Ibiza: het strand. Aguas Blancas is een van de mooiste stranden in het noordoostelijke deel van het eiland, met goudkleurig zand. Het strand is omringd door hoge rotsen, waardoor je ook echt even moeite doen om er te komen. Voordeel: daardoor is het er zelfs in het hoogseizoen niet al te druk. De locals gaan graag naar het zuidelijke deel van het strand, maar kijk niet raar op als je hier ook een paar blote hippies tegenkomt. Not your cup of tea? Op de rest van Aguas Blancas vind je voornamelijk gezinnen en jonge stelletjes. Het strand is lang maar smal en de twee chiringuito’s (strandpaviljoens) die je er vindt zijn dan ook helemaal tegen de bergen aangeplakt. Dit maakt deze plek extra charmant. Houd er wel rekening mee dat het nog een behoorlijke klim terug is naar de parkeerplekken!


2. Ga lunchen bij Aiyanna

Ben je op zoek naar een fijne plek voor een goede lunch? Ga dan naar Aiyanna. Deze bohemien-chique hotspot is alles wat je je voorstelt bij een laidback strandrestaurant op Ibiza, compleet met iconische, hippe Guatemalteekse parasols die menig vip naar de locatie trekken. Aiyanna bevindt zich in de rustige baai van Cala Nova, op zo'n twintig minuutjes rijden van Ibiza-stad. Het exterieur ademt de relaxte vibe van Ibiza en is volledig één met de omgeving: de perfecte setting voor een ontspannen en lekkere lunch. Daarbij werkt de keuken voornamelijk met lokale en biologische producten die ze geleverd krijgen van Ibicenco-boeren. Uiteraard kun je er ook uitgebreid dineren - lekker op blote voeten - en er treden geregeld livebands op. In principe kun je er dus gewoon de hele dag, avond en nacht blijven hangen. Ideaal! 


3. Proef wijnen bij Ibizkus

Wist je dat er een aantal wijnhuizen op Ibiza zijn? Het zijn allemaal kleinschalige producenten die op het droge land hun wijngaarden hebben staan. In het binnenland van Oost-Ibiza staat Ibizkus: de grootste producent van het eiland. Het wijnhuis is in 2007 opgericht en heeft inmiddels meer dan veertig hectare aan wijngaarden. Het overgrote deel bestaat uit de Catelaanse druivensoort mourvèdre, waar onder andere de beroemde Ibizkus-rosé mee gemaakt wordt, maar er groeien ook andere druivensoorten als malvasía, syrah, cabernet sauvignon, tempranillo, chardonnay en macabeo. Ben je wijnliefhebber? Ga dan naar een van de tasting tours van Ibizkus. Deze duren ongeveer anderhalf uur en je kunt ervoor kiezen om het te combineren met wat Spaanse charcuterie. Liever alleen een glaasje en wat tapas? Dat is ook prima, daarvoor kun je terecht in het proeflokaal.


4. Werk aan jezelf bij Nobu Hotel Ibiza Bay

Het luxe boutiquehotel Nobu Hotel Ibiza Bay lligt verscholen in de baai van Talamanca. Hier stap je zo vanuit het hotel het fijne zandstrand op of zwem je in alle rust je baantjes in het adult only-zwembad. In het hotel gaat veel aandacht naar je fysieke en psychische gezondheid. Dit jaar opent het hotel voor het eerst haar dakterras voor (hotel)gasten met Rooftop Summer Series, waar onder andere seksualiteitsworkshops worden gegeven en sound bath healing-sessies worden georganiseerd met eten, drinken en muziek. Tijdens SUCO-sessies worden ademwerk en dans gecombineerd met elektronische muziek om een krachtige en meeslepende ervaring te creëren die leidt tot een groter gevoel van vrijheid, aldus Nobu. Ga er maar aanstaan! 


5. Dineer bij boerderij Terra Masia

Terra Masia ligt in het binnenland en is Ibiza’s grootse biologische boerderij. Hier worden biodynamische groenten, fruit en eetbare bloemen verbouwd en kun je biologische eitjes kopen van de kippen die op het land rondscharrelen. Ze organiseren er ook rondleidingen, workshops, evenementen én farm-to-table-diners, waarbij chefs worden uitgenodigd om te koken met hun producten. Het zijn magische avonden vol lekker eten, drinken en goed gezelschap in een sprookjesachtige omgeving. Houd de socials in de gaten voor de data. Ben je meer een ochtendmens? Dan kun je van maandag tot en met vrijdag bij Terra Masia terecht voor Taste the Farm. Van 10 tot 14 uur serveren ze verse vruchten- en groentensappen en wordt ontbijt en lunch gemaakt met de producten van eigen land. Denk aan een goedgevulde omelet, geroosterde groenten, taarten en cakes. Hiervoor hoef je niet te reserveren, je kunt gewoon komen aanwaaien.


6. Maak een hike langs de kust

Ibiza is een topbestemming als je van lange wandelingen houdt. Er lopen verschillende routes over het eiland, van moeilijke tot makkelijke hikes. Meestal staan ze goed aangegeven, soms moet je even zoeken. Wat helpt is een rondje internet, want op verschillende websites staan een aantal mooie routes heel gedetailleerd beschreven. Je kunt ook kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie of hikes die worden georganiseerd vanuit hotels zoals eerdergenoemde Nobu Hotel Ibiza Bay. Er zijn ook verschillende bedrijven die begeleide hikes aanbieden. Die variëren van anderhalf uur tot een hele dag. Walking Ibiza is zo’n bedrijf, en is gevestigd in het oosten van Ibiza.
Door een wandeling langs de kust te maken, kom je geheid langs de mooiste verborgen strandjes waar je in alle rust een verkoelende duik kunt nemen of jaloersmakende foto’s kunt maken van de azuurblauwe zee.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!