image
Pexels

Reisbranche lanceert eigen website met reisadviezen - maar hoe betrouwbaar zijn die?

Als reiziger word je door de overheid dringend geadviseerd om de actuele reisadviezen te volgen die te vinden zijn op Nederlandwereldwijd.nl. Die adviezen blijken echter vaker dan niet hopeloos verouderd. De reisbranche is het zat en komt nu met een eigen website. Joost Smets - Columbus-redacteur en eigenaar van reisbureau Tot Hier en Verder, dook in de nieuwe site om te onderzoeken hoeveel betrouwbaarder deze onafhankelijke reisadviezen dan zijn. 

Het zat eraan te komen: de reisbranche komt met eigen reisadviezen. De officiële adviezen van de Nederlandse overheid, te vinden op Nederlandwereldwijd.nl, zijn hopeloos verouderd - zo kopte Nu.nl al in juni van vorig jaar. Het is er sindsdien niet veel beter op geworden. Het overheidsadvies verandert steeds meer in een oranje eenheidsworst die de daadwerkelijke situatie geen recht doet. Erg vreemd is dat niet: het ontbreekt de overheid simpelweg aan mankracht – al helemaal in een wereld met wekelijks en per land veranderende coronarestricties. Hoe begrijpelijk dat ook is, de consument heeft recht op overzichtelijke, correcte en actuele informatie. Daarom nam de Tweede Kamer in oktober een motie aan waarin het het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuZa) opriep de achterhaalde reisadvisering met spoed aan te passen. Het op de vingers getikte demissionaire kabinet beloofde beterschap en ging vervolgens vrolijk op de aloude manier verder.

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat reizigers weten waar ze aan toe zijn. De ACM vindt dat reisorganisaties consumenten beter moeten informeren. Aan dat verzoek is nu gehoor gegeven, door middel van de nieuwe website Reisadvies.nu, een 'reisadvies voor en door reizigers'.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Moeten we als reizigers nu massaal overstappen op Reisadvies.nu? Dat heb ik uitgezocht. Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen de beide adviessites. Die zijn opvallend: een strakke lay-out in nagenoeg dezelfde kleurstelling en vier kleurcoderingen voor de adviezen. Een logische keuze: wie de consument helderheid wil verschaffen, gaat geen radicaal nieuw adviessysteem optuigen. Punt van kritiek was immers dat de verstrekte informatie niet deugde; er was geen kritiek op de manier waaróp deze werd verstrekt.

Het grootste verschil tussen de twee websites is dat op Reisadvies.nu duidelijk wordt uitgelegd hoe de reisbranche tot een bepaald advies komt. Dit gebeurt aan de hand van vijf voorwaarden: moet je testen voor vertrek, kun je reizen zonder restricties, ben je verzekerd op de bestemming, is de zorgcapaciteit ter plekke voldoende en is de lokale bevolking gevaccineerd? Voor kleurcode groen moet een bestemming alle voorwaarden voldoen; een land krijgt een oranje reisadvies wanneer aan drie voorwaarden is voldaan. Toegegeven: dit is stukken inzichtelijker dan het officiële advies van de overheid.

Toch is de nieuwe site daarmee nog geen volwaardige vervanging voor Nederlandwereldwijd.nl. Het geeft wel inzicht in de coronasituatie ter plaatse en de actuele (in)reisvoorwaarden, maar ik mis de veiligheidssituatie. Zo krijgt Oekraïne een groen reisadvies en moet je er dus zorgeloos op vakantie kunnen. Toch wacht ik liever nog even voor ik een ticket naar het oorlogsgebied in het oosten van dat land boek. De veiligheidssituatie wordt door het MinBuZa veel duidelijker getoond in de welbekende landkaartjes – al valt ook daarop wel wat aan te merken.

'Adviezen zijn verwarrend en te rooskleurig' 

Je mag je afvragen hoe onbevooroordeeld het initiatief van de reisondernemers is. De Consumentenbond is in ieder geval niet positief. De adviezen zijn verwarrend voor de consument en te rooskleurig, luidt het oordeel. Zo zijn de Verenigde Staten en veel andere landen op Reisadvies.nu geel, terwijl ze op Nederlandwereldwijd.nl oranje zijn.
Welke moet je nu geloven? Maar dat was ook het hele punt van de reisbranche: reizigers krijgen door de behoudende en niet op heldere criteria gebaseerde adviezen van de overheid een onnodig negatief beeld. Het gele advies voor de VS op Reisadvies.nu is tot stand gekomen met cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en wetenschappelijk instituut Johns Hopkins, dat besmettingsdata wereldwijd bijhoudt. Ook veiligheidsadviezen van internationale overheden en inreisinformatie van KLM en IATA, de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart, worden meegenomen. Dat lijkt geen broddelwerk, maar een netjes onderbouwd advies. Er zijn ook landen die van de reisbranche een minder gunstig advies krijgen dan van het MinBuZa. Een groter punt van aandacht vind ik dat Reisadvies.nu tot nu toe slechts voor 68 landen een advies geeft. Hoe zorg je voor wereldwijde expertise? En hoe garandeer je dat het advies actueel blijft, iets wat onze overheid niet lukt?

Onthoud: het blijft een advies

Misschien is dit een geschikt moment om te vermelden dat ik zelf, als eigenaar van het kleinschalige reisbureau Tot hier en verder, ook niet volledig onbevooroordeeld ben. Zo organiseer ik zelf reizen naar Abchazië, een niet-erkend land dat zich onafhankelijk heeft verklaard van Georgië en daardoor van het MinBuZa een negatief reisadvies krijgt: rood, dus. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van Abchazië niet. Dat is een politieke motivatie voor een negatief reisadvies, terwijl reizigers Abchazië veilig kunnen bezoeken. De Nederlandse overheid waagt zich niet ter plekke; ikzelf en de gidsen waarmee ik samenwerk wel. Wie is dan beter in staat een actueel reisadvies te geven?

Het is waarschijnlijk niet de spannendste conclusie, maar alle betrokken partijen zijn bevooroordeeld. Onze overheid houdt je liever binnen tot corona de wereld uit is; reisorganisaties en gidsen leven die van het toerisme sturen je liever op pad. Een reisadvies is en blijft wat het is: een advies. Gebruik verschillende bronnen, lees je goed in en besluit dan voor jezelf of je het een goed idee vindt om naar de Verenigde Staten, Oekraïne of Abchazië te reizen.


Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.