Kanton Zurich

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rheinfall - Zwitserland - Europa's grootste

Kanton Zurich,
Zwitserland


Toen we eind maart vanaf Feldbach aan de Zürichsee in Zwitserland naar huis reden, besloten we even een tussenstop te maken bij Europa's grootste waterval, de Rheinfall.
Een geweldige tussenstop kan ik je vertellen, waarbij we eigenlijk niet van onze route hoefde af te wijken, aangezien de snelweg zo goed als langs de Rijn is aangelegd.
We parkeerden onze auto op het parkeerterrein en liepen via een dalend bospad naar de entree, tussen de bomen kon je het begin van de waterval al goed zien.
Bij de entree bleek een tweede (redelijk vol) parkeerterrein te zijn, ondanks dat het een doordeweekse-niet-vakantiedag was, bleken er toeristen genoeg op pad te zijn...

Na entree (een zeer schappelijke € 5,- p.p.) betaald te hebben, volgde we het goed aangelegde wandelpad naar beneden. Hier kun je de waterval vanaf wisselende niveaus bekijken. Mijn favoriet was de uit de rotsen gehakte doorgang die je naar een houten uitkijkpost leidt. Je staat hier min of meer vlak voor het valpunt van het water, en krijgt een goed beeld van de kracht van deze 150 meter brede en 23 meter hoge waterval. Aan de zijkant van de uitzichtpost kun je zelfs even ervaren hoe dat ongeveer voelt ;)
Ik maakte er deze foto, waarop ook goed het heerlijk doordrenkte hout van de uitkijkpost te zien is ;)

Persoonlijk kan ik je van harte aanbevelen een kijkje te gaan nemen bij dit fantastische waterspektakel. Ondanks dat het toeristisch is, hebben wij er weinig 'last' van gehad, omdat de Zwitsers het ruim opgezet hebben en veel toeristen met de boot op pad willen.
Ook als je eigenlijk onderweg bent naar Italië, kun je hier een prima tussenstop maken. Laten we zeggen dat je van Utrecht naar Rome reist per auto. Als je dit op je TomTom intypt, zal hij je geheid via de grensovergang bij het Zwitserse Basel sturen. Tijd om je TomTom om de tuin te leiden… ;) Kies namelijk ‘Rheinfall’ of ‘Dachsen’ als tussenbestemming en ga bij het Duitse Singen de grens over. Vervolg je weg over de E41/54 en daarna A4/E41 en neem afslag 7 Uhwiesen/Dachsen (de Rheinfall staat hier ook op aangegeven). Direct na de afslag zie je al de bordjes van het 1e en 2e parkeerterrein ;) Voor degene die denken hiermee een enorme omweg op hun hals gehaald te hebben, geen paniek… Aangezien je anders door Duitsland rijdt scheelt het slechts 24 km op je reis van Utrecht naar Rome (1613 km via Basel en 1637 via de Rheinfall).

Mocht je nu denken dat ik wel erg goed met ’n TomTom overweg kan, dan moet ik je teleurstellen. Ik heb een persoonlijke afkeer tegen TomToms en plan mijn route standaard via Googlemaps. Maar het liefste maak ik onze autoreis op de old fashioned manier, met een kaart op schoot, aanvankelijk is je reisgezelschap dan wat sceptisch dat je het beter denkt te weten dan de TomTom, maar als ze doorhebben dat je ze ook prima van A naar B weet te krijgen en ook nog om files heen weet te leiden, mag de TomTom voortaan thuis blijven ;)