Geneve

'278191' door fotofreak '278191' door fotofreak

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Uitzicht over meer va

fotofreak

Het meer van Geneve, je kan er heerlijk wandelen, mensen bekijken, terrasje pakken. Het uitzicht over het meer is prachtig. Deze foto is gemaakt tussen de buien door.

'504253' door KHeijlaerts '504253' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Wat een uitzicht!

KHeijlaerts

Ik vind het een must-see als je naar Geneve gaat om even de stad uit te gaan. Geneve is mooi, maar wat is er nog mooier dan de stad van bovenaf te zien?! Dat kan heel gemakkelijk vanaf de Saleve! Deze berg ligt net over de grens in Frankrijk. Je pakt vanuit het centrum bus 8 met als eindbestemming Veyrier - Douane. Dan ben je in ongeveer 20 minuten bij de eindhalte, en dus bij de grens. Die grens ga je te voet over, (neem voor de zekerheid je paspoort mee) en dan loop je naar de skilift die heel duidelijk staat aagegeven. Bij de skilift koop je een enkeltje voor iets meer dan 7 euro, maar ik kocht een retourtje en die koste me 11,30 euro. Vervolgens ben je in ongeveer 3 minuten bovenop de berg Saleve! Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Direct bij de lift heb je al uitzicht over de stad en het meer en het Jura-gebergte. Maar er zijn diverse wandelingen te maken van verschillende lengtes. Er is een korte wandeling van ongeveer 15-20 minuten heuvel op richting een plek waar je de Mont Blanc kan zien bij helder weer. Helaas was er bij mij wat laaghangende bewolking en bleef hij voor mij onzichtbaar. Maar als je dan nog iets verder doorloopt heb je ook weer uitzicht richting stad en meer, maar dan vanaf een nog hogere plek. Dat is ook waar ik deze foto heb gemaakt. Je moet hem echt in het groot zien, dan zie je van alles in de stad. Wat je natuurlijk nu ook ziet is het meer en hoe de stad zich daar omheen heeft gevormd. De jet d'eau in het meer van 140 meter hoog valt ook wel op. Ook zie je de rivier l'arve lopen. En ik herken omdat ik er was nog veel meer plekken... maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien. O ja eentje nog: Dwars achter de stad zie je het vliegveld. Erg dicht bij de stad, maar ik heb geen vliegtuig horen vliegen in de stad zelf. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 100; f/7,1; 1/100s

'231369' door MarjoleinG '231369' door MarjoleinG

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Vuurwerk

MarjoleinG

De fêtes de Geneve zijn een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in de laatste week van juli / eerste week van augustus. Rond het meer vind je onder andere een uitgebreide kermis en diverse eettentjes, en er worden overal concerten georganiseerd. Als letterlijke klapper op de vuurpijl vindt er op de laatste zaterdagavond een fantastisch vuurwerk show van bijna een uur plaats. Rondom het meer staan honderden duizenden mensen te genieten van dit prachtige spektakel dat begeleidt wordt door klassieke muziek.

'434731' door jvanmoorsel '434731' door jvanmoorsel

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Calvijns Kerk

jvanmoorsel

De Gotische kathedraal van Genève is 12e-eeuws en van oorsprong katholiek. Tijdens de Reformatie was het echter een van de protestante bolwerken en zelfs de kerk van Calvijn zelf. Binnenin is nog een houten stoel te bewonderen die door Calvijn werd gebruikt. Onder de kathedraal blijken na verschillende opgravingen de overblijfselen van een Romeinse tempel te liggen.

'511522' door KHeijlaerts '511522' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Verstopte kapel in...

KHeijlaerts

In Geneve is genoeg te zien en te beleven voor een paar dagen. In het oude centrum op de heuvel met al zijn smalle straatjes en kleine pleintjes doet het wat Italiaans aan vond ik. In dat oude centrum vind je ook de Sint-Pieter kathedraal. Je kan het niet missen. De torens steken hoog boven de rest van de bebouwing uit. De eerste steen voor deze kerk werd gelegd in 1160. De kerk in aanbouw werd enkele keren getroffen door brand, waarna het ontwerp telkens werd aangepast. In de 16e eeuw werd het interieur van de kerk grondig versoberd, onder invloed van de Reformatie. Alle beelden en andere versieringen werden verwijderd, alleen de gebrandschilderde ramen bleven gespaard. Calvijn zelf nam zijn intrek in deze kerk en zijn houten stoel staat er nog steeds tentoongesteld. Later, in de 18e eeuw, werd de façade aangepast. Het oorspronkelijke gotische front werd vervangen door een front in neoklassieke stijl. Vanbuiten vind ik het hierdoor een vreemde kathedraal om te zien. Het is een allegaartje van stijlen. De noordelijke toren biedt een fantastisch uitzicht over de oude stad. Je moet er wel flink trappen voor beklimmen maar het is de moeite zeker waard. Wat je bijna over het hoofd ziet in deze kathedraal is de toegang tot de Kapel van de Maccabees. Die zit weggestopt in het hoekje vlakbij de entree/uitgang. Je moet weten dat deze er zit, anders loop je er voorbij. Ik vond dit juist het mooiste deel van de kathedraal! Hier zie je rijke versieringen in prachtige kleuren. De kathedraal en de kapel zijn gratis toegankelijk. Alleen het beklimmen van de torens kost een paar Francs. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO 400; f2,8; 1/15s

'275969' door fotofreak '275969' door fotofreak

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Meer van Geneve

fotofreak

Het prachtige meer van Geneve. Vlak na een fikse bui genomen. Die wolkenpartij vind ik geweldig. De fontein schiet de lucht in. Je kan ook over de pier lopen en als de wind verkeerd staat dan word je kletsnat. Wat bij mij dus gebeurde ;-)

'504156' door KHeijlaerts '504156' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Verrassend Geneve

KHeijlaerts

-Foto komt vergroot beter tot zijn recht- Zoals jullie in mijn blog kunnen lezen hebben mijn man ik ons laten verrassen voor een citytrip door srprs.me. Erg leuk om te doen, omdat je van tevoren dus geen idee hebt waar je naartoe gaat en je ter plaatse alles gewoon lekker laat gebeuren zoals het komt. Geneve is is vele opzichten verrassend om als citytrip te bezoeken: 1: Het is vooral een zaken bestemming, en heel internationaal. 2: Het heeft geen echte iconische bezienswaardigheden, behalve dan misschien de jet en de kathedraal. 3: Het is er verrassend schoon, ontspannen en sociaal. 4: Het heeft heel veel parkjes en plaatsen waar je kan neerstrijken voor een picknick, wat vrijwel heel Geneve lijkt te doen rond lunchtijd. 5: Het ligt compleet ingesloten tussen Frankrijk en de Franse gebergten. 6: Het bied ontzettend veel mogelijkheden voor excursies, zowel over water als over land. Bijvoorbeeld met de boot (of trein, maar boot is leuker) naar Lausanne, of naar Gruyere, of met de bus en skilift naar Frankrijk voor een prachtig uitzicht over de stad en de bergen. 7: Het bied voor zo'n dure stad verrassend veel gratis mogelijkheden. Denk aan: stadswandeling, openbaar vervoer, veel musea zijn gratis, de Botanische tuin is gratis. 8: Een combinatie van stad en watersport en bergwandelingen. Deze foto heb ik genomen vanuit een van de gele veerbootjes die je hier met een pasje gratis kan gebruiken. Dominerend in het stadsbeeld is de jet. Je ziet hem telkens weer tussen de gebouwen door, of boven gebouwen uitsteken. Ook zie je overal in de stad de bergen boven de gebouwen uitkomen. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 27mm; ISO 100; f/8; 1/250s

'246455' door Ilka '246455' door Ilka

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Luikjes

Ilka

Ondanks de speelse kleuren van de luikjes blijft deze gevel in de oude binnenstad van Genève iets mistroostigs behouden. Overigens een leuke stad voor een citytrip. Verrassende veel te bekijken, en van daaruit kun je nog een paar hikes in de omliggende bergen doen ook!

'516795' door KHeijlaerts '516795' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Even terugkijken

KHeijlaerts

Even terugkijken doen we allemaal deze laatste dag van het jaar. Ik kijk in deze foto even terug naar een hele bijzondere stedentrip. Deze zomer voor het eerst een stedentrip via srprs.me geboekt. Tot op Schiphol wisten we niet waar we naartoe zouden gaan. Het werd Geneve: een verrassende maar dure stad. We zijn creatief geweest en hebben gezocht naar zoveel mogelijk gratis activiteiten. Niet gratis maar wel een must-do is het beklimmen van de 2 torens van de kathedraal. (hij heeft er 3, maar de middelste kan je niet in) Achterin de kathedraal koop je je kaartjes en kan je de torens in. Je klimt eerst een stuk omhoog, vervolgens kan je halverwege kiezen welke van de 2 torens je eerst gaat beklimmen. Vanuit beide torens heb je mooi uitzicht over de stad en het meer met zijn bekende waterjet. Vanuit de toren waaruit ik deze foto nam heb je als extraatje ook nog een deel van de kathedraal zelf bij je uitzicht.

'510222' door KHeijlaerts '510222' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Waterjet in Geneve

KHeijlaerts

In Genève zijn we deze zomer terecht gekomen via srprs.me een prettige stad voor een citytrip. Dit is de attractie van de stad: de waterjet in het meer. Een jet die het water 140 meter de lucht in knalt. Je ziet hem overal bovenuit.

'451720' door DennisWierenga '451720' door DennisWierenga

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Rolmodellen

DennisWierenga

Begin 2012 won ik op mijn werk een fotowedstrijd. De prijs was een Ipad en een reis naar de Geneve Motor Show, waar ik voor de collega's thuis, als reporter verslag mocht doen van de persdag. Dat was overigens hard werken maar mij hoor je niet klagen het was een geweldige ervaring. Tijdens de show viel me onder andere op dat rolmodellen niet vast staan (of juist wel) Bij bijna all merken waren de mannen verantwoordelijk voor het poetsen en stofvrij maken van de auto's, terwijl de dames slechts hun schoonheid hoefden te tonen en daarmee de auto's verkochten (ja natuurlijk is dat eigenlijk ook wel een cliché rolmodel). Maar goed de poetsende kerels was dan wel roldoorbrekend wat mij betreft in ieder geval. Zo ik ga maar even afwassen ;-)

'504877' door KHeijlaerts '504877' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Bezoek de botanische.

KHeijlaerts

Tijdens mijn srprs.me verrassings-citytrip kwamen we in de botanische tuin terecht. Met bus nummer 1 ben je er zo. Maar het is ook leuk om langs het meer en door La perle du lac (groot stadspark) te wandelen. Het is een prachtige gevarieerde tuin. Er is een hoop te zien en te doen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Er zijn verschillende soorten tuinen te zien natuurlijk, maar er is ook een picknickweide en een speeltuin, een restaurant en winkel etc. De tuinen zijn gratis te bezoeken. Op de foto zie je een van de kassen die je kan bezoeken. Een prachtig exemplaar als je het mij vraagt :-) Binnen zie je cactussen, palmbomen en ander moois. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 65mm; ISO 100; f/7,1; 1/250s

'504182' door KHeijlaerts '504182' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Ochtendconcert

KHeijlaerts

Wat voor mij echt een topper was in onze citytrip naar Geneve is het ochtendconcert bij de bains du paquis. Via de jongen die ons een rondleiding door de stad gaf wisten we dat dit er was. Ieder jaar is er 6 weken lang tussen 6 en 7 uur 's ochtends (ongeveer) een gratis te bezoeken concert. Op de site van de bains du paquis kwam ik er eigenlijk niks over tegen, dus je moet het maar net weten. Je ziet tijdens het luisteren naar heerlijke muziek de zon langzaam opkomen boven het meer van Geneve. En natuurlijk is het leuk om mensen te kijken. Ook is gratis koffie en thee verkrijgbaar en tegen betaling een croissantje of een bakje vers fruit. Het is een hele laid-back sfeer. Ik kreeg er een beetje een hippie gevoel van :-) Het is nog druk bezocht! Wij waren er al voor 6 uur. Maar langzaamaan kwamen er steeds meer slaperige koppies aanlopen op zoek naar een plekje om wakker te worden. Rondom de band staan wat bankjes opgesteld waar je kan gaan zitten, maar er staan ook aluminium stoelen die mag pakken of je gaat op de lange banken aan het strand of tegen de muur zitten. Plek genoeg! Een aantal enthousiastelingen neemt zelfs een frisse duik in het meer en geniet vanuit het water van de muziek en de opkomende zon. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 70mm; ISO 200; f/7,1; 1/1600s ps: alle stipjes die je in de lucht ziet zijn muggen ;-)

'58785' door Yeemana '58785' door Yeemana

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Structuur aangetast..

Yeemana

Aangetast beton van steiger aan het Meer van Geneve

'133059' door Vellah '133059' door Vellah

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Mont Blanc

Vellah

Genomen vanuit het vliegtuig, opstijgend van Genève: de indrukwekkende Mont Blanc.

'398257' door Indraa '398257' door Indraa

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Meer van Genève

Indraa

Vorig jaar kwam ik hier min of meer per ongeluk terecht, in een congrescentrum in de bergen aan het meer van Genève. Als dit het uitzicht vanaf je balkon is, wil je eigenlijk helemaal niet meer weg.

'507710' door KHeijlaerts '507710' door KHeijlaerts

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Ochtendconcert terwij

KHeijlaerts

In de zomermaanden kan je iedere ochtend genieten van een ochtendconcert bij les bains. Je bent vanaf 6 uur welkom op de pier. Het kost je niks, hooguit wat moeite om vroeg uit je bed te komen. Terwijl je geniet van heerlijke sounds zie je de zon op komen boven het meer van Geneve. Dat doe je uiteraard niet alleen: het is gezellig druk op de pier. Met mensen natuurlijk, maar ook de familie zwaan, en een hele zwerm muggen zijn van de partij. Heerlijk wakker worden vond ik het. Een kopje koffie of thee is gratis verzorgd. Een echte aanrader als je in de zomer besluit om een stedentrip naar Geneve te maken!

'122236' door saskiavangemert '122236' door saskiavangemert

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Winterlandschap

saskiavangemert

Uitzicht over een winters landschap (Villars)

'565909' door blauwvinger '565909' door blauwvinger

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

De Reformators

blauwvinger

Dit is het Internationale Monument voor de Reformatie in Genève, ook wel de Muur van de Reformators genoemd. Dit zijn de beelden van Guillaume Farel (1489-1565), Johannes Calvijn (1509-1564), Théodore de Bèze (1513-1605) en John Knox (1513-1572). Deze foto is naar aanleiding van het feit dat het vandaag 500 jaar geleden is dat de Reformatie begon. Op 31 oktober 1517 werden Maarten Luthers 95 stellingen gepubliceerd als reactie op de aflaatverkoop. Dit leidde tot de Reformatie en deze datum wordt daarom gezien als de oorsprong van het protestantisme.

'275971' door fotofreak '275971' door fotofreak

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Bewakers

fotofreak

Deze 'bewakers' staan voor het grafmonument van Brunswick. Het lijkt net of deze beelden van klei zijn gemaakt. Door de poten van de eerste leeuw zie je de Zwitserse vlag wapperen.

'434518' door marcelkuijper '434518' door marcelkuijper

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Take off Geneve

marcelkuijper

In de vroege ochtend met prachtig ochtendlicht moesten we een rondje tussen de bergen vliegen om genoeg hoogte te maken om over de bergen te komen. Een strak blauwe lucht met wat mooi verlichte vliegtuigstrepen.

'862600' door marjolijn '862600' door marjolijn

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Meer van Genève

marjolijn

Op weg naar Italië (Piëmonte) namen we dit jaar een andere route dan ik van eerdere reizen kende, door de Grote Sint Bernhard-tunnel. Zo kwam ik voor het eerst langs het meer van Genève, in het Frans: Lac Léman, ter hoogte van Montreux. Het is een enorme plas water, met een oppervlakte van bijna 600 vierkante kilometer, opgesloten tussen de Jura en de Alpen. Op de foto zie je maar een fractie van wat je met het oog ziet. Het meer wordt gevoed door de Rhône. Van vroeger herinner ik me nog dat in Montreux het Gouden Roos televisiefestival werd gehouden, tot 2003 lees ik op Wikipedia.

'995821' door vanessavermunt '995821' door vanessavermunt

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Rondleiding bij de VN

vanessavermunt

Heel erg leuk en interessant: een rondleiding met gids bij de VN. Vooraf inschrijven kan niet, zorg dat je op jouw gewenste datum zo'n 30min voor aanvang van de rondleiding aan de ingang staat. Neem je ID mee. Tijdens de rondleiding kom je niet alleen in diverse vergaderzalen in het nieuwe gebouw van de VN, maar ook in het oude paleis. Foto's maken mag, filmen niet. Er zijn Engelstalige en Franstalige rondleidingen, van maandag t/m vrijdag, 's ochtends en 's middags. Onze rondleiding duurde zo'n 75min. Als je tijd (over) hebt in Genève, zeker doen! Tip: neem de ochtend rondleiding.

'995818' door vanessavermunt '995818' door vanessavermunt

ZwitserlandGeneve

ZwitserlandGeneve

Bezoek CERN

vanessavermunt

Tijdens mijn bezoek aan Genève heb ik CERN bezocht: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire. Dit enorme complex is bekend om de Large Hadron Collidor, oftewel, de deeltjesversneller, die zo'n 100mtr onder de grond ligt en 27km lang is. De rondleiding duurt zo'n 2 uur en je brengt hierbij een bezoek aan Atlas. Dit is de grootste 'deeltjesbotser' (er zijn er nog 3), waarbij je de controlekamer bezoekt en een 3D-film bekijkt over hoe deze Atlas is gemaakt. Ook ga je tijdens de rondleiding naar de deeltjesversneller die van 1957 tot in de jaren 90 is gebruikt. Een rondleiding met gids (Engelstalig of Franstalig) is enorm populair en GRATIS! Ik heb absoluut geen natuurkundige achtergrond, maar vond het wel interessant, hoewel de stof soms wel wat moeilijk is. Ik zou geen kleine kinderen meenemen naar zo'n rondleiding, daarvoor duurt het te lang. Als je een rondleiding wilt doen, ga naar de website van CERN, scroll naar onderen en klik op 'visits' en daarna 'CERN Tours'. Let op: lukt het niet om op de gewenste dag in te schrijven, check een paar dagen voor je vertrek of er alsnog plaatsen zijn vrijgekomen. Lees ook de voorwaarden op de site als je een rondleiding wilt doen! Geen zin in een rondleiding? In de Cern dome (foto) en het bezoekerscentrum kan je gratis exposities bezoeken.