Stockholm

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Katarina Kyrka

Stockholm,
Zweden


De Katarina Kyrka werd in 1656 gesticht, maar pas in 1695 voltooid. In 1723 werd de kerk door een brand zwaar aangetast, net als een groot deel van de omgeving, maar in de decennia daarop gerestaureerd. In de 20e eeuw vond opnieuw een belangrijke restauratie plaats en in 1988 werd een nieuw koperen dak toegevoegd. Twee jaar later, in de nacht van 16 mei 1990, vloog de kerk wederom in brand.
Met uitzondering van de buitenmuren werd vrijwel de hele kerk verwoest. Er zijn toen 17de-eeuwse bouwtechnieken toegepast om optimaal van de overgebleven muren gebruik te kunnen maken. De verwoeste centrale boog werd herbouwd met speciaal in 17de-eeuwse stijl gemaakte bakstenen.
De kerk werd in 1995 opnieuw ingewijd en was in de ogen van velen mooier dan ooit. Het altaar staat precies op de oorspronkelijke plaats, in het midden, de kerk heeft een centraal schip, daar stond Koning Karel X Gustaaf destijds op.

Wij hebben deze kerk van de buitenkant bezichtigd tijdens een wandeling door Södermalm (ten zuiden gelegen van Gamla Stan), wij zagen o.a. bovenstaande kerk, de oude authentieke straat Fjällgatan, mooie uitzichten en in een leuk barretje hebben we nog de lekkerste chocolademelk van Stockholm gedronken, die smaakte fantastisch!