Norrland reisblogs

On the move!

hillebrand was er (tot 14 feb 2009) Gepost op 14 jan 107 reacties

It’s simple! Left is left and right is right. The brake is the board on the back of the sledge.
Dat waren de instucties van Matti vlak voordat we met de husky’s de Zweedse wildernis in trokken. Simpel! Geen tijd om te oefenen, gewoon gaan. En we gingen en hard ook. Wat kunnen die husky’s rennen. De eerste paar honderd meter had ik het hart in de keel en de glazen van mijn bril waren bevroren door mijn adem. Een sjaal voor je mond is niet handig! Ik zie dus niets meer, maar we denderen vooruit en de honden blaffen van plezier. Dit is wat ze het liefste doen! Rennen, rennen en rennen.

Na wat onhandige pogingen om met mijn dikke wanten mijn bril ijsvrij te maken lukt het me uiteindelijk om wat kijkgaatjes te krijgen. Wat is het hier mooi! Waanzinnig zo’n uitgestrektheid van ijs en sneeuw. Geen mensen, geen auto’s. Alleen het geluid van de slee die over de sneeuw glijdt en de honden die rennen. Ze zijn wat rustiger geworden en ik krijg er plezier in. Ik heb ook het gevoel dat ik wat handigheid in het sturen krijg. Voor mijn gevoel doen de honden wat ik wil. Een hele geruststelling. Matti ben ik echter kwijt. Hij is al vooruit. Op een gegeven moment zie ik hem staan. Een paar honderd meter verder heeft hij zijn slee geparkeerd. Mooi denk ik. Tijd voor koffie. Ik zie Matti in de verte wat om zijn slee heen schuifelen en als ik tot ongeveer honderd meter genaderd ben dan zie ik dat Matti op zijn hurken gaat zitten. En daar ga ik! De eerste echte bocht en ik ga vlieg er uit. Nog net kan ik de slee beethouden en langzaam komen we tot stilstand. Ik zie er uit als de Yeti zelf. Onder de sneeuw en een gedeukt ego. Matti begint te hard te lachen en houdt zijn filmcamera omhoog. “Got you!” Die gek wist dat dit zou gebeuren en heeft alles gefilmd. “Coffee?” Ja, daar ben ik wel aan toe. Heerlijk zo’n bak koffie midden in de wildernis.

De koffie is op en we gaan verder. Het landschap veranderd. De sneeuwvlakte wordt bos. Wat is het mooi. Al die besneeuwde bomen. Ongemerkt maken we km’s en vliegt de tijd voorbij. Zodra we het bos door zijn gaan we omhoog de bergen in. En ondanks dat de honden beresterk zijn en willen rennen lukt het ze niet altijd om slee en berijder omhoog te krijgen. Dit betekent dat ik soms mee moet steppen en als het wat steiler omhoog gaat mee moet lopen met de slee. “It’s not a walk in the park”. Na een halfuurtje zijn we boven en hebben hiervandaan zicht op Tarrekaisen Valley. Geweldig wat een uitzicht. “There is no second hand air over here”, zegt Matti. Nee, alleen frisse lucht. Aan het eind van de middag bereiken we Tarrekaisen Cabin. Een eenvoudige hut zonder voorzieningen, maar nadat we een vuurtje gemaakt hebben en verse koffie hebben gezet van water uit een put van heel diep onder de grond is het er erg comfortabel en gezellig. Mijn rendierbiefstuk smaakt uitstekend. Ik ga vroeg mijn bunkbedje in en slaap vrijwel onmiddellijk.

“Laponia is a dangerous place. Once you’ve been there, you leave a piece of your heart there”. En zo is het!

hillebrand Positie 783 (269 p.) Lid sinds 03-08-2008 Foto's en tips: 598 Blogs: 9 Fans: 29

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
On the move!
blogfoto nr. 2
Last light
blogfoto nr. 3
fleeting light
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Rambo en de muskusos
1 9
Gepost op 27 oktober
Noorwegen Centraal Noorwegen
Sue & Peter
4 5
Gepost op 26 oktober
Groot-Brittannië Schotland
Highlight Dartmoor
4 6
Gepost op 20 augustus
Groot-Brittannië Engeland

Reacties bij deze blog

Leeu

Door: Leeu • Geplaatst op

Geweldig geschreven je proeft de sfeer!

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Geweldig, ik zat bijna naast je in de slee! Gelukkig viel ik niet.... hahaha
Interessant ook omdat we hier weinig van horen en zien!

Door: • Geplaatst op

Een geweldig verhaal, waarmee je je lezers meeneemt in je belevenissen. Een vakantieland om absoluut mee te maken als je daarvoor de mogelijkheden hebt. In je verhalen en foto's ben ik toch nog een stukje mee op reis en kan ik genieten van het land.

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Heel mooi en beeldend beschreven! Zoals ik bij je foto al opmerkte, lijkt me fantastisch om mee te maken.

Marjan

Door: Marjan • Geplaatst op

HEERLIJK verhaal en dan zeg jij dat je niet zo'n schrijver bent. Yeah right!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.