De twee steden die je in 2014 niet mag missen deel 2 image
De twee steden die je in 2014 niet mag missen deel 2 image De twee steden die je in 2014 niet mag missen deel 2 image
Petit

De twee steden die je in 2014 niet mag missen deel 2

UmeåUmeå is de enige plek in Noord-Zweden die zich een stad mag noemen en de belangrijkste plaats in de regio. Sinds de stichting van de universiteit in 1965 is het tevens één van de snelst groeiende steden van Zweden, maar – met haar 75.000 inwoners – is Umeå nog altijd geen wereldstad.

Foto: Coenraad CosterVoor dit speciale jaar lijkt Umeå terug te vallen op de dingen die de regio al eeuwenlang kenmerken: de natuur en de Sami – de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinaivië. Het jaar wordt verdeeld in acht delen – naar de acht seizoenen die de Sami kennen: lentewinter, lente, voorzomer, zomer, voorherfst, herfst, voorwinter en winter – en de festiviteiten worden om die delen heen gebouwd. Enkele activiteiten die op het programma staan:
  • Burning Snow: het openingsevenement in het weekend van 31 januari tot en met 2 februari. Ondanks de winter zal Umeå lichter zijn dan ooit: gebouwen in de hele stad worden verlicht en zullen de stad vullen met licht, muziek, zang en dans.

     

  • SkiUmeå2014 wordt een project om iedereen – jong en oud, natuurliefhebber of niet – (weer) op de lange latten te krijgen. Het wordt een samenwerking met clubs en discotheken en belooft dus een ware happening te worden.

     

  • Tentoonstellingen over de Sami, in verschillende musea. ‘Rock Art in Sapmi’ in Västerbottens museum bijvoorbeeld en ‘Samiska skatter’ in Skogsmuseet i Lycksele.Meer informatie over Umeå 2014 vind je hier.

Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief


Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.