Malmo reisblogs

Vån Flørissen, Cålåtråvå's, Wållånders en Zwëëdse Schøønheden…

Gerrit-Gaspedaal was er (tot 01 aug 2007) Gepost op 29 jun 129 reacties

"Loek, zis is Floris"
Zeg ik tegen een passerende Malmöse van het hoogblondestootsoort.
Ze kijkt niet op of om.
Niet dat dat raar is. Of dat ik dat raar vind.
Maar jammer is het wel. Hoewel… ze lijkt me erg leuk maar blijkbaar niet in katten geïnteresseerd. Minpuntje.
Haar niet onaangename geurvleug neemt overigens wel uitgebreid de moeite te blijven rondhangen. Tis iets.
Het is nochtans een hele leuke foto. Van Floris. Daar kan het niet aan gelegen hebben.
Misschien betekent Floris in het Zweeds wel iets wat ik niet heb willen zeggen.
Althans… niet in deze fase al…
Mijn ogen volgen haar nog wel eventjes. Qua benen dan. Lekker is dat. Zomer in Zweden ook.

Een kleine 1000 kilometer van huis (mensen uit Groningen/Denemarken-Zuid mogen daar dik 300km vanaf trekken). Gôh.. Malmö is een behoorlijk stuk dichterbij dan Barcelona! Zowel qua afstand als qua tijd. Duitse kilometers vreten makkelijker dan Franse. Als BayerischeWeißbratwurst versus HauteCuisineDePièceDeRésistance (zit al een beetje in de naam vind je niet?). En die brugtunnel, tunnelbrug, brunnel, trug. Nou ja.. Öresundbrug dus tussen Denemarken en Zweden. Die is zowel spectaculair als een flink stuk gebaand pad erbij… dat dan weer wel... De combitrip Kopenhagen-Malmö wordt de luie stedentripper zo wel erg makkelijk (te?) gemaakt.

De reden dat ik in Malmö ben, is anders dan de volgende keer. Want die komt er. Nu is eigenlijk toeval, hoewel dat niet bestaat. Ik wil namelijk naar Ystad, en Göteborg, en Kopenhagen. Ondanks wiskunde laten vallen in VWO-3, kom ik volgens m'n trigoniometrische calculatie met tikkeltje spelingscorrectie (met 1 L dus) op uitvalsbasis Malmö.

De plankstek bij Mando steakhouse vlakbij de Lilla Torg (Lila = klein en Stør = groot. Smör = boter maar dat even terzijde, leuke taal dat Zweeds) wordt extreem charmant geserveerd door een Malmöse serveerster van het hoogblondemokkelsoort. "Tak" (dankjewel). "Hor mår du" spreek ik klaarblijkelijk verkeerd uit maar ik weet nu al zeker dat dit niet m'n laatste plankstek gaat worden. En daarmee bedoel ik toch echt dat ze vørrøkøløk lekker is. Die plankstek dus. Jensen's bøfhus (støre bøffer, smø priser) kende ik toen nog niet.

"Biejoetiefoel wøkkelbilding"
Roep ik in m'n enthousiasme tegen een willekeurige verbaasde voorbijganger die…eh… voorbijgaat (man in pak dit keer, kaal en bril), enigszins wankelend. Niet de voorbijganger, maar ik. Als je onderaan de Turning Torso staat en omhoog kijkt, is alcohol niet nodig voor oriëntatieverlies ("Goedemiddag agent, ik kom aangifte doen van een verlies…"). Mijn fascinatie voor Calatrava (architect) en zijn werken was geboren. Een kolossaal kraamfeestje met buitensporige babyborrel meer dan waard. In een mooie volzin gezegd, had de eerste confrontatie met één van zijn werken, bleek achteraf, al drie jaar eerder plaatsgevonden in Lissabon waar het Estação do Oriente (wéér die oriëntatie…) destijds wel een oh-en-aah-erige indruk maakte maar het moment waarop en de duur van die impact waren gecombineerd onvoldoende krachtig om substantieel blijvende hersenpanruimte bij me in te nemen. Jammer genoeg. Maar dat is later goedgekomen…

Zowel het Calatrava-omringende gebied in Lissabon ( zie tip ) als in Malmö (tiprijp) is de moeite waard om er een dag in door te brengen. De trendy turningtorsowijk kenmerkt zich door een prachtig uitgevoerde moderne symbiose tussen het water van de Sund, aangrenzende strandboulevard en geïntegreerde strakke woon-werkwijk met bijbehorende gesjeesde types. Ingenieus stukje stadsarchitectuur. De Torso torent overal bovenuit (190m1, hoogste woongebouw van Zweden) en is een symbool van de stad geworden. Vanuit Kopenhagen bij helder weer te zien net zoals andersom de Öresundbrug en de luchthaven Kastrup te zien zijn vanuit Malmö.

Na drie dagen Malmö en omgeving en evenzovele malen maaltjes Plankstek, was ik gereed om Wallander's wereld te gaan binnentreden. Een van de belangrijkste doelen van m'n reis.

In het kort voor degenen die niet weten wie Kurt Wallander is:
Zweedse nukkige ietwat zwaarmoedige gescheiden politie-inspecteur uit de boeken van Henning Mankell met een voorliefde voor alcohol en opera-muziek die vanuit Ystad met een maatschappijkritisch tintje misdaden oplost. Ik heb ze allemaal. De boeken. En voor m'n gevoel heb ik elke misdaad erin mee helpen oplossen.

Malmö -Ystad leg ik af als in een road-movie langs de binnenwegen van de golvende Zweedse zuidkust, zo veel mogelijk langs de Oostzee. Prachtige route. Prachtig Skane! Ik nader de literaire moordstad en zie een bordje "Mossbystrand". Ik ken het uit "De Honden van Riga" maar herken het natuurlijk niet. Dus op dit stukje strand vonden twee mannen de dood op een aangspoeld vlot waarna zich een Zweeds-Lets sinister politiek getint verhaal ontspint. Goeie stemmingmaker. Qua lokatie dan. Niet inhoudelijk. Er staan me nog een hoop moorden te wachten.

"Cappuccino med socker tak"
Yessssssss! Ik sta gewoon IN Fridolfs Konditori! Daar waar Kurt altijd z'n broodje eet. Ik ben de rest van de dag een wandelend decorstuk in alle bekende boekmoordlokaties. Ik eet in Hotel Continental en kijk continu inspecterend. Ik gluur door de ramen van Wallander's woning aan de Mariagatan 10 en bespioneer 't pliesieburo.

Maar ik ben niet alleen. Ik word gevolgd. Als geoefend CSI-kijker spot ik ze pretty quick. Twee vage bezonnebrilde unusual suspects als toerist disguised. En ze zijn gewapend. Gewapend met zoekende blikken. En ik weet wat blikken kunnen. Damn… wat nu... De aanval is de beste verdediging. Innerlijk wankel onzeker maar uiterlijk vastberaden boelkloedig stap ik op m'n belagers af.

"Ekskjoes mie, koetjoe help mie?"
Schichtige blikken. Køt… dasgoedfouteboel. Ik ben eraan. Strijdend ten onder dan maar. De vermoorde onschuld werkt hier niet. Ik doe alsof ik niet spoor. Bijzonder lastig voor me maar m'n toneelervaring als ezel in het kerststuk van basisschool 5 redt me uit deze netelige situatie.

"Doejoenoo zie vie vie vie?"
Inclusief driewerf opgestoken wijs- en middelvinger in v-vorm.

Een paar meter achter de twee uitgelachen Vlamingen stap ik Ystad's VVV binnen. Extreem goed voorbereid op Wallander-fans. Volg met plattegrond en info de Wallander-route. Wat een moordfeestdag. Als een politie-inspecteur na het vangen van een zware jongen zo blij, rijd ik terug naar Malmö met m'n aangeschafte speelgoedzwaailicht op het dashbord.

Malmö
Wallander-route

Gerrit-Gaspedaal Positie 423 (820 p.) Lid sinds 31-12-2009 Foto's en tips: 643 Blogs: 26 Fans: 15

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Floris dus...
blogfoto nr. 2
Calatrava's Turning Torso in Malmö
blogfoto nr. 3
Fridolf's Konditori, daar waar Wallander regelmatig een tussendoortje eet
blogfoto nr. 4
Prachtig Skane!
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hooge Nood in 't Hooge Noorden
4 10
Gepost op 07 mei
Nederland Groningen
Meuque = Leuque
4 4
Gepost op 13 maart
Frankrijk Lille
Liefs uit Lanka (a love story)
4 20
Gepost op 12 november
Sri Lanka West Sri Lanka

Reacties bij deze blog

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Het is weer een regelrechte topper, Ron!

Door: • Geplaatst op

wat een niveau !! Andre van Duin humor. Geeuw.

Knebbeltje

Door: Knebbeltje • Geplaatst op

Zie je blog nu pas... helemaal te gek. Heerlijke schrijfstijl heb je.

hansdewildt

Door: hansdewildt • Geplaatst op

Pas op hoor. Jij (en ik) zijn ook halve Vlamingen !!! Een geweldig leuk verhaal en geschreven zoals jij het alleen maar kan !!!!!

Rsteeghs

Door: Rsteeghs • Geplaatst op

Leuk verhaal weer! Maar ergens halverwege raakte ik een beetje de weg kwijt... Wat is er met het møkkøl gebeurd? Aangespoeld aan het strand van ūkølülœ?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.