Zweden Feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Zweden, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari – Nieuwjaarsdag

6 januari – Driekoningen

25 maart – Wafeldag
Deze dag is eigenlijk ontstaan door een misverstand. De dag heette eerst Vårfrudagen, wat Onze Vrouwdag betekent. Op deze dag kwam aartsengel Gabriël de maagd Maria vertellen dat ze zwanger was. Vårfrudagen werd na verloop van tijd Våffeldagen, wafeldag, en de bevolking eet op deze dag heel veel wafels.

30 april – Walpurgisnacht en de verjaardag van de koning
Op deze dag wordt ’s avonds een vreugdevuur ontstoken om de lente welkom te heten en boze geesten en roofdieren weg te jagen. Het is tevens de verjaardag van de koning van Zweden Carl Gustaf Folke Hubertus.

1 mei – Dag van de arbeid

6 juni – Nationale feestdag
Deze dag is sinds 2005 een vrije dag en wordt gevierd ter ere van de kroning van Gustav Vasa in 1523.

10 december – Uitreiking Nobelprijzen
Jaarlijks worden op deze dag de Nobelprijzen uitgereikt.

24-25 december – Kerstdagen

31 december- Oudejaarsdag

Midzomerfeest wordt in Zweden gevierd op de zaterdag tussen 20 en 26 juni. In het hele land worden meibomen versierd en worden er bloemenkransen gemaakt. Het feest wordt afgesloten met een uitgebreide maaltijd.
In augustus en september worden er kreeftenfeesten gehouden waar er veel kreeft wordt gegeten en veel spullen worden verkocht die met kreeften te maken hebben.

De laatste zondag in mei wordt Moederdag gevierd en de tweede zondag in november wordt Vaderdag gevierd. Allerheiligen valt op de zaterdag in de week van 31 oktober tot 6 november. Ook Pasen, vastentijd, Pinksteren en Hemelvaartsdag worden elk jaar op een andere datum gevierd. De laatste dag voor het begin van het vasten heet Fettisdagen. Op deze dag is de traditie om een fettisdagsbullar te eten, een met slagroom gevulde bol.

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Zweden is Stockholm.
Aantal inwoners in Zweden: 9 miljoen.
Oppervlakte van Zweden: 70% van Frankrijk.
De reistijd naar Zweden is 2:00.
Gesproken Talen in Zweden: Zweeds.
Aanvlieghaven(s) van Zweden: Gothenburg (GOT), Karlstad (KSD) en Stockholm (STO).