Zweden

Zweden is het land van duizenden meren, uitgestrekte bossen, Zweedse kinderboeken zoals Pippi Langkous, de winkelketens IKEA en H&M, de Nobelprijs, ABBA, Volvo, en misdaadliteratuur. Je kunt hier helemaal tot rust komen in de prachtige natuurgebieden of je laten gaan in het drukke stadsleven. Zweden is een van de rijkste en meest ontwikkelde landen ter wereld, en de inwoners zijn ook nog eens één van de gelukkigste op aarde.

In dit land is er geen gebrek aan spectaculaire landschappen en natuur. Er zijn wel 29 nationale parken en 3500 natuurreservaten te vinden. Kamperen is dan ook de perfecte manier om in Zweden te verblijven omdat je dan optimaal van de natuur kan genieten. Slaap je liever in een huisje, dan kan je ook prima een vakantiehuisje huren. Om de echte Zweedse ervaring te krijgen is het huren van een stuga een goed idee. Dit is een typisch Zweeds huisje met een simpele inrichting. Door de vele natuurparken met paden zijn zelfs de meest afgelegen gebieden goed bereikbaar.

Het zuiden van Zweden bestaat vooral uit landbouwgebied. Meer naar het noorden wordt het land steeds bosrijker en bergachtiger. Ga je naar Zweeds Lapland in het noorden (Laponia), dan kan je kennis maken met de Sami, de oorspronkelijke bevolking van Zweden. Ook vind je hier het prachtige nationale park Abisko dat bekend staat om de spectaculaire natuur en het Scandinavische wild. In dit park bevindt zich ook het Aurora Sky Station, wat gezien wordt als één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te bewonderen. Het grootste nationale park van Zweden is Sarek, ook in Zweeds Lapland. Hier kan je ervan uit gaan dat je de natuur helemaal voor jezelf hebt, want dit is een heel afgelegen gebied. Je vindt er vele gletsjers, bergen, valleien en rivieren. In het park Padjelanta zijn vooral veel uitgestrekte hoogvlakten en grote meren te zien.

Ook heb je nog nationaal park Muddus, bekend om zijn diepe ravijnen en Fulufjället, waar je goed kan wandelen door de vele gemarkeerde routes. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele bijzondere parken in Zweden.

Mogelijkheden voor sportieve activiteiten zijn er in overvloed, hoewel de meeste wel seizoensgebonden zijn. Ga bijvoorbeeld in de zomer golfen op een van de beste golfbanen van Europa in de provincies Halland en Skåne, kajakken in het westen of wandelen in een van de nationale parken. In de winter kan je hier skiën, ijszeilen op een bevroren meer of op pad met een hondenslee.

Voor stadsliefhebbers is er ook genoeg te zien in Zweden. Vooral de steden Stockholm, Göteborg en Malmö zijn populaire bestemmingen. De hoofdstad Stockholm is verspreid over veertien eilanden die verbonden zijn door bruggen. Hierdoor wordt de stad ook wel het Venetië van het noorden genoemd. In het oude gedeelte van de stad, Gamla Stan, vind je mooie gebouwen, paleizen en musea die een idee geven van de historie van de stad. Göteborg heeft de grootste haven van het land en je kunt er heerlijk vis eten. Malmö is een iets kleinere, vriendelijke stad met een ruim aanbod aan culturele attracties. Hier kan je, net als in Stockholm en Göteborg, prima winkelen.

Alle highlights van Zweden

Beste foto's & tips van Zweden

'592' door ronderegt '592' door ronderegt

Zweden

Zweden

Dalahästar

ronderegt

In 1982 begonnen Nils en Jannes Olssen, twee broers uit Nusnäs de paardjes uit te snijden en introduceerden een nationaal symbool. De Zweden zijn er dol op en ze ontbreken dan ook in geen enkel huis. Breng ook eens een bezoek aan de werkplaats ten oosten van Mora.

'600' door ronderegt '600' door ronderegt

Zweden

Zweden

Gränna

ronderegt

Gränna, 40 km. ten noorden van Huskvarna, bekend om de peren, heteluchtbalonnen maar vooral om de gestreepte zuurstokken. Goed voor imposante vergezichten over het Vätternmeer en het eiland Visingsö.

'601' door ronderegt '601' door ronderegt

Zweden

Zweden

Zuurstokken

ronderegt

Gränna is bekend om zijn gestreepte zuurstokken, de polkagris, het is leuk om in een van de kleine fabrieken de fabrikage te bekijken. Kijk hoe de ingrediënten (suiker, kleurstof en zuivere pepermunt) worden verhit, gesmolten, gegoten, gedraaid en tot stokken word gesneden.

Praktische informatie over Zweden

 • Officiele website
  [url="http://www.visitsweden.com" target=_blank]www.visitsweden.com[/url]
 • Beste reistijd
  maart, juni en eind augustus
 • Internet extentie
  se
 • Hoofdstad
  Stockholm
 • Aantal inwoners
  9 miljoen
 • Oppervlakte
  70% van Frankrijk
 • Reistijd
  2:00
 • Talen
  Zweeds
 • Religie
  luthers (87%)
 • Tijdverschil
  geen
 • Tijdsverschil
  geen
 • Telefooncode
  46
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Gothenburg (GOT), Karlstad (KSD) en Stockholm (STO)
 • Nationale feestdagen
  6 juni Nationale Dag

Kaart van Zweden en omgeving

Door: Karin Annema
Zuidwest-Zweden: de vijf leukste accommodaties

Authentieke, duurzame accommodaties in Zuidwest-Zweden voor elk budget, volgens de redactie van Columbus Travel.

Authentieke, duurzame accommodaties in Zuidwest-Zweden voor elk budget, volgens de redactie van Columbus Travel.

0