Vaticaanstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Porta Romana #06

Vaticaanstad,
Vaticaanstad


Deze wederom enorme poort in de landsgrensmuur Italië/Vaticaanstad is gezien de inscriptie “Benedictvs XVI pont.max anno domini MMV pont.I” (Benedictus 16 z’n 1e Pausjaar was 2005) toegewijd aan de inmiddels op eigen initiatief vertrokken Paus Benedictus XVI.

Als bezield reisreporter heb ik uiteraard onderzocht hoe ie open gaat. Ik vermoedde eerst een soort lamellengordijn, of een harmonicadeur maar niets is minder waar: de bronzen kolos scharniert ‘gewoon’ in twee delen naar binnen open (tussen ‘max’ en ‘anno’ zit de sluiting) en openbaart een ruimte waarin het niet de bedoeling was dat ik ging rondneuzen…

Ik kan me er zo bij voorstellen dat ‘Ratzi’ na een lange dag werken, werken, werken via een eigen dienstuitgang z’n kantoor wilde verlaten zodat ie daar incognito in z’n… hm, dilemma… Ferrari/Porsche kon stappen en weg kon kruisen richting mamma’s stamppotje maar niet nadat ie een ijsje had gehaald in de ongetwijfeld niet geheel ontoevallig recht tegenover deze deur gesitueerde ‘gelateria’.

Oja.. hoewel ik de foto heb gemaakt, staande in Italië (Viale bastioni di Michelangelo), heb ik besloten dat deze deur gesitueerd is in Vaticaanstad. Want, zoals we gisteren immers hebben kunnen zien, de kalklijn zelf hoort ook bij het strafschopgebied.