Vaticaanstad foto's & tips

'499140' door JMoerkens '499140' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Vaticaanse Trappen

JMoerkens

De Vaticaanse Musea vormen een indrukwekkend complex waarin diverse musea zijn samengevoegd. De gebouwen zelf zijn al adembenemend mooi, met prachtige ruimtes en versierde plafonds. De Sixtijnse kapel is de beroemdste trekpleister die je er vindt, maar het heeft veel meer te bieden. Neem er echt je tijd voor, want zelfs al loop je overal gewoon maar langs (zonder je echt te verdiepen), dan nog kost het je minimaal één dagdeel. Dus als je écht geïnteresseerd bent in de materie, heb je aan een dag nog niet genoeg. De hoeveelheid kunstschatten die er onder één dak te vinden is, is werkelijk niet te bevatten. En dan te bedenken dat lang niet alles voor de bezoekers te bewonderen is. Zoveel cultureel erfgoed bij elkaar is uniek in de wereld. Dus een must-see. Ga op tijd, want de rijen voor de entree kunnen aardig oplopen. De wenteltrap die je op de foto ziet is bijna een icoon geworden inmiddels. De door Giuseppe Momo ontworpen trap is in 1932 toegevoegd aan het museum om de galerieën met elkaar te verbinden, en is met zijn vele ornamenten een kunstwerk op zich.

'490114' door JMoerkens '490114' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Zwitserse Garde in he

JMoerkens

De Zwitserse Garde is een bewakingseenheid van het Vaticaan. Van oudsher waren de Zwitsers uitermate trouwe soldaten. Om bij de Garde te komen moet je wel aan wat eisen voldoen. Zo moet je uiteraard rooms-katholiek zijn, maar ook minstens 174 cm lang en tussen de 19 en 30 jaar oud. De soldaten dienen minimaal twee jaar in het korps, wonen tijdens die periode in de kazerne en hebben gedurende deze jaren de Vaticaanse nationaliteit. Ze hoeven niet celibatair te leven, maar om te mogen trouwen moeten zij minstens drie jaar gediend hebben en zich willen vastleggen voor nogmaals drie jaar. Het salaris is niet hoog (in 2004 ongeveer € 1100), maar daarbij zijn kost en inwoning gratis, evenals medische verzorging. Verder betalen de gardisten geen inkomstenbelasting en krijgen veel kortingen op uitgaven voor levensonderhoud. De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten. (Brom: Wiki) Mede door hun uniform vormt het wel een prachtig plaatje zo tegen deze galerij bij de St. Pieter basiliek!

'490930' door JMoerkens '490930' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Vaticaanse Rijkdom...

JMoerkens

Één van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld die je gratis kunt bezoeken, is wat mij betreft de Sint Pieter basiliek in Vaticaanstad. Één van de grootste kerken ter wereld, met een oppervlakte van 15.160 vierkante meter. De buitenkant (inclusief het plein) is al prachtig, maar het interieur is verbluffend. Even wat indrukwekkende cijfers: - In de basiliek bevinden zich momenteel 395 beelden. - Er zijn 44 altaren. - 135 mozaïeken zijn te bezichtigen. - Het is 220m lang, 150m breed en 138m hoog. - Het gebouw biedt ruimte aan ongeveer 60.000 mensen. Je weet niet wat je ziet bij het aanschouwen van al dat goud en die rijkdom. Ongelooflijk dat je zoiets volledig gratis kunt bewonderen. Het enige wat je nodig hebt om binnen te komen is een engelengeduld, want de wachtrij is meestal aanzienlijk. Op de foto zie je het interieur, kijkend tussen de pilaren door van het Baldakijn van Bernini, wat tevens functioneert als het pauselijk altaar. Het baldakijn is gebouwd bovenop het graf van de apostel Petrus, en dit graf is de reden waarom men ooit de basiliek juist hier geplaatst heeft. Daarom wilde men door het plaatsen van dit altaar het belang van juist deze plek benadrukken.

'499492' door silly '499492' door silly

VaticaanstadSixtijnse kapel

VaticaanstadSixtijnse kapel

Van bovenaf ..

silly

Tijdens je bezoek aan Rome is het een absolute aanrader om de koepel van de prachtige Sint Pieterbasiliek te beklimmen. Vanuit hier heb je namelijk een van de mooiste uitzichten over Rome en natuurlijk Vaticaanstad zelf. Voordat je hier bent uitgekeken ben je een hele tijd verder. De koepel meet van grond tot top 137 meter, en je zult dan ook 551 treden moeten beklimmen om dit hoogtepunt te bereiken. Wij deden het eerste gedeelte met de lift, die je de eerste 230 treden bespaart, en hebben dit 's ochtends vroeg gedaan omdat er regelmatig een lange wachttijd is voor het beklimmen van de koepel.

'344050' door Gerrit-Gaspedaal '344050' door Gerrit-Gaspedaal

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Sfera con Sfera

Gerrit-Gaspedaal

Vaticaanstad. Hoofdstad der Christenen. Historisch religieus machtscentrum. Aartsconservatieve mondiale kern. En toch… dit… eh… ding. Deze vreemde gouden metalen bol. Midden op het Museumplein. Vier meter in doorsnee. Mysterieus apocalyptisch modern kunstwerk van Arnaldo Pomodoro (die naam verzin je niet) genaamd Sfera con Sfera (Bol in Bol). Opengereten zwartgouden wereldbol van waaruit een kleinere lijkt te ontspruiten. Of juist is ingeslagen... Symbolisch? Verklarend? Voorspellend? Waarschuwend? Ronddraaiend en bron van gefluister. Er staan er nog 9 op diverse (strategische?) plaatsen in de wereld (Washington, Dublin, Teheran?). Illuminati zouden betrokken zijn. De onderwereld. Wat is de connectie met de gesloten Pauselijke Staat? Men speculeert over een Nieuwe Wereld Orde. Maar niet hardop. Geheim verbond tussen hogere machten en sinistere aardse zielen? Wie zijn die schimmen achter de schermen? De onzichtbare werkelijke machthebbers. Tenminste… op termijn. Of nu al? Wie weet wat… Wie wil wat weten… Wie mag wat weten... (tevens een ode aan held Lionel Messi die gisteren een andere Gouden Bal in ontvangst mocht nemen als prijs voor de beste voetballer ter wereld)

'529356' door JMoerkens '529356' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Trappenhuis in...Vati

JMoerkens

Een bezoek aan de Vaticaanse Musea mag je niet missen! Ze vormen een indrukwekkend complex waarin diverse musea zijn gehuisvest. Alleen al de gebouwen zelf zijn al adembenemend, met prachtige galerijen en versierde plafonds. De Sixtijnse kapel is natuurlijk het beroemdst, maar de musea hebben veel meer te bieden. Neem er echt je tijd voor, zeker als je écht geïnteresseerd bent in kunst. Zelfs als je overal alleen maar langs loopt, ben je al gauw een paar uur zoet. De hoeveelheid kunstschatten die er onder één dak te vinden is, is onwerkelijk. En dan te bedenken dat lang niet alles voor de bezoekers te bewonderen is. Ik raad je aan op tijd te gaan, want de rijen voor de entree lopen vaak al snel op. Soms duurt het uren voordat je binnen bent. De iconische wenteltrap die je op de foto ziet is ontworpen door Giuseppe Momo en werd in 1932 toegevoegd aan het museum om de galerieën met elkaar te verbinden. Hoewel functioneel is het bovendien een kunstwerk op zich.

'496189' door JMoerkens '496189' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Zicht op Rome na 551.

JMoerkens

Het is een hele klim om boven op de koepel te komen van de imposante Sint Pieter basiliek. Maar de inspanning wordt beloond met een prachtig zicht over Vaticaanstad en Rome. In elke stad waar ik een uitzichtpunt op zoek maak ik een foto als deze (beeldvullend met zoomlens). Aan de hand van deze foto zie je altijd goed het karakter van een stad. Wat me aan dit beeld van Rome opvalt is hoe hoog en statig de gebouwen hier zijn, en tezamen vormen ze een mooi kleurrijk geheel. De enige tip die ik je zou kunnen meegeven over het beklimmen van de koepel van de Sint Pieter, is dat het wellicht de inspanning verzacht als je de treden telt wanneer je naar boven klimt. Het zijn er 551, dus door te tellen 'track' je zelf een beetje hoe ver je al bent. Zo voelt het minder eindeloos en focus je je eerder op het tellen dan op het moe worden. Weet niet of het voor anderen ook werkt, maar voor mij (met mijn tamelijk beroerde conditie) hielp het om de klim te verzachten :-)

'509528' door JMoerkens '509528' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Springlevend Geloof i

JMoerkens

Nergens anders voelt het katholieke geloof nog zo springlevend in mijn beleving dan in Vaticaanstad. Ik werk in een klooster met hoogbejaarde nonnen en zij maken zich wel eens zorgen over het voortbestaan van het geloof in de moderne tijd. Maar hoe leeg deze stoeltjes op het prachtige Sint Pieter-plein op deze foto ook zijn, zodra de paus aantreedt is elke stoel bezet. Plus nog hordes mensen die zich op het plein (en ver daarbuiten) verzamelen. Toen ik zoveel mensen in de Sint Pieter zag, moest ik toch denken aan de nonnen hier in Tilburg. Ik kan ze geruststellen met de waarneming dat nog altijd een heleboel mensen kracht en hoop uit 'hun' geloof halen. Deze foto maakte ik vanaf de magistrale koepel van de Sint Pieter. Mooi hoe de beelden uitkijken over het indrukwekkende plein, waar ontelbare stoeltjes al klaar staan voor een publieke audiëntie van de paus.

'525316' door JMoerkens '525316' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Coole Zusters in het.

JMoerkens

Na een bezoek aan de imposante Sint-Pieter basiliek dwaalde ik wat door de straten in en rondom Vaticaanstad. Ineens viel daar mijn oog op deze twee levensgenieters. Ik weet niet of ze de Eed van de Armoede hebben afgelegd, maar gezien de temperatuur zijn hun zonden ze vast vergeven ;-) Iedereen heeft een cooling down nodig op zijn tijd. Een aandoenlijk beeld. Aangezien ik zelf ook parttime met hoogbejaarde zusters werk, kon ik het niet laten het vast te leggen.

'162173' door Splint '162173' door Splint

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Spiraaltrap

Splint

Deze bekende dubbele spiraaltrap in het museum van het Vaticaan is erg fotogeniek. tegenwoordig kun je alleen naar beneden. De trap naar boven is ergens anders gemaakt.

'489866' door KHeijlaerts '489866' door KHeijlaerts

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Trap in Vaticaanmuseu

KHeijlaerts

Als je in de zoekmachines zoekt naar het “Vaticaans Museum” dan kom je deze trap bijna net zo vaak tegen als de foto’s van de vele kunstwerken. De prachtige wenteltrap die spiraalvormig is uitgevoerd, is een bijzonder ornament in Vaticaanstad. De grote ronde trap is pas in 1932 toegevoegd in het museum, om de verschillende galerijen met elkaar te verbinden. Het ontwerp is van de Italiaanse architect Giuseppe Momo. Als persoonlijke architect van paus Pius XI heeft hij verschillende bouwwerken gerealiseerd waaronder het St. Pieter station. Maar echt beroemd is hij geworden met de grote wenteltrap voor het Vaticaans Museum. De spectaculaire wenteltrap met de prachtige klassieke ornamenten in de balustraden is met recht een bezoek waard! Het valt niet mee om een foto te maken zonder mensen erop, maar met wat geduld en timing kan je wel zo min mogelijk mensen erop krijgen. Exif: Nikon D7000; Sigma 10-20 bij 10mm; ISO400; f/4; 1/25s

'513952' door JMoerkens '513952' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Ontelbare Details in.

JMoerkens

Met een lengte van 220 meter, een breedte van 150 meter en een hoogte van 138 meter is de Sint Pieter basiliek in Vaticaanstad één van de grootste en meest indrukwekkende gebouwen ter wereld. Maar hoe immens de ruimte ook is, werkelijk elke centimeter lijkt tot in detail te zijn uitgedacht en versierd. Je kunt hier ongetwijfeld een week lang aandacht besteden aan alle ornamenten, schilderingen en beeldhouwwerken, en nóg steeds nieuwe ontdekkingen doen. Een week is natuurlijk overdreven, maar ik zou iedereen zeker aanraden genoeg tijd in te plannen voor dit magistrale bouwwerk. Want wat is er veel te zien, en te bewonderen. Op de foto zie je een 'willekeurige' blik omhoog, de prachtige koepel in. Tevens is onderin de Baldakijn van Bernini te zien. Een risico van een bezoek aan deze kathedraal is dat je een stijve nek krijgt ;-)

'492283' door elinedg '492283' door elinedg

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

St Pieter verlicht

elinedg

Een mooie aanvulling vonden wij een bezichtiging van de St. Pieter laat in de avond - naast de bezichtiging overdag. Het is een enorm contrast met de gigantische drukte, massa's mensen, lange rijen en gidsen die je aanspreken. 's Avonds is het Sint Pieterplein verlaten en leeg. Alle klapstoeltjes staan er verlaten bij en je kan je eigen voetstappen horen. Een heerlijk rustig moment om de basiliek eens goed in je op te nemen.

'332783' door PaulHoo '332783' door PaulHoo

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Sexy Sandalen

PaulHoo

Moeilijk af en toe om een goede titel te verzinnen. Deze is vast ook niet zo gepast maar ja, sokken in sandalen, dat doet mijn hart toch niet echt sneller kloppen. Niet dat dat nodig is. Een titel als 'Nondedju' had ook weer iets te flauw geweest. Het gaat hier om een groep Japanse nonnekes die door Vaticaanstad worden geleid. Vwb de foto, helemaal af is hij toch niet, ik mis de mondkapjes...Ook ingezonden voor thema Communicatie, ze krijgen namelijk uitleg en rondleiding.

'517111' door JMoerkens '517111' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

De Zuilen van het...V

JMoerkens

Maar liefst 284 Dorische zuilen en 88 pilaren omzomen het fameuze Sint Pieterplein. Het aantal bezoekers van de basiliek en enorm, en een wachtrij is dan eigenlijk ook niet te voorkomen. Die vormt zich dan helemaal langs de rand van het plein, langs de ellips gevormd door de zuilen. En als je daar dan ruim een uur staat te wachten, kun je net zo goed je camera pakken en zoeken naar een interessant beeld. Ik zag deze lichtval op de zuilen. Wanneer ik wat langer staar naar de zuilen aan de rechterzijde van de foto, zie ik op een gegeven moment niet meer welke zuil voor of achter de andere zuil staat. Een soort Escher-effect.

'516939' door RoyanvanVelse '516939' door RoyanvanVelse

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Stoelenrijen voor de.

RoyanvanVelse

De 136 meter hoge koepel van de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad is van vele plaatsen in Rome te zien, waarbij de basiliek zelf samen met het voorliggende Sint Pietersplein als hét symbool van het Vaticaan wordt gezien. Een mooie entree wordt geboden door vanaf de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) naar Vaticaanstad te flaneren over een brede boulevard. Vroeger was dit overigens een smalle weg die onder het bewind van Mussolini werd verbreed. Aangekomen op het plein word je getroffen door twee fonteinen, een obelisk en vooral enorme zuilenrijen aan beide kanten met daarboven de beelden van 140 heiligen, die je gastvrij lijken te omarmen en je naar de ingang van de enorme basiliek leiden. Duizenden stoelen staan opgesteld op het plein voor de zondagsdienst die door de kerkvader zelf wordt geleid. Het plein kan maar liefst 140.000 mensen ontvangen. Ook buiten de diensten is het er druk, altijd weer, en je ziet er ook opvallend veel priesters en nonnen uit de hele wereld rondlopen.

'541892' door JMoerkens '541892' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

In de Sint Pieter...B

JMoerkens

Je realiseert je pas hoe gigantisch de Sint Pieter basiliek in Vaticaanstad is, wanneer je er voor het eerst zélf staat. Wat mij betreft zonder twijfel één van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld. Met een oppervlakte van 15.160 vierkante meter behoort het tot de grootste kerken op aarde. Toch is kosten noch moeite gespaard om werkelijk élke vierkante meter royaal te decoreren. Zo bevinden zich in de basiliek 395 beelden, 44 altaren en 135 mozaïeken. Je bezoekt dit wonder gratis, maar zult wellicht een toepasselijk engelengeduld nodig hebben om binnen te komen. De wachtrij kan aardig oplopen, terwijl er toch 60.000 man in kan! Gewoon aansluiten, want de kans dat de rij op een later tijdstip afgenomen is, is best klein.

'413431' door Gerrit-Gaspedaal '413431' door Gerrit-Gaspedaal

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Porta Romana #06

Gerrit-Gaspedaal

Deze wederom enorme poort in de landsgrensmuur Italië/Vaticaanstad is gezien de inscriptie “Benedictvs XVI pont.max anno domini MMV pont.I” (Benedictus 16 z’n 1e Pausjaar was 2005) toegewijd aan de inmiddels op eigen initiatief vertrokken Paus Benedictus XVI. Als bezield reisreporter heb ik uiteraard onderzocht hoe ie open gaat. Ik vermoedde eerst een soort lamellengordijn, of een harmonicadeur maar niets is minder waar: de bronzen kolos scharniert ‘gewoon’ in twee delen naar binnen open (tussen ‘max’ en ‘anno’ zit de sluiting) en openbaart een ruimte waarin het niet de bedoeling was dat ik ging rondneuzen… Ik kan me er zo bij voorstellen dat ‘Ratzi’ na een lange dag werken, werken, werken via een eigen dienstuitgang z’n kantoor wilde verlaten zodat ie daar incognito in z’n… hm, dilemma… Ferrari/Porsche kon stappen en weg kon kruisen richting mamma’s stamppotje maar niet nadat ie een ijsje had gehaald in de ongetwijfeld niet geheel ontoevallig recht tegenover deze deur gesitueerde ‘gelateria’. Oja.. hoewel ik de foto heb gemaakt, staande in Italië (Viale bastioni di Michelangelo), heb ik besloten dat deze deur gesitueerd is in Vaticaanstad. Want, zoals we gisteren immers hebben kunnen zien, de kalklijn zelf hoort ook bij het strafschopgebied.

'489605' door JMoerkens '489605' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

De Koepel van de St..

JMoerkens

De omvang van de Sint Pieter kent zijn weerga niet. Dat realiseer je je eigenlijk pas als je in het gebouw staat, ziet hoeveel mensen er binnen zijn, en vooral hoeveel er nog bij zouden kunnen. Je weet niet waar je moet kijken, zoveel kunstschatten en magistrale versieringen! En de kathedraal bekijken kost je... helemaal niets! Wanneer je fysieke toestand het toestaat moet je ook zeker de ruim 500 traptreden trotseren om van het uitzicht over Rome te genieten. Vergeet dan ook niet om halverwege even terug naar binnen te gaan om de koepel vanaf de balustrade van wat dichterbij te bekijken, zoals je hem hier op de foto ziet. Je weet niet wat je ziet, wat een meesterwerk! Overigens kost de klim naar boven je wél 5 euro, maar dat is het uitzicht meer dan waard.

'502913' door JMoerkens '502913' door JMoerkens

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Zusters met een Missi

JMoerkens

De absolute must-see van Rome is natuurlijk het Vaticaan, met zijn imposante Sint-Pieter Basiliek. Helaas kun je vanwege de populariteit veelal niet zomaar naar binnenlopen, je zult eerst een behoorlijke wachtrij moeten trotseren. Het leuke daaraan vond ik dat je alle tijd hebt om de dynamiek van het plein in je op te nemen, Wat ik fascinerend vind is het gegeven dat alle mensen die er zijn, zoveel verschillende motieven hebben om deze plek te bezoeken. Sommigen gewoon omdat ze er tóch zijn, anderen om mooie foto's te maken, anderen vanwege de culturele waarde van de basiliek, anderen vanwege religieuze overwegingen. Ik vind het mooi om deze zusters tussen de toeristen te zien lopen, en je te realiseren dat zij waarschijnlijk met een heel ander gevoel dit plein betreden, zo dicht bij 'hun' paus.

'533153' door ChristaThieme '533153' door ChristaThieme

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Zwitserse garde

ChristaThieme

Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld, ligt midden in de stad Rome in Italië en daardoor gemakkelijk te combineren met een citytrip naar Rome. Het is ook het enige land waar ze nog Latijn spreken. Vaticaanstad heeft maar circa 800 inwoners, is geen lid van de Europese Unie maar gebruikt wel de euro. Het is de hoofdstad van de Rooms-Katholieke Kerk, waarover de paus de leiding heeft. Op het Sint Pietersplein staat de kerk en de woning van de paus. De stad heeft een politiedienst en beschermers van de paus, de Zwitserse Garde, een overblijfsel van het oorspronkelijke leger van de paus. Oorspronkelijk was het een groep Zwitserse huursoldaten. In de late middeleeuwen konden vorsten er voor kiezen om een groep Zwitserse huursoldaten in dienst te nemen. Vorsten kozen hier vooral voor omdat deze groepen, de Zwitserse Gardes genaamd, over het algemeen erg trouw waren aan hun meester, zolang de vorst hen maar betaald, vandaar de uitspraak: geen geld; geen Zwitsers (of: point d'argent, point de Suisse). Tegenwoordig is er nog maar één actieve Zwitserse Garde; die van Vaticaanstad. Elke gardist wordt getraind op het gebruik van een hellebaard en zwaard. Het klinkt onschuldig, maar vergis je niet: in de pijpen van hun pofbroeken bevindt zich een automatisch wapen. Het traditionele uniform is ontworpen door ene commandant Jules Repond en niet, zoals vaak wordt gedacht, door Michelangelo.

'446608' door FransKloosterman '446608' door FransKloosterman

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Vaticaanstad, Sint...

FransKloosterman

Tijdens ons bezoek aan Rome kun je niet het Vatiaanstad achterwege laten. Het was druk.... heel erg druk. Toch lukte het mij om de essentie van de Sint Pieterkerk waar alles religie ademt vast te leggen. Een non onderweg naar haar bestemming. Rust, sereen, geloof..

'355461' door REvanSlooten '355461' door REvanSlooten

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Wenteltrap...Vaticaan

REvanSlooten

Het Vaticaanmuseum behoort tot één van de grootste musea ter wereld en is vooral bekend door de Sixtijnse kapel. Helaas hebben wij daar niet van kunnen genieten, eenmaal binnen kwamen we niet door de mensenmassa heen:(.. Dus we hebben maar gauw een weggetje door de mensen naar buiten gezocht, maar niet voordat we deze prachtige wenteltrap van Giuseppe Momo uit 1932 bewonderd hadden.

'427768' door carla '427768' door carla

VaticaanstadVaticaanstad

VaticaanstadVaticaanstad

Vaticancity

carla

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld geregeerd door de Paus. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is. Bezienswaardigheden en voor pelgrims toegankelijk zijn onder andere: Sint Pietersbasiliek, Sint Pietersplein, De Sixtijnse kapel, het Vaticaan Museum, de tuinen en het Apostolisch Paleis. In het Vaticaan wonen ongeveer 826 mensen. De bevolking bestaat met name uit geestelijken zoals nonnen, monniken, priesters, kardinalen en de befaamde Zwitserse garde. Ongeveer 552 personen hebben de Vaticaanse nationaliteit en daarmee een paspoort. Deze kan niet verkregen worden door geboorte zoals bij alle andere staten van de wereld gewoon is. De Vaticaanse nationaliteit wordt verkregen door naturalisatie.Vaticaanstad staat op de lijst van cultureelerfgoed van de UNESCO