Tsjechië reviews

8
Tsjechië Praag
Moniek was hier 15 mrt 2018
Praag, een prachtige stad! Het fijne is dat eigenlijk alle gebouwen die je ziet mooi zijn en dat het centrum klein genoeg is om alles te kunnen lopen. De Karelsbrug is mooi, maar zo druk dat hij door de vele mensen snel lelijk wordt gemaakt. Focus je meer op de rustigere plekken, ook aan de andere kant van het water richting Praag 6. Hier vind je hele leuke eettentjes, mooie parken en vooral een hoop minder mensen. Vergeet niet gewoon eens lekker op een plein te gaan zitten en om je heen te kijken wat er gebeurt. Zo beleef je de stad op je gemak en beleef je echt de sfeer. Ook de beer gardens zijn echt een groot pluspunt. Deze deel je wel met meer toeristen, maar ook de locals zijn hier te vinden. Haal goedkoop je biertje bij een soort kiosk en drink deze op aan een van de vele biertafels die erbij staan. Letna is vrij toeristisch, maar biedt een geweldig uitzicht over de stad en de sfeer is top!
Stad
  • Alleen maar mooie gebouwen
  • Beer gardens
  • Sfeer in de stad is fijn
  • Genoeg te zien en te beleven
  • Rivier in het midden van de stad
  • Veel hoge punten met prachtig uitzicht
  • Heel erg druk in de zomer
  • Mensen zijn niet al te vriendelijk
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Tsjechië
Astrid was hier 15 mrt 2018
Ik ben samen met mijn vriend wezen backpacken door Tsjechië. In het begin was ik een beetje sceptisch over het land. Maar toen we van plek naar plek zijn gegaan kwam ik erachter dat het een geweldig mooi land is. Verder vind ik het een groot voordeel dat het land zo goedkoop is.
Land
  • Mooie natuur
  • Goedkoop
  • Mensen spreken weinig Engels
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Tsjechië
ChristaThieme was hier 01 aug 2017
Praag, een prachtige stad van Gotiek, Renaissance en een vleugje Communisme. Het centrum is van architectonische tierelantijn want elk gebouw is versierd. De Tsjechen zijn ook geweldig. De Tsjech staat netjes aan 1 zijde op de roltrap zodat de haastige mens snel naar de metro kan. Geen idee waarom je haast zou hebben, want elke 5 minuten komt er wel een trein. Bij het in/uitstappen krijg je de ruimte en mocht het daarvoor te druk zijn, dan stapt de Tsjech even uit om op het perron te wachten. Het lijkt wel een stapje terug in de tijd, maar dan in positieve zin. Iets onhandiger is het vele contant betalen. Zeker buiten het centrum zijn er maar weinig mogelijkheden om met creditcard te betalen. Zorg dus voor voldoende Tsjechische kronen! Je verstaanbaar maken in het Engels valt best tegen. De meeste oudere Tsjechen kennen nauwelijks Engels en de jeugd kan het slechts iets beter. Ik vermoed dat de generatie vloeiend sprekende Tsjechen op dit moment nog op de middelbare school zit. Wij waren er hartje zomer en zonnig weer zorgde voor zwoele avonden, genietend van de oude straten, een terrasje of varen in een bootje over de Moldau. Monumenten zijn avonds mooi verlicht. Ondanks de vele mensen zijn er genoeg rustige plekken. Het centrum is ook zeer compact, dus alles op loopafstand. Mooie gebouwen en kunstobjecten voor de cultuurhonger en vele winkels om te shoppen. En mocht het toch te ver zijn, dan kan je nog het OV nemen. Praag is goedkoop qua eten en drinken, maar ook qua OV!
Land
  • Veel culturele gebouwen
  • Goed te bezoeken op een zomeravond
  • Gastvrije en vriendelijke Tsjechen
  • Gemakkelijk te belopen centrum
  • Goedkoop eten en drinken
  • Goede OV verbindingen
  • Erg veel toeristen overdag
  • De Tsjech spreekt weinig Engels
Review geplaatst op 2017-08-08
8
Tsjechië
ChristaThieme was hier 01 aug 2017
Vlakbij Praag, in het dorpje Nenacovice, ligt een kleine glasblazerij waar nog met de hand het Boheems glas geblazen wordt. Als je het dorpje inrijdt zie je het al groot op de gevel van het pand, dat op een boerderij lijkt, de naam ‘ Glasstar’ staan. Parkeer je auto bij het restaurant tegenover en stap gewoon het erf op en de werkplaats binnen. De eigenaar is een vriend van onze gastheer en is reeds gepensioneerd. Maar drie wat jongere glasblazers hebben het maken van de kristallen vormen overgenomen. Het team is supervriendelijk, ook al spreken ze eigenlijk alleen Tsjechisch. Een glasblazer kan een beetje Engels en als je geïnteresseerd genoeg bent wordt je uitgenodigd om bij de ovens te komen kijken, terwijl hij zo goed mogelijk probeert te vertellen hoe het glasblazen in zijn werk gaat. Ze hebben een kleine winkel waar ze hun glaswerk verkopen. Ze doen niet aan massaproductie, dus je koopt een uniek item.
Land
  • Klein en authentieke werkplaats
  • Vrijwel geen toeristen
  • Inclusief kleine winkel
  • Orgineel Beheems glaswerk
  • Minder goed te bereiken zonder auto
Review geplaatst op 2017-08-15
7
Tsjechië
ChristaThieme was hier 01 aug 2017
Svatý Jan Pod Skalou is een dorpje zo'n 20 minuten rijden vanaf Praag. Het dorp met een naam dat letterlijk 'Sint Jan onder de klif' heet is slechts een paar huizen groot, maar is vooral bekend om het klooster en de kerk onder een enorme rots. Je kan naar de top van de rots wandelen waar een kruis staat en waar je mooi uitzicht over het gebied hebt. Ook de kerk is te bezoeken. Volgens de legende van ongeveer het jaar 880 leefde hier een monnik, helemaal alleen, – bekend als Ivan – als een kluizenaar gedurende vele jaren.Hier leefde hij alleen gedurende zo’n 40 jaar. Hij was de eerste Christen in dit gebied. Aan het eind van zijn leven is het vastgesteld dat onze hertog Borivoj hem hier heeft bezocht. Borivoj had een zomerkasteel in Tetin, welke 5 km van hier langs de rivier ligt. Dit kasteel werd gebruikt als een jachtbasis. De ontmoeting tussen Ivan en Borivoj is geschilderd op het plafond van de Svaty Jan kerk. Toen Ivan was overleden werd zijn lichaam begraven in de grot waarin hij had geleefd, en als een teken van respect werd er een kleine kapel in de grot opgericht. Deze kapel en zijn grot dreven mensen naar hier om te aanbidden, zelfs voordat er een kerk was gebouwd. De kerk is mooi, de wandeling met prachtig uitzicht op het omringende landschap is beter, maar het mooiste waren toch de prachtige uit hout gesneden figuren die tussen het struikgewas naast de parkeerplaats verstopt zaten!
Land
  • niet druk bezocht
  • Mooie kerk
  • Hele mooie wandeling
  • Het houten kunstwerk is een mooie verrassing
  • weinig eetgelegenheid (2)
Review geplaatst op 2017-09-06
8
Tsjechië
ChristaThieme was hier 01 aug 2017
Houd je van pasteltinten? Dan is Praag jouw stad! Suikerspin roze, mintgroen, vanillegeel… je vindt deze kleuren op heel veel gebouwen terug. En als klap op de vuurpijl worden die mierzoete gekleurde gebouwen ook nog eens bekroond met allerlei gotische tierelantijn zoals kleine boogjes, elegante zuilen en decoratieve torentjes. Je houdt er van of je vindt het niks. Maar als je er van houdt, dan is Praag voor jou de sublieme citytrip!
Land
  • Prachtige gotisch architectuur
  • Tsjechen in 'buitengebied' zijn vriendelijk
  • Alles op loopafstand
  • Goedkoop en lekker eten en drinken
  • Erg druk in de zomer
  • Tsjechen in toeristengebied niet vriendelijk
Review geplaatst op 2017-10-23
9
Tsjechië
een prachtige stad waarbij elke straat een verrassing kan zijn.Zeer vriendelijke mensen en zeer betaalbaar. De straten zijn zeer schoon en het openbaar vervoer is perfect geregeld en zeer betaalbaar. Het enige minpuntje vond ik op de Vietnameze markt vond ze daar erg agressief en opdringerig overkomen (de praagse markt)
Land
  • betaalbaar
  • gastvrij
  • Schone straten
  • Mooie architectuur
  • veelzijdig
  • opdringerige Vietnamezen op de markt
Review geplaatst op 2017-10-29
8
Tsjechië Praag omgeving
ChristaThieme was hier 01 aug 2017
Het piepkleine dorpje Svatý Jan Pod Skalou oftewel ‘Sint Jan onder de klif’ ligt op slechts een half uurtje rijden van Praag. Nou ja, dorpje… het gehucht is te vinden aan een einde van een doodlopend landelijk weggetje en bestaat uit een kerk, klooster en een vijftal huizen aan de voet van een enorm rotsblok. Boven op het rotsblok zie je op de top een kruis staan. Hier kan je naartoe wandelen. En als je weer beneden bent, kan je heerlijk genieten van een lekker koud biertje op het terras van het enige restaurant in het dorp.
Regio
  • Weinig toeristen
  • Er gaat een OV bus naartoe
  • Mooi natuurgebied
  • Pittoresk dorp
  • Je dient dezelfde weg terug te rijden
Review geplaatst op 2017-08-15
8
Tsjechië Praag omgeving
ChristaThieme was hier 01 jul 2017
Als je met de auto naar Praag wilt en je bent geen stadsmens, dan is het plaatsje Vraz u Beroune een prima alternatief. Het dorpje met nog geen 100 inwoners ligt op nog geen 20 minuten rijden van Praag. Een goede plek om te overnachten is Pension Vraz. De eigenaren spreken na 25 jaar een redelijk woordje Nederlands en kunnen je prima adviseren als je op stap wilt gaan richting Praag of de omgeving. Praag is vanuit Vraz goed te bereiken. Je hebt meerder mogelijkheden. Je kan de bus pakken die 1x per uur tegenover het pension stopt. Je kan ook het treintje een straat verderop pakken. Die brengt je tot midden in het centrum van Praag (Mustek). Daarnaast kan je ook met de auto naar de Ikea aan de rand van de stad rijden, daar de auto gratis parkeren en bij het naastgelegen winkelcentrum Metropool de metro pakken. Dit is het eindstation van de Praagse metrolijn B dus op de terugweg kan je blijven zitten tot je er uit gebonjourd wordt. Mocht je Praag beu zijn (wat ik mij bijna niet kan voorstellen), dan zijn er nog andere dingen te doen in de buurt van Vraz. Je kan een kasteel bezoeken zoals het prachtige Karlštejn of het stadje Beroun. Of mooie wandelingen maken in de natuur bij de nabijgelegen steengroeves. Ook kan je naar Lidice, waar nu een gedenkpark is gebouwd op de plek waar in de tweede wereldoorlog een heel dorp verwoest is. Maar je kan ook wandelen (of rijden) naar het nabijgelegen gehucht ‘Svatý Jan Pod Skalou’ wat letterlijk ‘Sint Jan onder de klif’ betekent.
Regio
  • Rustig gelegen maar wel vlakbij Praag
  • Prachtige gelegen tussen de beboste heuvels
  • Genoeg te doen in de omgeving
  • Meerdere vervoersmogelijkheden naar Praag
  • Je hoort overal het geluid van de snelweg
Review geplaatst op 2017-07-31
8
Tsjechië Central Bohemian Region
ChristaThieme was hier 01 jul 2017
Tijdens onze stedentrip naar Praag hebben we ook een beetje de omgeving van Praag bekeken. En omdat ik wel van kastelen hou, hebben we kasteel Karlstejn bezichtigd. Zo’n 20 km westelijk van Praag ligt dit 14e-eeuws gotisch kasteel hoog op de berg vlakbij het gelijknamige dorpje Karlštejn. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van Karel IV, koning van het Heilige van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het was bedoeld als bewaarplaats voor de kroonjuwelen, heilige relikwieën en de rijksschatkist. Je kan het kasteel enkel bezoeken door je aan te melden voor een rondleiding (eventueel met uitbreidingen). De rondleidingen worden niet in het Nederlands gegeven maar in het Engels. Als dit geen probleem voor je is, dan is het zeker interessant om te gaan kijken want de informatie die je krijgt is enorm uitgebreid.
Regio
  • Prachtig gotisch kasteel
  • Mooi gelegen in het Tsjechisch landschap
  • Uitgebreide informatie over de historie
  • Rondleidingen zijn niet in het Nederlands
  • Alleen te bezichtigen met gids
Review geplaatst op 2018-01-09
7
Tsjechië
JBussers was hier 01 dec 2016
De geschiedenis van de Karelsbrug De Judithbrug was de eerste verbinding tussen de twee Praagse stadsdelen Mala Strana, Kleine Zijde, met Stare Mesto, de oude stad. Nadat een overstroming in 1324 deze brug had vernield, gaf Karel IV opdracht tot het bouwen van een nieuwe oeververbinding. De nieuwe brug is 516 m lang en 10 m breed en heeft een flauwe knik. Deze brug droeg aanvankelijk de naam Stenen Brug. Pas in de negentiende eeuw kreeg hij zijn huidige naam: Karlùv most (Karelsbrug). Vanaf 1978 is de brug uitsluitend voor voetgangers. Aan het begin en eind van de de brug staan twee indrukwekkende poortgebouwen. Tussen 1683 en 1714 verschenen dertig heiligenbeelden op de brugrailing. Het zijn evenwel replica's. De originele beelden gemaakt van zandsteen raakten ernstig verweerd. Nu staan ze in het Lapidarium van het Nationaal Museum. De brug is vrij te bezoeken. Dit zal je wel direct opvallen want als je niet 's morgens heel vroeg komt dan ben je er zeker niet alleen.
Land
  • mooie brug
  • veel beelden
  • mooi uitzicht
  • druk druk druk
Review geplaatst op 2017-01-23
8
Tsjechië
JBussers was hier 01 dec 2016
Beeldhouwer Olbram Zoubek ontwierp een monument voor de slachtoffers van het communisme. Ruim veertig jaar communisme in het voormalige Tsjechoslowakije leidde tot 205.486 veroordeelden, 4500 gestorven burgers in gevangenissen, 248 opgehangen mensen en 248 aan de grens doodgeschoten mensen en daarbij nog eens 170.938 gedwongen emigranten. Om dit te herdenken is er ter nagedachtenis een monument geplaatst. Het staat voor de slachtoffers van het communisme. Wie vanuit het historische centrum van Praag in de richting van de Moldau loopt en de Legii-brug oversteekt, hoeft alleen maar rechtdoor te lopen om vanzelf bij het monument uit te komen. Half verscholen onder de bomen en omgeven door groen bevindt zich tegen een steile helling een trap waarop een man zeven keer achter elkaar is uitgebeeld. Van achter naar voren zie je steeds een man dat minder beschadigd is. Niet door vandalisme of erosie. Het is de uitbeelding van de slachtoffers. De man, zoals die er staat is een "Mulk", iemand die voorbestemd is om te worden geliquideerd. Het monument laat zien hoe tegenstanders van het communistische regime in Tsjechoslowakije psychisch en fysiek werden vernietigd." Het is een van de vele beelden die Praag rijk is. Echter, de gedachte hierachter heeft een belangrijke historie en dient dan ook niet te worden vergeten. Daarbij is het niet erg ver lopen om dit prachtige beeld te bezoeken.
Land
  • Historie
  • Indrukwekkend
  • stukje lopen buiten centrum
Review geplaatst op 2017-01-21
8
Tsjechië
Praag, een prachtige stad! Het fijne is dat eigenlijk alle gebouwen die je ziet mooi zijn en dat het centrum klein genoeg is om alles te kunnen lopen. De Karelsbrug is mooi, maar zo druk dat hij door de vele mensen snel lelijk wordt gemaakt. Focus je meer op de rustigere plekken, ook aan de andere kant van het water richting Praag 6. Hier vind je hele leuke eettentjes, mooie parken en vooral een hoop minder mensen. Vergeet niet gewoon eens lekker op een plein te gaan zitten en om je heen te kijken wat er gebeurt. Zo beleef je de stad op je gemak en beleef je echt de sfeer. Ook de beer gardens zijn echt een groot pluspunt. Deze deel je wel met meer toeristen, maar ook de locals zijn hier te vinden. Haal goedkoop je biertje bij een soort kiosk en drink deze op aan een van de vele biertafels die erbij staan. Letna is vrij toeristisch, maar biedt een geweldig uitzicht over de stad en de sfeer is top!
Land
  • Alleen maar mooie gebouwen
  • Beer gardens
  • Sfeer in de stad is fijn
  • Genoeg te zien en te beleven
  • Rivier in het midden van de stad
  • Veel hoge punten met prachtig uitzicht
  • Heel erg druk in de zomer
  • Mensen zijn niet al te vriendelijk
Review geplaatst op 2016-09-20
9
Tsjechië
Ik ben samen met mijn vriend wezen backpacken door Tsjechië. In het begin was ik een beetje sceptisch over het land. Maar toen we van plek naar plek zijn gegaan kwam ik erachter dat het een geweldig mooi land is. Verder vind ik het een groot voordeel dat het land zo goedkoop is.
Land
  • Mooie natuur
  • Goedkoop
  • Mensen spreken weinig Engels
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Tsjechië
Ik dacht dat ik een sprookje in gelopen was. Het verbaasde gevoel wat de kinderen die door de kast in Narnia stapten en in een totaal andere wereld terecht kwamen gehad moeten hebben had ik toen ik uit mijn trein stapte in Praag. Nou eerlijk gezegd iets later aangezien het donker was, motregende en we nog de weg naar ons hostel moesten vinden. Zonder kaart. Maar toen we eenmaal door de oude, mysterieuze zacht verlichtte straten liepen was dat snel vergeten. Praag was zo mooi! Het was niet erg dat alles wat we vanuit ons piepkleine hostel raampje konden zien grijze containers waren, Praag was adembenemend. Hoewel er veel mis ging- we vergaten onze kamer sleutel, werden bijna betrapt met zwartreizen, liepen per ongeluk een stripclub in en raakte verdwaald onderweg naar een pinautomaat twee straten verderop- heb ik nooit meer genoten dan toen die paar dagen dat alles mis ging. Het maakte niet uit, want elke straathoek die we omsloegen was nog mooier dan de vorige en we keken onze ogen uit.
Land
  • Adembenemend historisch centrum
  • Bruisend nachtleven
  • Heerlijk (en betaalbaar) eten
  • Veel locals spreken alleen tsjegs, geen engels.
  • Regenachtig klimaat
  • Slecht aangegeven routes met onuitspreekbare straatnamen.
Review geplaatst op 2016-09-09
9
Tsjechië
agrotewal was hier 01 jun 2016
Praag,voor mij één van de mooiste hoofdsteden van Europa is de laatste jaren behoorlijk toeristisch geworden en toch heel aantrekkelijk gebleven. Het heeft een prachtig historisch centrum, men doet er alles aan om vervallen gebouwen in hun oude luister te herstellen. Praktisch alle bezienswaardigheden zijn te voet goed te bereiken en anders rijden er trammetjes af en aan en het metronet is super modern. Voor een paar kwartjes reis je door Praag. De beroemde Karlsbrug is vanuit een toren nog mooier om te zien en een heel groot voordeel van deze stad is het prijspeil. Hier kun je nog op een terrasje gaan zitten en uiteten zonder met je ogen te knipperen. De stad is in alle jaargetijden mooi, in de winter heel aantrekkijk omdat er dan bijna geen toeristen zijn, er vaak sneeuw ligt en een leuke kerstmarkt de boel opvrolijkt. In het voorjaar prachtig als het groen ontwaakt. Zomers lekker warm en vaak mooie wolkenpartijen. En de herfst is misschien wel het mooist als de warme kleuren de stad nog sfeervoller maken. Je kunt vanuit Amsterdam voor een paar tientjes met het vliegtuig, maar met eigen vervoer ben je er ook in een dag. Ook voor kinderen is er voldoende te beleven, een hele mooie dierentuin met een kabelbaan en veel musea en theaters. Een wassenbeelden museum en een groot park met uitzicht over de hele stad. Wisseling van de wacht bij het kasteel en boottochten over de Moldau.
Land
  • een historisch centrum
  • oude gebouwen in overvloed
  • Karlsbrug
  • goed en betaalbaar openbaar vervoer
  • betaalbaar
  • makkelijk te bereiken
  • vrij veel toeristen
Review geplaatst op 2016-11-02
9
Tsjechië
agrotewal was hier 01 jun 2016
Een lust voor het oor en oog. De Krizikova Fontana is een fontein die gebouwd werd voor de Praagse Jubileumexpositie van 1891. De tip gaat over de show die het waterorgel iedere avond laat zien, van maart tot november. Het mooist is de show als het donker is. Iedere avond begint er een show om 19.00 uur met muziek van hedendaagse artiesten.Op tonen van de mooie muziek wordt het water omhoog gestuwd door 50 waterpompen, wat met 3000 spuitmonden en een gave verlichting van wel 1200 onderwaterlampen zorgt voor een waar spektakel. De prijs voor de voorstelling is 220 kronen, wat neer komt op ongeveer 8 euro per persoon. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen. De bankjes zijn krakkemikkig, de versnaperingen en drankjes minimaal. Maar er zijn weinig toeristen, wat ik ook heel wat waard vind. Betalen aan de kassa kan alleen met contant geld. Reserveren is niet nodig er zijn voldoende zitplaatsen. Je kunt Krizikova Fontana vinden door met de Metro lijn C uit te stappen op station Nadrazi Holesovice. Vandaar moet je verder met de tram lijn 5,12 of 15 en dan halte
Land
  • fontein met lichtshow
  • niet in de winter
Review geplaatst op 2016-12-06
8
Tsjechië Bohemen Zuid
agrotewal was hier 01 jun 2016
De middeleeuwse stad Cesky Krumlov is na Praag de grootste bezienswaardigheid van Tsjechië. De rivier Vltava stroomt door dit prachtige stadje en je kunt er in het seizoen van april tot oktober veel kanoërs zien, die vooral bij stroomversnellingen moeten hebben om droog te blijven. Het oude centrum, wat stamt uit de 13e eeuw, is bijna helemaal autovrij en een plezier om te wandelen. Er is een oud kasteel wat je tegen een geringe bijdrage kunt bezoeken, waarbij je een heel mooi uitzicht hebt over het stadje. Vlak buiten het stadje aan de rivier de Vltava ligt een mooie camping, Cesky Krumlov. Je kunt hiervandaan makkelijk lopend naar de stad. Een overnachting was in 2016 ongeveer 10 euro.
Regio
  • Krumlov kasteel
  • autovrij centrum
  • eten en drinken heel betaalbaar
  • kan zomers erg druk zijn
Review geplaatst op 2017-01-29
9
Tsjechië Praag
agrotewal was hier 01 jun 2016
Een lust voor het oor en oog. De Krizikova Fontana is een fontein die gebouwd werd voor de Praagse Jubileumexpositie van 1891. De tip gaat over de show die het waterorgel iedere avond laat zien, van maart tot november. Het mooist is de show als het donker is. Iedere avond begint er een show om 19.00 uur met muziek van hedendaagse artiesten.Op tonen van de mooie muziek wordt het water omhoog gestuwd door 50 waterpompen, wat met 3000 spuitmonden en een gave verlichting van wel 1200 onderwaterlampen zorgt voor een waar spektakel. De prijs voor de voorstelling is 220 kronen, wat neer komt op ongeveer 8 euro per persoon. Kinderen tot zes jaar mogen gratis naar binnen. De bankjes zijn krakkemikkig, de versnaperingen en drankjes minimaal. Maar er zijn weinig toeristen, wat ik ook heel wat waard vind. Betalen aan de kassa kan alleen met contant geld. Reserveren is niet nodig er zijn voldoende zitplaatsen. Je kunt Krizikova Fontana vinden door met de Metro lijn C uit te stappen op station Nadrazi Holesovice. Vandaar moet je verder met de tram lijn 5,12 of 15 en dan halte
Stad
  • fontein met lichtshow
  • niet in de winter
Review geplaatst op 2016-12-06
9
Tsjechië Bohemen Noord
Graaf was hier 01 jun 2011
Het Kokorindal is een prachtig groen dal tussen hoge rotsen, waarin nog veel grotten te vinden zijn. Het ligt in het mooie Bohemen zo’n 70 km ten noorden van Praag. (ongeveer 10 km ten westen van Doksy en staat op de wegwijzers). Je vindt er ook nog mooie Lausitzer vakwerkhuizen. Enkele grotten zijn in de oorlog nog als schuilplaatsen gebruikt. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen.
Regio
  • prachtig wandel en fietsgebied
  • bijzondere unieke huizen
  • wat afgelegen, auto nodig om te wandelen
Review geplaatst op 2017-03-01