Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cold as ice

Praag,
Tsjechië


Praag is mooi in alle jaargetijden. Maar de laatste jaren heb ik gemerkt dat Praag eigenlijk het mooist is met sneeuw. Nu kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen wanneer die valt, maar de laatste twee jaren hebben we geluk gehad. Vorig jaar lag er niet alleen sneeuw, maar was het ook erg koud.

De temperatuur was gemiddeld tussen de -10 en -15 C. Behalve op een mooie heldere zondagochtend. De heldere nacht zorgde toen voor nog wat graadjes minder. Ik was vroeg wakker, zag de blauwe lucht en besloot voor het ontbijt even een wandelingetje te maken.
Ik heb het 15 minuten uitgehouden buiten, daarna kon ik mijn vingers niet meer bewegen, voelde mijn neus niet meer en had het idee dat nog 1x met mijn ogen knipperen zou resulteren in dichtgevroren oogleden.

Maar het was schitterend! Alle bomen wit bevroren, damp en krakend ijs op de rivier. En bijna niemand op straat (op een paar ook redelijk bevroren enthousiaste fotografen). De tijd/temperatuur display in de buurt van de Karelsbrug deed me toch wel even schrikken: de vrolijke rode neonletter gaven -25C aan…