Praag

'411010' door agrotewal '411010' door agrotewal

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Tsjechische lekkernij

agrotewal

Ook deze foto kan mee doen aan het thema van de maand. Aan het eind van de Karlsbrug is bakker die een Tsjechische lekkernij verkoopt. De werkwijze kun je van bovenaf goed bekijken. Het is een soort bladerdeeg op een rol gebakken en dan warm met kaneel suiker, erg lekker.

'322450' door reysigers '322450' door reysigers

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Franz Kafka

reysigers

In Praag is een monument voor Franz Kafka onthuld. Het 3,7 meter hoge bronzen beeld, een lopende figuur zonder hoofd met Kafka op de schouders, is van de Tsjechische beeldhouwer Jaroslav Rona. Het beeld is geïnspireerd op Kafka's werk, met name het verhaal Beschrijving van een gevecht.Kafka (1883 - 1924) was afkomstig uit een joods, Duitssprekend gezin uit Praag. Hij woonde en werkte in Praag, Berlijn en Wenen. Hij stierf in Kierling bij Wenen. Tot zijn bekendste werken behoren Het Proces en Het Slot. Hij werd door de communistische machthebbers grotendeels genegeerd.

'281608' door Othilde '281608' door Othilde

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Karelsbrug in de...oc

Othilde

De Karelsbrug (Charles Bridge) in Praag, op een vroege herfstochtend. Met prachtig weer en koude nachten vormde dauw over het water die de wind zacht over de brug heen blies. De opgaande zon maakte het af.

'490422' door photofreak '490422' door photofreak

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Engelenbrug

photofreak

Ik ben weer terug van een prachtige rondreis door het zuidwesten van Turkije. Ik moet alle foto's nog bekijken en beoordelen dus vandaar nog even foto's van het prachtige Praag. Hier een plaatje van de engelenbrug.

'455648' door Mryn74 '455648' door Mryn74

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Ochtendwandeling

Mryn74

De Karelsbrug is zo mooi dat deze de gehele dag overspoeld wordt door toeristen. Daarom besloten de wekker eens extra vroeg te zetten om in alle rust te kunnen genieten van het prachtige decor. -3 graden en nog wat ochtendmist maar het eerste licht van de dag is een feit....

'535405' door Fotografie1234 '535405' door Fotografie1234

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Langste Roltrap, metr

Fotografie1234

Dit is de roltrap van het metrostation Námestí Míru in Praag, de langste van Europa. Met een snelheid van 9 km per uur zoef je 100 meter naar beneden.

'123698' door iekevonk '123698' door iekevonk

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Armoede

iekevonk

Ook dit indrukwekkende tafereel kom je in Praag tegen...

'381565' door Trancefly '381565' door Trancefly

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Matroesjka poppen in.

Trancefly

In de stad Praag kom je allerlei leuke winkeltjes tegen, waaronder 1 die volledig gespecialiseerd was in Matroesjka poppen, erg mooie varianten in diverse grotes en zowel bands als huisdieren en overige dieren, bekenden presidenten en belangrijke filmsterren etc etc.

'490736' door meeko '490736' door meeko

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

St.-Vituskathedraal

meeko

Na een klimmomhoog met onderweg prachtige uitzichten over de oude stad kom je aan bij de Praagse Burcht. Hier vind je de Sint-Vituskathedraal (Tsjechisch: Katedrála svatého Víta). De kerk is gewijd aan de heilige Vitus. De volledige naam van de kerk is Katedrála svatého Víta, Václava a Vojt?cha, oftewel Kathedraal van de heilige Vitus, Wenceslaus en Adalbert. In het jaar 926 werd een eerste kerk in romaanse stijl gebouwd op deze locatie op de burchtheuvel. Keizer Karel IV gaf de opdracht om deze kerk te vervangen door wat de grootste kathedraal van Europa moest worden. De eerste steen werd in 1344 door de keizer persoonlijk gelegd. Als bouwheer was de Fransman Matthieu d'Arras aangesteld, die de bouw in de stijl van de Franse gotiek begon. Na zijn dood in 1352 werd hij als hofarchitect opgevolgd door de Duitser Peter Parler, die in Praag ook de Karelsbrug en de Týnkerk heeft ontworpen. Parler bouwde verder aan de Sint-Vitus in een Duitse gotische stijl.

'402156' door agrotewal '402156' door agrotewal

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Bedelaar

agrotewal

Die is echt een foto voor het thema van de maand. Deze local is in Praag niet enig in zijn soort. Door de hele stad kom je bedelaars tegen waarvan meestal het gezicht niet zichtbaar is . Ik heb een serie foto's gemaakt en dit is de eerste.

'490457' door photofreak '490457' door photofreak

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Detail engelenbrug

photofreak

De engelenbrug bestaat niet alleen uit engelen, je ziet ook mooie andere details. Maar de engelen, op elk eind van de brug, zijn natuurlijk wel prachtig.

'460301' door Karindewolf '460301' door Karindewolf

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Bizarre beelden!

Karindewolf

Ik kwam deze beelden tegen in Praag. Wat ze juist betekenen , ik kan het niet vertellen maar ik vond ze echt bizar en een beetje eng!

'493104' door enroute2 '493104' door enroute2

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Oude Joodse...Begraaf

enroute2

De oudste nog bestaande joodse begraafplaats van Europa ligt in de wijk Josefov in Praag. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786. Nu is het onderdeel van het Joods Museum, en wordt deze indrukwekkende plek door duizenden toeristen bezocht. Het aantal mensen dat op deze begraafplaats begraven ligt is niet vast te stellen, omdat er op sommige plaatsen tot 12 lagen van graven boven elkaar liggen. Ondanks de kleine oppervlakte van ongeveer één hectare wordt het aantal grafstenen op ongeveer 12.000 geschat. Vermoedelijk liggen er echter de resten van zo'n 100.000 mensen. (bron: Wikipedia)

'489153' door photofreak '489153' door photofreak

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Boottocht Moldau

photofreak

Als je in Praag bent dan kan ik je een boottocht over de Moldau zeker aanraden. Vooral vroeg in de avond dan heb je het mooiste licht. Dit is voorlopig mijn laatste foto. Ik ga een korte rondreis maken door het zuid-westen van Turkije. Tot gauw.

'460088' door Rhodaxx '460088' door Rhodaxx

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

The Unbearable...Ligh

Rhodaxx

The Unbearable Lightness of Being is een Amerikaanse film uit 1988 van filmregisseur Philip Kaufman, gebaseerd op de roman De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van de Tsjechische schrijver Milan Kundera. De film schetst het artistieke en intellectuele milieu van de Praagse Lente, waar de vrijdenkende hersenchirurg Tomas (Daniel Day-Lewis) een ménage à trois onderhoudt met zijn geliefde Tereza (Juliette Binoche) en zijn minnares Sabina (Lena Olin). De inval van het Warschaupact in Tsjechoslowakije van 1968 zet de levens van de hoofdrolspelers op zijn kop en dwingt hen tot het maken van politieke en morele keuzes. Aan deze prachtige film heb ik vaak gedacht toen ik vorig jaar in Praag was. Het leek ook letterlijk lente terwijl het begin februari was.

'337301' door adelheid '337301' door adelheid

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Mucha glas in lood

adelheid

De St. Vitus kathedraal in Praag. De kerk hangt vol met prachtige glas in lood ramen - heel kleurrijk allemaal. Dit is een van de bekendste ramen, en is gemaakt door de Tsjechische Art Nouveau kunstenaar Alfons Mucha.

'493010' door meeko '493010' door meeko

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Staromestske Namesti

meeko

Het Starom?stské nám?stí, Tsjechisch voor plein van de oude stad, is een plein in het stadsdeel Oude Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Naast de imposante gevels van burgerlijke gebouwen staan er aan het plein kerken in verschillende stijlen, waaronder de Týnkerk in gotische stijl en de barokke Sint-Nicolaaskerk. Het was er ook druk met locals en toeristen en er is veel te zien, wat makkelijk kan vanaf een van de vele terrasjes.

'415073' door agrotewal '415073' door agrotewal

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Winter slaat toe

agrotewal

Hoor net op het journaal dat de winter Amerika in zijn greep heeft. Ik ben nog nooit in Amerika geweest, maar wel in de winter in Praag. Daarom alvast een voorproefje op een witte wereld. Ik hoop wel dat het nog twee weken wegblijft.

'493212' door enroute2 '493212' door enroute2

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

John Lennon Wall

enroute2

In schril contrast met de foto van gisteren een afbeelding van de John Lennon Wall, die een klein kloostercomplex omringt in het Malá Strana district in Praag. Dit stuk muur veranderde na de moord op John Lennon in 1980 in een politiek kunstwerk, waarop ’s nachts de kunstenaars uit protest tegen het totalitaire regime keer op keer hun door John Lennon geïnspireerde graffiti aanbrachten, waarop de volgende dag de politie de muur weer witkalkte. Vandaag de dag is de muur een symbool van wereldwijde idealen zoals liefde en vrede.

'425135' door agrotewal '425135' door agrotewal

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Waterorgel

agrotewal

Het waterorgel in Praag, geeft iedere avond een aantal voorstelling. Je waant je even in een andere wereld door de lieflijke klanken en de prachtige beelden. Ik heb net ook een tip geplaatst over deze fontein.

'161409' door JanKranendonk '161409' door JanKranendonk

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Munt

JanKranendonk

Tamelijk veel bedelaars in Praag, allemaal op deze manier. Mensen die de maatschappij niet konden bijbenen.

'548884' door trudyvermeij '548884' door trudyvermeij

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

In winterse sferen

trudyvermeij

De Praagse Burcht vanuit de oude stad in winterse sferen, gelukkig had het net iets gesneeuwd, wat de sfeer in Praag alleen maar ten goede kwam. De Praagse burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.

'489017' door Moraimavdf '489017' door Moraimavdf

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Straat in Praag

Moraimavdf

Praag is een stad vol prachtige bouwwerken, pleinen en vele middeleeuwse straatjes en steegjes waar je eindeloos kunt dromen en dwalen. In sommige plekjes kon ik zelfs een foto maken met weinig mensen erop.

'342756' door edwinaverdingh '342756' door edwinaverdingh

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Gouden dak

edwinaverdingh

Het Nationale Theater is het symbool van de culturele wederopbloei van het 19de-eeuwse Praag. In 1868 ging men van start met de bouw van het indrukwekkende theater. Het oorspronkelijke ontwerp was van architect Josef Zítek, maar enkele dagen voor de opening brandde het gebouw tot op de grond af. Josef Schulz mocht het nieuwe gebouw ontwerpen. Alle belangrijke Tjechische kunstenaars uit die tijd hebben er aan meegewerkt. Vandaag de dag vinden er nog steeds opera-, ballet- en dramaopvoeringen plaats. Tot de hoogtepunten van het gebouw behoren het auditorium, de presidentiële loge en de vele fresco’s, schilderijen en beeldhouwwerken. Op 11 juni 1881 werd het gebouw officieel geopend door Rudolf van Oostenrijk.