Bohemen West

'508778' door abytravel '508778' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Luguber kerkbezoek

abytravel

In een piepklein dorpje, alleen bereikbaar via smalle kronkelige weggetjes langs verlaten velden en door de wouden van westelijk Bohemen staat een oud, verweerd kerkje. Sinds in 1968 een deel van de zoldering naar beneden kwam tijdens een uitvaartdienst, gelooft de plaatselijke bevolking dat het er spookt en staat het er verlaten bij. Maar wie gelooft er nou in spoken? Dus bezocht uw dappere reisreporter het sobere gebouw dat er ogenschijnlijk sereen bij stond. Maar na het bekijken van de foto's die ik er maakte begin ik toch te twijfelen.... De "geesten" zijn begonnen als een kunstproject om te proberen gelden te verzamelen voor de restauratie van de kerk. Maar er is wel iets vreemds aan de hand: ooit waren het er 9, maar er lijken er steeds meer bij te komen. Onlangs is er zelfs een zwarte gesignaleerd tussen de overige, stilzwijgende witte gestalten.

'511645' door abytravel '511645' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Doorkijkje Burcht...Š

abytravel

In vrijwel ieder dorpje in West Bohemen, hoe klein ook, zijn wel een kerk (kostel) en een kasteel (zámek) te vinden. Architectuur en cultuurliefhebbers kunnen er dan ook hun hart ophalen. Kokašice - Krasíkov vormt hierop geen uitzondering. Bovenop de burchtheuvel van burcht Švamberk staat de kapel van Maria Magdalena (1650). Van de burcht zelf zijn nog slechts ruïnes over. Hier een doorkijkje door de overblijfselen van de poort van de binnenste vestingmuur op het kerkje.

'509574' door abytravel '509574' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Openslaande deuren

abytravel

Vlak achter ons pension lag een leegstaand landhuis, dat - zoals zovele in die streek- ooit betere tijden had gekend. Het binnenvallende vroege ochtendlicht was door de openslaande deuren zichtbaar.

'508809' door abytravel '508809' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Verlaten kasteel

abytravel

Rijdend over de kleinere wegen in de Bohemen kom je door menig dorp, gehucht en buurtschap. Vrijwel alle hebben ze een kerk en veelal ook een kasteel of landhuis (Zámek in het Tsjechisch). Deze zámky stammen meestal uit het voor-communistische tijdperk en zijn tijdens de communistische overheersing onteigend, verlaten en in verval geraakt. Als zich geen erfgenaam of nieuwe eigenaar aandient en er is niemand die voor het onderhoud of restauratie kan zorgdragen, dan neemt de natuur langzaam de macht over in deze vaak prachtige gebouwen. Maar ze blijven mooi en interessant om naar te kijken; zeker als de herfsttinten het landschap kleuren.

'169293' door saskia '169293' door saskia

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

De Mlynska kolonada

saskia

Karlovy Vary is het grootste kuuroord in Tsjechië. Na de behandeling kunnen de gasten een ommetje maken, onder een colonnade, zodat ze droog bleven. Deze colonnade is 132meter lang.

'461860' door KHeijlaerts '461860' door KHeijlaerts

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Afgebladderd theater.

KHeijlaerts

Loket is een leuk klein stadje in West-Bohemen. Het heeft een groot kasteel op een berg en het ligt heel erg mooi op een soort schiereilandje. Door het heuvelachtige landschap en de bossen in de omgeving is de locatie prachtig. Het is een typisch Tsjechisch stadje met een langgerekt centraal plein met mooie panden daaromheen. In al dit moois staat ook een groot verlaten theater. Helemaal leeggehaald en afgebladderd staat het erbij. Daar maakte ik deze foto. Helaas kon je nergens het gebouw in, maar van buitenaf kon ik met een beetje creativiteit toch een aantal foto's maken van het interieur. Hier zie je een van de trapopgangen. Duidelijk is dat het een gebouw met allure is geweest!

'366299' door interceptor '366299' door interceptor

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Oude Joodse...begraaf

interceptor

Na een bezoek aan het oude kasteel van Rabi liepen wij om het kasteel heen terug naar het dorp. We liepen wat kleine paadjes af om mooie foto's te maken van het kasteel en kwamen via die paadjes op een oude Joodse begraafplaats terecht. Vernield in de tweede wereldoorlog en daarna heeft er niemand meer naar omgekeken.

'508962' door abytravel '508962' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Super-de-luxe Spa...H

abytravel

Overal waar thermale en minerale bronnen uit de grond ontspringen, ontstonden in het begin van de 19e eeuw mondaine kuuroorden, waar adel en gegoede burgers heen trokken teneinde hun gezondheid weer een nieuwe impuls te geven. In dergelijke kuuroordplaatsen verrezen dan ook enorme paleisachtige spa hotels om de verwende gasten te herbergen. Ze werden er met alle luxe omringd. Zo ook in de noordwest hoek van Tsjechi� in de Bohemen. Maar aan het onderhoud van een dergelijk hotel hangt natuurlijk een fiks prijskaartje en met de teruggang van de welvaart en het toerisme in de Oostblok landen moesten dan ook vele de deuren sluiten. Ze staan vaak nog te pronken tussen soortgelijke hotels, die het wel overleefden, wachtend op betere tijden. Hier zie je het interieur van zo'n hotel, waar ooit nog King Edward VII van Engeland regelmatig vertoefde. Zelfs nu nog kun je zien hoe imposant het ooit geweest moet zijn

'301646' door Fransvdg '301646' door Fransvdg

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Kuuroord Karlovy Vary

Fransvdg

Dit is een winters plaatje uit het kuuroord Karlovy Vary, ook wel bekend als Karlsbad. In het midden zie je een glazen piramide-vormig dak. Daar spuit de bron Vridlo zo'n veertien meter omhoog. Voor meer achtergrondinformatie over deze mooie en interessante stad maak ik ook nog een tip. (Dit is een gescande dia.)

'302031' door Fransvdg '302031' door Fransvdg

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Karlstejn

Fransvdg

Kasteel Karlstejn ligt zo´n 30 kilometer ten zuidwesten van Praag. Het werd in de 14e eeuw gebouwd door koning Karl IV van Bohemen en was bedoeld om de keizerlijke en koninklijke kroonjuwelen veilig te bewaren. Vandaag de dag is daar slechts de replica van de Sint-Wenceslas kroon van over. Toch loont het evengoed om het kasteel te bezoeken. Zou je het alleen maar voor het mooie uitzicht doen. (Dit is een gescande dia.)

'509121' door abytravel '509121' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Herfstlandschap

abytravel

En dan te bedenken dat we eerst aarzelden of we de burchtruïne wel zouden beklimmen! En ja we hadden er al een hele klim naar boven opzitten en het ging ons eigenlijk om het kerkje. Maar wat een geluk dat we besloten dat laatste stukje ook nog maar omhoog te klauteren. De beloning was dit vlammende uitzicht! Blijft de vraag hoe het er wel met mooi zonnig weer uit had moeten zien...? Uitzicht vanaf de burcht Švamberk, Kokašice -Krasíkov .

'301657' door Fransvdg '301657' door Fransvdg

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Een koud klusje

Fransvdg

Deze gemeente-arbeider in Karlovy Vary had in februari een koud klusje te doen. Hij moest zorgen dat het ijs niet te veel ging kruien in de rivier die door het centrum loopt. Ik hoop voor hem dat hij een koude-toeslag heeft ontvangen, maar ik vrees dat hij enkel maar twee koude benen kreeg.....(Dit is een gescande dia.)

'441320' door agrotewal '441320' door agrotewal

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Straatje Kutna Hora

agrotewal

Kutná Hora (Duits: Kuttenberg) werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier voorhanden waren. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. De oorspronkelijk naam Kuttenberg, dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster, bij het zilverdelven in de mijn, hun gevonden zilver verstopten onder hun "Kutte". Kutte is Duits voor monnikspij. De stad groeide erg snel en bij het begin van de Hussitische Oorlogen in 1419 was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad van Bohemen. Aan het einde van de 16e eeuw waren de mijnen uitgeput. (wikipedia)

'458146' door blauwvinger '458146' door blauwvinger

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Veld met...koolzaadpl

blauwvinger

Deze foto is genomen vanuit de bus. We zijn een aantal dagen in Praag geweest en rijden hier in de richting van Duitsland als we dit veld passeren langs de snelweg. In Tsjechië hebben we de hele tijd mooi weer gehad, maar zodra we de grens met Duitsland passeren slaat het weer om, we hebben tot in Nederland last van regen.

'424150' door Fransvdg '424150' door Fransvdg

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Straatje in Cheb

Fransvdg

Op mijn vorige foto uit Cheb zag je een plein. Nu dus maar een leuk straatje. Zo te zien is er flink gerestaureerd. (Dit is een gescande dia.)

'301717' door Fransvdg '301717' door Fransvdg

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Orthodoxe kerk

Fransvdg

In mijn tip heb ik al veel over het kuuroord Karlovy Vary beschreven. Daar kun je ook lezen welke beroemdheden hier naar toe kwamen. Voor de Russische gasten werd speciaal deze orthodoxe kerk gebouwd. (Dit is een gescande dia.)

'366460' door interceptor '366460' door interceptor

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Polednik en de Orkaan

interceptor

We waren van plan om een korte wandeling te maken van Prasily naar de Polednik. Dit bleek een zware tocht van 8 kilometer waarbij we 450 meter moesten klimmen. Het uitzicht boven op de toren maakte het weer helemaal goed. Het is oude toren vanuit de Oostblok periode. Inmiddels zitten er ramen in de stalen verdedigingsschilden. In 2007 is er een orkaan over de berg getrokken en zijn veel bomen dood gegaan, vandaar het rare beeld.

'420977' door chateau '420977' door chateau

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Follow the leader.

chateau

Vanaf de camping hebben we een wandeling gemaakt door een mooi natuurgebied. In een van de vele vijvers was een moedereend een uitstapje aan het maken met haar 10 kleintjes.

'318172' door maranopreis '318172' door maranopreis

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Spahotel Mariánské...

maranopreis

Foto van foto. Mariánské Lázn? is een prachtig historisch stadje bekend door zijn vele spa's. Vanaf de 19e eeuw, toen nog Marienbad geheten als onderdeel van het Oostenrijks keizerrijk had het tot aan de tweede wereldoorlog op het toppunt 20.000 bezoekers per jaar, waaronder vele beroemde zoals Goethe, Chopin, Edison, Wagner en royals van alle koning- en keizerhuizen. Het is een plezierig stadje om rond te lopen en te bekijken. Vele oude gebouwen zijn in hun voormalige luister hersteld na de omwenteling van 1989. Hier de gietijzeren voorzijde van het Spahotel met een analoog Nikon gemaakt.

'509036' door abytravel '509036' door abytravel

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Blik naar een...luist

abytravel

We blijven nog even in hetzelfde hotel van gisteren. Dit keer een kijkje vanuit de serre, door de gezandstraalde ramen met art nouveau kenmerken, op de rechterzijvleugel en binnenplaats met trap in neoclassistische stijl, de stroming in kunst en architectuur van 18e en 19e eeuw, die teruggrijpt op de oudheid. Een dergelijke combinatie van stijlen wordt in de architectuur "eclecticisme" of eclectisch genoemd. Een bekend voorbeeld van deze stijl is het CS van Antwerpen.

'302036' door Fransvdg '302036' door Fransvdg

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

De Vridlo in Karlovy.

Fransvdg

Dit is de Vridlo geiser in Karlovy Vary. Die spuit mineraalwater van 73 graden Celsius meer dan tien meter omhoog. Voor een drinkkuur is dat water te warm. Er worden speciale stenen kannetjes verkocht waar je door een dun tuitje in het handvat iets minder warm water wel kunt drinken. (Dit is een gescande dia.)

'367537' door interceptor '367537' door interceptor

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Zelena Hora

interceptor

Tijdens mijn wandeling 's morgens door het bos zag ik op 6 km verte de Zelena Hora boven de mist uitsteken. Een mooi gebouw op een berg. Helaas heeft er na het vertrek van de Russen in 1990 er niemand meer naar omgekeken en raakt het inmiddels aardig in verval.

'367218' door interceptor '367218' door interceptor

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

's Morgens in het bos

interceptor

's Morgens om 7.15 uur liep ik in het bos achter ons vakantiehuisje in Tsjechië. De hond dartelde om mij heen en genoot net zo veel van de stilte en de rust in het bos als ik.

'365387' door YvonneJansen '365387' door YvonneJansen

TsjechiëBohemen West

TsjechiëBohemen West

Warmwater bron...Mlyn

YvonneJansen

Op deze foto is er een warmwater bron te zien bij het Mlynská Kolonáda in Karlovy Vary. Het water in de bronnen kan wel 72 graden celcius zijn. Het water zou wonden sneller helen. Het gebouw waar deze bron te vinden is, is gebouwd in de jaren 1871-1881. De colonnade is 132 meter lang en 13 meter breed. Op het terras van het Mlynská Kolonáda staan 12 beelden die ieder een maand uit een jaar vertegenwoordigen. Overal zijn kannetjes te koop die je kunt vullen met water uit de bronnen. Je ziet iedereen het water drinken.