Valencia reisblogs

Een kleine zee van rust

SuzanneGeudeke was er(tot 26 aug 2009) Gepost op 26 aug 091 reacties

Op een steenworp afstand van Valencia, gelegen ten midden van eindeloze rijen rijstvelden, vind je het "Albufera" meer en natuurpark, rustplaats voor een groot aantal trekvogels en plek bij uitstek om een authentieke paella te proberen. Hier, 11 kilometer ten zuiden van de drukke stad, vinden niet alleen de vogels, maar ook de inwoners van Valencia hun rust.

Kleine zee
Het Albufera meer (Albufera betekent kleine zee in het Arabisch) was vroeger een uitloper van de zee. Door afzettingen van de rivieren Turia en Júcar werd deze uitloper langzamerhand afgescheiden. Deze afscheiding, nu bestaande uit duinen, vormt het natuurgebied "La Devesa", waar je diverse interessante wandelingen kunt maken.
Het Albufera meer kun je verkennen per boot. Vanuit het dorpje "El Palmar" vertrekkken diverse boottochtjes, je hoeft alleen maar de bordjes "paseos en barca" te volgen. Met een beetje geluk stap je in een "Albuferenc", de traditionele kleine houten zeilboot typisch uit dit gebied. Op je gemak vaar je langs de "barracas": witte traditionele huizen met rieten daken die bijna de grond raken. Eenmaal op het meer legt de gids je uit (in het Spaans, maar met behulp van een Engelse vertaling op papier) welke vogels je allemaal ziet (onder andere de grijze reiger) en op welke vissen er gevist wordt.

Vis
Om te mogen vissen in het Albufera meer moet je voldoen aan een aantal strikte criteria: geboren zijn "El Palmar", zoon zijn van een visser, ouder zijn dan 22 jaar en getrouwd zijn. Elk jaar in juli worden er onder de gegadigden visplaatsen verloot. Na 10 jaar van protest acties werd in 2008 voor het eerst toestemming gegeven aan dochters van vissers om mee te doen aan de loterij. Een grote overwinning voor de vrouwen uit El Palmar.

Eet smakelijk
Zin in paella? Dan ben je in El Palmar aan het juiste adres. Op elke straathoek vind je wel een restaurant die dit traditionele gerecht aanbiedt, dat overigens stamt uit de tijd dat men kookte met wat er voor handen was: rijst, groenten, vis en soms een waterrat. De waterrat zul je niet meer aantreffen, maar in een echte Valenciaanse paella kunnen kip en konijn niet ontbreken. Zin in een andere variatie? Probeer dan de "arroz negro: een paella die letterlijk zwart ziet van de inktvis inkt. Vraag om een lepel en eet de paella zoals de "Valencianos" dat doen: direct uit de pan. En vergeet niet te schrapen! Het lekkerste deel van de paella wordt ook wel de "socarrat" genoemd, de verbrande stukjes rijst die aan de bodem van de pan kleven.
Zin in een minder toeristische optie? Ga dan naar het dorpje "El Saler" en probeer een van de rijstgerechten in het elegante restaurant "Casa Carmina".
Een ander typisch gerecht uit deze streek dat de moeite van het proberen waard is, is de "all i pebre": paling met knoflook en paprikapoeder. Een lekkernij die met uitsterven wordt bedreigd; de paling wordt elk jaar schaarser.
Na dit echte "Valenciaanse" dagje, kun je weer vol goede moed storten op het stadsleven. Veel plezier!

Hoe kom je er?
Bus: Metrobus, voor vetrektijden en haltes, informeren bij de VVV in Valencia

Toeristische bus: Vetrekt vanaf Plaza de la Reina, in het centrum van Valencia. http://www.valenciabusturistic.com/albufera.html

Auto: Via de "autopista del Saler" en de CV 5000, daarna de CV 500

Fiets: Vanaf la Ciudad de las Artes y las Ciencias loopt een fietspad dat direct, via de kust, naar het Albufera park leidt.

Andere informatie
Wandel routes:
http://www.valencia.es/ayuntamiento/albufera_accesible.nsf


Restaurants:
Casa Carmina
Calle Embarcadero 4, El Saler (0034 96 183 0254).
http://www.menjariviure.com/restaurantes/restaurante.asp?id=36

Restaurant Mateu
Calle Baldoví 17, El Palmer (0034 961 620 270)
http://mateu.restaurantesok.com/aquiok/detallrest.jsp?id=2499&prov=Valencia

Voor meer informatie over dit natuurgebied kun je naar het bezoekers centrum:
Centro de Información e Interpretación del Parque Natural de L'Albufera
Carretera del Palmar

SuzanneGeudeke Positie 25866 (0 p.) Lid sinds 24-08-2009 Foto's en tips: 150 Blogs: 16 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kerstpaniek
0 2
Gepost op 16 december
Nederland Overijssel
Ik haat/houd van mijn koffer
0 6
Gepost op 14 december
Nederland
Varkentje?
2 2
Gepost op 13 november
Spanje Castilla y Léon

Reacties bij deze blog

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

als je dit als tip plaatst krijg je zeker 5 sterren!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.