Valencia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Valencia image

Valencia

Valencia
Spanje
SuzanneGeudeke

Spaanse aanspreekvormen

Hier in Spanje is ieder meisje guapa (mooi). Je buurvrouw is guapa, je vriendinnen zijn guapa, de cassiere is guapa, zelfs je schoonmoeder is guapa. Het is een hele normale aanspreekvorm onder bekenden en onbekenden. Vooral oudere vrouwen maken er een sport van om meisjes guapa, reina, cielo of sol (koningin, hemel, zon) te noemen. Een andere groep die zeer bedreven is in het, vaak in het wilde weg, roepen van koosnamen, zijn mannen.


Zo besloot ik na een intensieve sportsessie in de sportschool lopend naar huis te gaan, ietwat beschaamd, want ik stonk (zweette me een hoedje), had mijn lelijkste sportoutfit aan, een hoofd als een tomaat en mijn haar in een ondefinieerbare knot. Bijna thuis begint er opeens een jongen enthousiast te roepen: Guapa! Chica guapa! En niet één keer, nee, wel drie of vier keer. Mét verrekken van de nek! Stel je voor! Als ik me gedoucht en mooi aangekleed had, had meneer een hartaanval gekregen!


Een andere dag, liep ik rustig op de stoep. Verderop was er een groepje mannen aan het werk, en één van hen moest met een kleine graafmachine de stoep oversteken. Ik was nog vrij ver weg, deze man had al vijf keer de stoep kunnen oversteken, maar een van zijn collega´s had me gespot en liet de man met de graafmachine wachten. Totdat ik vlakbij was..... De man gooit de graafmachine vol in zijn achteruit en racet de stoep op, zijn collega houdt me vriendelijk tegen met een ´maak je maar geen zorgen, wij rijden geen guapa´s aan´, terwijl de rest van de bouwvakkers de kans grijpen om rustig toe te kijken. En geloof me, dit kan overkomt iedereen, ik ben nou niet bepaald een Jennnifer Lopez.


Soms hangt het me ook wel een beetje de keel uit, vooral in het hoogseizoen van de koosnamen, de zomer. Je schrikt je soms gewoon een hoedje, als er plotseling iemand uit het raam van zijn busje gaat hangen, zonder te letten op eventueel ander verkeer, alleen om je even van harte toe te schreeuwen.


Ook wel weer goed voor je ego natuurlijk. Als je je een dag slecht voelt, loop je gewoon even een blokje om, geheid dat er wel ergens een bouwvakker, chauffeur of ander manspersoon bereid is om even heel hard ´guapa´ te roepen