Valencia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Valencia image

Valencia: Ciudad del Running

Valencia
Spanje
Lsteentjes

Valencia: Ciudad del Running

Ooit had ik me voorgenomen om elk jaar een stad te bezoeken. Van dat plan is tot op heden nog niet zoveel terechtgekomen, totdat mijn partner in januari 2015 besloot om elk jaar een halve marathon in een Europese stad te lopen. Dat was een mooie start van mijn voorgenomen traditie!

Op donderdag 15 oktober was het zover, na een maandenlange voorbereiding op de club, gaan we met een koffer vol hardloopspullen per vliegtuig naar Valencia. Deze stad manifesteert zich als “Ciudad del Running”; elke week is er wel een hardloopwedstrijd. De drooggelegde bedding van de rivier de Turia, die 8 km door de stad slingert, is een walhalla voor hardlopers. Er zijn zelfs aparte hardlooppaden aangegeven met een speciaal verkeersbord!

We slapen in het NH Ciudad de Valencia, omdat het op 1 km van de start, het 10 km punt én de finish ligt. Op de dag van de wedstrijd wordt het ontbijt twee uur vervroegd en we hebben een gratis late check out om na de race nog te douchen en te rusten. Het hotel zit dan ook vol lopers. Het ligt iets buiten het oude centrum van Valencia, maar wel weer vlakbij de nieuwe stad.

Om de benen niet te veel te belasten, huren we fietsen om de stad te verkennen. Valencia heeft een oud centrum met prachtige gebouwen, kerken en gezellige pleintjes, maar het hoogtepunt is de nieuwe Stad der Kunsten en Wetenschappen: een zestal futuristische gebouwen in het Turiapark, omringd door vijvers, waardoor alles ook nog eens weerspiegeld wordt. In de gebouwen zijn musea, een zeeaquarium en een concertgebouw gevestigd.

We kunnen het niet laten om daar ook even in een bal over het water te lopen. Of dit de pijn in onze schenen veroorzaakt, of de 700 treden van de El Miguelete-toren in het oude gedeelte blijft onbekend, maar lastig is het natuurlijk wel als je de volgende dag moet rennen….

Op zaterdag halen we in het havengebouw het startbewijs op. Er zit gelukkig ook een plattegrond bij, zodat we samen kunnen doornemen waar en hoe laat ik mijn partner langs de route kan zien. Daarna genieten we van het strand en een uitgebreide lunch met een heerlijke paella.

En dan breekt de dag van de halve marathon aan. Dat is vroeg opstaan, ontbijten en naar de start wandelen, het goede startvak kiezen en de overbodige kleding afgeven.
Ik loop terug naar ons hotel, precies bij het 1 km punt. Op de tonen van het nummer “Viva la Vida” van Coldplay klinkt het startschot en als eerste schieten de professionele renners in een flits over de straat, wat zijn die gasten snel! Na 6 minuten rent ook mijn partner stralend voorbij en dan heb ik even pauze tot een uurtje later, want dan sta ik weer bij het 10 km punt. Even zoeken tussen alle bezwete koppies, maar we hebben elkaar gezien en het gaat lekker.

Daarna neem ik weer even pauze met een kopje thee op een zonnig terrasje en loop dan naar de afgesproken plek langs de route, vlak voor de finish. Ook daar zie ik een blije partner voorbij komen en finishen, aangemoedigd door vooral Spanjaarden. Met een medaille en een zak sinaasappels (Valencia is natuurlijk de stad van dit gezonde fruit) keren we naar het hotel terug voor een welverdiende douche. Nog een laatste lunch in de zon, en daarna vertrekken we weer naar het regenachtige Nederland.

En met die traditie? Daarmee komt het wel goed: próxima parada …de halve van Riga in 2016!