Valencia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Valencia image

Las Fallas in Valencia 15 t/m 19 maart 2011 !!

Valencia
Spanje
Nelita

Las Fallas in Valencia 15 t/m 19 maart 2011 !!

Fallas 2011 in Valencia. 16 t/m 19 maart !

Wie voor binnenkort een stedentrip heeft geboekt naar Valencia of omstreken mag eigenlijk de Fallas niet missen.
De oorsprong van Fallas ligt in de middeleeuwen toen timmermannen het begin van de lente vierden door planken van hout, waar ze hun kaarsen aan hingen, in de brand staken om te vieren dat ze dit licht niet meer nodig hadden om te werken, omdat het weer langer licht werd. Later zijn deze planken steeds meer op echte beelden en figuren gaan lijken. Tegenwoordig zijn de beelden soms wel 30 meter hoog en het duurste beeld kostte in 2009 ongeveer 1 miljoen euro.
De Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest 'La Crida' bij Torres de Serrano en eindigt op 19 maart 2011 met 'La Crema' het verbranden van ruim 600 beelden (van hout en piepschuim). Het meest heftig zijn de feesten tijdens Fallas tussen 16 en 19 maart 2011.

Tijdens de Fallas wordt er elke middag om precies 2 uur op de Plaza de Ajuntamiento een vuurwerk-wedstrijd gehouden, la Mascleta. Dit trekt veel belangstellenden, die zich allemaal op en rond het plein verzamelen. De pakjes kruid worden aan lange draden gebonden, die zigzaggend over het plein tussen palen gespannen zijn. Onder toezicht van brandweer wordt de eerste lont aangestoken en de rest laat zich raden Wie de meeste decibellen kan produceren is de winnaar.
Een mascleta moet je een keer in je leven meemaken, want het is heel indrukwekkend!!!!

Ik heb een “oefen-mascleta” meegemaakt tijdens de vakantie in 2007. De drukte was overweldigend. Alle terrasjes werden opgeruimd om zoveel mogelijk plaats te maken voor de toeschouwers. Iedereen is in afwachting van de start !! En daarna, je weet niet wat er gebeurt !! Het beste is om de mond een beetje open te houden en beslist geen oordoppen in te doen. Ze hebben mij verteld dat je zo het beste “ la mascleta” kunt ervaren !!
Een goede “mascleta” heeft een geweldige opbouw en er zijn ritmes in te ontdekken, zodat je aan het einde van een “mascleta” alleen maar kan springen. Wees er wel op tijd bij want het kan heel druk zijn.
Na afloop zijn de straatjes blauw van de optrekkende rook en iedereen gaat “gewoon” weer aan het werk of gaat nagenieten in één van de vele cafeetjes.

Heb je nog geen onderdak, dan is er misschien nog plaats in “mijn hotelletje” vlak achter de Plaza de Ajuntamiento, dus je bent overal heel dicht bij en vooral ´s avonds en ´s nachts, na ‘la crema” op 19 maart ben je zo weer “thuis”.

Dit is het adres hotel@hotel-valencia.com

Is het helaas volgeboekt tijdens deze dagen, dan is het beslist aan te raden voor een andere vakantie b.v. tijdens de Semana Santa. (zie mijn blog hierover en de indrukwekkende foto´s op de site).
Maar ook dan geldt; vlug boeken !!

De foto´s laten de gigantische beelden zien die voor de Fallas gemaakt worden.
Er gaat veel geld inzitten.
De falleros, de beeldenmakers, zijn er een heel jaar met een groot team aan bezig.
Ik zou toch wel een traantje laten als dat in vlammen opgaat.

Maar …dat is de traditie.

In Valencia is ook een Fallas museum.
De winnende beelden worden gespaard van “la crema” en worden daar bijgeplaatst.
Ook een bezoek meer dan waard !! adres : Plaza Monteolivete, 4

Ik heb er in de 4 jaar dat ik er woonde erg van genoten, alleen de laatste dagen, het hoogtepunt dus, gemist omdat ik dan even in Nederland was voor de verjaardag van mijn vader !!

http://www.verrassendvalencia.nl/fallas.html
is een leuke site voor meer informatie.

Buen viaje y buena fiesta !!

===================================================

Foto's

83cff.jpg
83cff.jpg
Nelita
67660.jpg
67660.jpg
Nelita
9229e.jpg
9229e.jpg
Nelita