Spanje

La Seu d’ Ègara, een uniek vroegchristelijk kerkencomplex, en meer in Terrassa……

marjolijn was hier op 2014-04-30 Gepost op: 2019-08-25 2 reacties.

La Seu d’ Ègara, een uniek vroegchristelijk kerkencomplex, en meer in Terrassa…… 

 

Reis door de tijd in het kerkencomplex Sant Pere de Terrassa.

Er zijn van die plekken die direct indruk op je maken. Zo viel ik meteen voor het vroegchristelijke kerkencomplex van Sant Pere in Terrassa. Terrassa, nu een levendige industrie- en universiteitsstad, begon ooit als een Iberisch-romeinse nederzetting. Toen het christendom zich steeds verder verspreidde over Europa werd dit, in de 5e eeuw na Christus, de zetel van een nieuw bisdom, het bisdom Ègara. Drie kerken werden hier gebouwd, een kathedraal, een begrafeniskerk, en een parochiekerk. In de 8e eeuw hield het bisdom op te bestaan. De kerken werden deels afgebroken en vervangen door kerken in romaanse stijl: de Santa Maria, de Sant Miquel en de Sant Pere (Sint Pieter). Recent is hier nieuw archeologisch onderzoek gedaan, en het gebied is nu zo ingericht dat duidelijk zichtbaar is uit welke tijd de verschillende delen stammen. Zo kun je als het ware een reis door de tijd maken, van Gothische altaarstukken terug naar het vroege christendom en het eind van het Romeinse Rijk. Een prachtige tentoonstellingsruimte, in wat vroeger het baptisterium van de kathedraal was, geeft toegang tot het complex. Onder glazen platen zie je de oude muren en vloeren van de kathedraal. Op mij maakte vooral de Sant Miquel veel indruk, met zijn vierkante grondplan, de door zuilen gedragen koepel, de albasten ramen en ondergrondse crypte. In de Mariakerk zijn oude fresco’s bewaard gebleven, uit de 6e eeuw, ook een fresco uit de 12e eeuw, waarop heel plastisch de moord op Thomas Becket is afgebeeld. Wie even zoekt kan op you tube video’s vinden voor een virtueel bezoek.

 

Parc de Vallparadís, groene long in de stad.

Het kerkencomplex ligt aan de noordkant van het Parc de Vallparadís, een langgerekte groene long rond het water van de Vallparadís. Mij deed dit wel wat denken aan het bekende Turia park in Valencia. Ook met kinderen kun je in het park goed terecht. Niet ver van het kerkencomplex ligt het kasteel (later klooster) Castell Cartoixa de Vallparadís. En verder zijn er in het park een zwembad, een vijver met bootjes, een miniatuurtreintje, en natuurlijk kun je er ook iets eten en drinken. Lunchen deden wij overigens op een andere plek in de stad, in het goede restaurant bij het Museu Nacional de la Ciènca i de la Tècnica de Catalunya, mNACTEC.

 

mNACTEC, museum in een oude textielfabriek in modernista-stijl.

In Terrassa is niet alleen de middeleeuwse kerkelijke architectuur te bewonderen, ook liefhebbers van de modernista-stijl, de Catalaanse Art Nouveau/Jugendstil kunnen hier terecht. Naast het mNACTEC (ook interessant voor kinderen), gevestigd in een textielfabriek uit 1907, zijn er meer oude fabrieken, pakhuizen en woningen in modernista-stijl bewaard gebleven. Vermeldenswaard is bijvoorbeeld ook het door Gaudí geïnspireerde Masia Freixa, waar nu gemeentekantoren in zijn gehuisvest.

 

Veel mensen maken vanuit Barcelona bijvoorbeeld een excursie naar het beroemde klooster Montserrat. Mijn tip: stop onderweg ook eens in Terrassa. Of neem vanuit Barcelona de trein naar Terrassa, op een half uurtje sporen vanuit Barcelona is hier veel te zien!

 

Voor meer info: zie www.visitaterrassa.cat, www.terrassa.cat/museu.

0
2

Foto's bij dit blog

La Seu d'Egara
crypte Sant Miguel
Santa Maria moord op Thomas Becket
detail gothisch altaarstukPetrus aan de Hemelpoort
lunch mNACTEC
mNACTEC oude textielfabriek
excursie schoolklas mNACTEC
apotheek modernista- stijl
Alle blogs van marjolijn
 

2 reactie(s) bij "La Seu d’ Ègara, een uniek vroegchristelijk kerkencomplex, en meer in Terrassa……"

  • profile image comment

    Nog een leuke tip in de buurt van Barcelona. Tijd om er eens naartoe te gaan. Mooie foto's ook.

    Door corriedewinter • geplaatst op 2019-08-26 15:00:38
  • profile image comment

    Nog een leuke tip in de buurt van Barcelona. Tijd om er eens naartoe te gaan. Mooie foto's ook.

    Door corriedewinter • geplaatst op 2019-08-26 15:00:38

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.