Picos de Europa NP foto's & tips

'485592' door wisseschout '485592' door wisseschout

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Eerst de kabelbaan en

wisseschout

In Funte De op 1000 meter hoogte pakken we de kabelbaan omhoog. Met mijn hoogtevrees geen feest. Eenmaal boven kun je kiezen uit verschillende wandelroutes. Beneden liepen we in t-shirt, boven met een warmte fleece, een jas en handschoenen aan. Flink veel eten en drinken en daar gaan we. We klimmen langs een heel smal paadje langs puinhellingen steeds hoger. Onze beloning is uiteindelijk na een heel eng stukje [ het stormde heel erg ] een prachtig uitzicht op de verre kustlijn.

'483429' door wisseschout '483429' door wisseschout

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Wandelen in de Picos

wisseschout

In de Picos staan er veel wandelingen uitgezet. Gewoon de bordjes volgen dus. Het is allemaal makkelijk te vinden daar met een beetje goed boek. Wij hebben veel gehad aan de Michelin gids Noord- Spanje. De duur van de wandelingen staan er bij al moet ik zeggen dat er bij ons elke keer wel het dubbele in uren erbij kwam. Op de foto staan we heel hoog en viel het late avondlicht nog net het dal in

'457452' door vulture1960 '457452' door vulture1960

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Picos de Europa

vulture1960

Prachtige wandeling gemaakt op de Picos. Om 2 meertjes heen. Alleen in het gezelschap van de koeien. Was ook prachtig weer. Onderweg bij een boerderij wat gedronken.

'485127' door wisseschout '485127' door wisseschout

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Ruta del Cares...wand

wisseschout

De Ruta del Cares staat bekend als een van de mooiste wandelingen in de Picos. Wij hebben hem gelopen van Poncebos naar Caín. Het is moeilijk parkeren in Poncebos zelf omdat het een gehuchtje is. Een kleine 2 km voor het dorpje is wel een hele grote parkeerplaats. De rivier de Cares stroomt door de " goddelijke kloof " en het is inderdaad een schitterende wandeling, maar om nu te zeggen de mooiste. Er waren er nog meer net zo mooi of mooier in de Picos

'402355' door mamamia '402355' door mamamia

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Ruta del Cares

mamamia

Ruta del Cares is een wandelpad in het hart van de Picos de Europa. Het is een prachtig mooie wandeling die de rivier de Cares volgt. Je loopt van Poncebos naar Caín en weer terug. Afstand is ong. 24km (heen en weer). Het pad is deels in de rotswand uitgehouwen. Hierdoor loop je regelmatig door tunneltjes. Het begin bij Poncebos is een stevige klim van ongeveer 2 km. Daarna gaat het pad glooiend door. Op diverse plaatsen gaat het pad over losliggende keien. In de buurt van Cain loop je door een langere tunnel. Let hier wel op het is donker en de tunnel is niet erg hoog.

'456902' door wisseschout '456902' door wisseschout

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Net Hollands weer

wisseschout

Het leek wel Hollands weer in de Picos. Zon, regen, storm. Het wisselde zich in een uur af. Maar wel heel boeiend om mee te maken. Alleen die nacht was minder leuk. We waren hoog in de bergen blijven staan en moesten midden in de nacht vluchten omdat het zo erg tekeerging en we bang waren dan ons campertje de afgrond ingeblazen werd.

'501174' door dennisenroel '501174' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Lago Enol

dennisenroel

Lago Enol is een prachtig gletsjermeer in het Asturische deel van nationaal park Picos de Europa. Op loopafstand bevindt zich Lago Ercina en samen worden zij ook wel de meren van Covadogna genoemd. De gletsjermeren bevinden zich op 1134 meter hoogte en vooral hun ligging is spectaculair. Bij het juiste licht kleuren de meren felblauw en als het windstil is, zijn het prachtige spiegelmeren. Hoewel de bestemming vrij toeristisch is, zijn er rond de meren verschillende wandelroutes uitgezet waar je niemand hoeft tegen te komen, behalve dan een kudde grazende koeien.

'495646' door dennisenroel '495646' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Bedevaartsoord...Cova

dennisenroel

Het plaatsje Covadonga, gelegen aan de uitlopers van de Picos de Europa, is een bekend bedevaartsoord. Dit omdat koning Pelayo in de slag bij Covadonga in 722 de Moren versloeg, waarmee de Reconquista begon, die zeven eeuwen zou duren (1492, val van Granada). In de Santa Cueva of Heilige Grot, bevindt zich een kapel met de Virgen de Las Batallas, een houten 18de-eeuws madonnabeeld, en tevens de graftombe van Don Pelayo, zijn vrouw en zijn zuster. De kapel werd herhaaldelijk vernietigd en daarna terug gerestaureerd. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Don Pelayo hield zich hier schuil in zijn gevecht tegen de Saracenen. In 718 werd hier door Pelayo en zijn gezellen de Eed van Covadango gezworen, die inhield dat zij tot het uiterste zouden vechten tegen de Moren, die daarna inderdaad verslagen werden, waardoor de krijgskans een keer nam. Ondanks het legendarisch karakter van verschillende elementen van de verhalen over Pelayo, werd hij een belangrijk symbool van de christelijke weerstand in de middeleeuwse geschiedenis van Spanje. Van het klooster dat in 1777 door brand verwoest werd zijn alleen een binnenplaats en twee grafkapellen overgebleven. De basiliek van Santa María la Real de Covadonga, naar een ontwerp van Roberto Frassinelli, is gebouwd tussen 1877 en 1901 in een neoromaanse stijl. Met dank aan Wikipedia. Deze foto is vanuit de heilige grot gemaakt. Door een gat in de grot kijk je uit op de bekende basiliek. Het is een leuke tussenstop op weg naar de meren van Covadogna. De ligging van de kerk is werkelijk spectaculair. Maar wees er vroeg bij, want vanaf 11 uur wordt de heilige plaats overspoeld door overvolle touringcars met Spaanse toeristen.

'496924' door vulture1960 '496924' door vulture1960

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Picos de Europa

vulture1960

Vanuit Covadonga zijn we met een taxibus waar 20 personen inkunnen naar boven naar de 2 meren gereden. Er zijn genoeg taxibusjes. Boven zijn er diverse routes uitgezet die je kunt lopen. Wij hebben de route van 2,5 uur genomen. Prachtige wandeling gemaakt op de Picos. Om 2 meertjes heen. Alleen in het gezelschap van de koeien. Was ook prachtig weer. Onderweg bij een boerderij wat gedronken.

'494824' door dennisenroel '494824' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Meltdown bij Fuente..

dennisenroel

Op de grond schijnt de zon volop en is het aangenaam vertoeven met zo'n 25 graden. Als je echter de kabelbaan bij Fuente Dé neemt, wordt je binnen enkele minuten 750 meter omhoog gehesen en sta je met de voeten in de sneeuw. Het is medio mei en de dooi is ingevallen. Er ontstaan meertjes met smeltwater en de eerste rotsplanten staan al in bloei. We vergissen ons niet: dit is echt Spanje.

'483886' door wisseschout '483886' door wisseschout

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Brand !

wisseschout

In Cangas de Onis waar we de nacht doorbrachten voor we naar de meren van Enol en van Ercina gaan. De meren zijn een van de druks bezochte plekjes in het gebergte. In Cangas zelf zagen we een grote bosbrand. Als je de foto opent zie je het blusvliegtuigje aankomen vliegen. De laatste stralen van de zon probeerde nog door de donkere as wolken door te dringen en verlichte af en toe het vliegtuigje.

'495500' door dennisenroel '495500' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Wandelroute Los Lagos

dennisenroel

Eerder plaatsten we een foto van Lago Enol, één van de twee meren van Covadogna en een belangrijke highlight van de Picos de Europa NP. Het meer is gemakkelijk met de auto te bereiken, want er leidt een goed onderhouden autoweg naartoe. Het is wat veel toeristen doen: even uitstappen, foto klikken en weer weg. Het is echter veel spannender om de wandelroute Los Lagos te lopen. Na het bedevaartsoord Covadogna volg je de borden naar de meren, je slingert je langzaam een weg omhoog. In een haarspeldbocht kom je dan een uitzichtpunt met parkeerhaven tegen (herkenbaar aan een bord met wandelroutes). Loop dan absoluut de wandelroute Los Lagos, die hier begint. Hoewel er een duur van 1,5 uur wordt opgegeven, kun je daar gerust het dubbele van maken. De wandeling houdt enkele pittige klimmen in, en onderweg kom je allerlei mooie bergbloemen tegen (in juni althans). Na een eerste klim beland je in een adembenemende vallei (foto), waar een grote kudde koeien graast. Het is muisstil in deze vallei, op het geklingel van de koebellen na. Een waanzinnig mooie omgeving. Je volgt je weg over het paadje dat je op de foto goed kunt zien. De vallei wordt doorkruist door enkele kleine beekjes (o.a. rechts op de foto), die uitmonden in fraai begroeide moerassen. Het is er zo groen als gras, en toen wij er waren stonden er overal dotterbloemen en wilde orchideeën in bloei. Na een tweede pittige klim kijk je achterom en geniet je van dit fantastische uitzicht. Links onderin zie je enkele huizenhoge pilaren. Het zijn de restanten van een vroegere kabelbaan en ze geven goed aan hoe hier de verhoudingen zijn. Het is overigens goed dat deze kabelbaan niet meer bestaat, want anders zou het hier overspoeld worden door toeristen. Even verder kom je aan bij de eindbestemming: de meren. Allereerst Lago Ercina, dat vaak onder laaghangende bewolking gebukt gaat. Een klein heuveltje over en je hebt een prachtig uitzicht op Lago Enol, dat er echt zo uitziet als in de reisgidsen. Dat je hier pas aankomt na een stevige wandeling, maar het een extra bijzondere ervaring. En dan even lekker uitrusten op het terras van de berghut bij de meren. Tijdens de drie uur durende wandeling zijn we welgeteld twee mensen tegengekomen. Rond de meren misschien wel 100.

'493041' door dennisenroel '493041' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Broederliefde in de..

dennisenroel

Het geluid van klingelende koebellen, een voortdurend briesje dat langs je oren blaast en een enkele schreeuw van een overvliegende gier. Over bergen en door valleien lopen we een waanzinnig mooie route naar de meren van Covadogna in het Asturische deel van de Picos de Europa. Onderweg komen we deze prachtige stieren tegen. Een mooi moment!

'495081' door dennisenroel '495081' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

De verblaffende Picos

dennisenroel

Terug naar Fuente Dé. De kabelbaan "El Cable" heeft ons in luttele minuten tijd 750 meter omhoog gehesen. We staan op een prachtig uitzichtpunt waar je echt geen last van hoogtevrees moet hebben: de afgrond gaat loodrecht naar beneden. We zijn echter niet de enigen die van dit fenomenale uitzicht genieten. Ook deze hond vindt het er verblaffend mooi. En we kunnen hem geen ongelijk geven.

'493847' door dennisenroel '493847' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Oase in de Picos

dennisenroel

Lago Enol is een prachtig gletsjermeer in het Asturische deel van nationaal park Picos de Europa. Op loopafstand bevindt zich Lago Ercina en samen worden zij ook wel de meren van Covadogna genoemd. De gletsjermeren bevinden zich op 1134 meter hoogte en vooral hun ligging is spectaculair. Bij het juiste licht kleuren de meren felblauw en als het windstil is, zijn het prachtige spiegelmeren. Hoewel de bestemming vrij toeristisch is, zijn er rond de meren verschillende wandelroutes uitgezet waar je niemand hoeft tegen te komen, behalve dan een kudde grazende koeien. De weg omhoog naar de meren van Covadogna zijn onderdeel van menig wielerwedstrijd en vormen een zware klim. Maar ook voor de niet-wielrenner is het rondom de meren prachtig fietsen. En wandelen natuurlijk. Voor ons was het één van de hoogtepunten van onze 'stedentrip' naar Santander.

'494341' door dennisenroel '494341' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Het gevoel van de...P

dennisenroel

Sommige reisfoto's roepen bepaalde gevoelens op. Dit is er zo één. Op weg naar de meren van Covadogna maakten we een prachtige wandeling. Om de meren te bereiken, doorkruisten we een prachtig dal met kabbelende beekjes en bloeiende bergweides. De geur van de bergen en het geluid van de grazende koeien, we kunnen ze gemakkelijk weer oproepen bij het zien van deze foto. De Picos de Europa zijn een prachtig en goed bereisbaar gebergte in Europa, en het is eigenlijk maar vreemd dat er zoveel mensen zijn die er nog nooit van gehoord hebben. Het gevoel van de Picos is werelds.

'452758' door wisseschout '452758' door wisseschout

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

KEVER SOORT ?

wisseschout

Hoog in de bergen van de Picos de Europa zagen we op een bijna uitgebloeide lavendel een heleboel van deze kevers ? Maar ik denk dat Geert de naam wel weet. Zelf gezocht, niet gevonden

'494042' door dennisenroel '494042' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Chamois encounter

dennisenroel

Ze zijn vrij schuw, maar met een beetje geluk (en geduld) kun je ze zien in de Picos de Europa: de Cantabrische gems (Rupicapra pyrenaica parva). Dit exemplaar zagen we in de bergen boven Fuente Dé, waar je met de kabelbaan naar duizelingwekkende hoogte wordt getakeld. Tijdens een prachtige wandeling in de smeltende sneeuw zagen we er overigens meerdere. In de zomer hebben de dieren een andere tooi dan in de winter. 's Winters zijn de dieren donkerder van kleur en lopen er brede, witte banen over hun vacht. 's Zomers worden ze meer zachtbruin. Dit exemplaar zat ongeveer 'in between'.

'458127' door andresenmarianne '458127' door andresenmarianne

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Voor de liefhebbers

andresenmarianne

Liefhebbers van wandeltochten kunnen er hun hart ophalen bij de picos de europa. Er zij tientallen wandelwegen.Ook zijn er moglijkheden voor diegenen die per fiets naar boven willen maar met goede conditieVan af de bergen kan men de zee zien

'523286' door dennisenroel '523286' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Koeiensprookje in de.

dennisenroel

Op weg naar de meren van Covadogna maakten we een prachtige wandeling. Om de meren te bereiken, doorkruisten we een prachtig dal met kabbelende beekjes en bloeiende bergweides. Onderweg kom je niemand tegen en hoor je alleen de wind en het geklingel van koeienbellen. Koeiensprookjes zoals deze bergweide zijn er aan de orde van de dag. De Picos de Europa zijn een prachtig en goed bereisbaar gebergte in Europa, en het is eigenlijk maar vreemd dat er zoveel mensen zijn die er nog nooit van gehoord hebben. Onze tip: maak een stedentrip naar Santander en plak er een paar daagjes Picos de Europa achteraan!

'487752' door vulture1960 '487752' door vulture1960

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Picos de Europa

vulture1960

Vanuit Covadonga zijn we met een taxibus waar 20 personen inkunnen naar boven naar de 2 meren gereden. Er zijn genoeg taxibusjes. Boven zijn er diverse routes uitgezet die je kunt lopen. Wij hebben de route van 2,5 uur genomen. Je kan ook de route van 1 uur nemen. Het landschap is prachtig. Mooi rotsen en een prachtige natuur. Wij wandelden om 2 meren heen. Enige gezelschap waren de koeien met de koeiebellen. En dat is een mooi geluid, welke wij de gehele wandeling horen! Zelfs in de zomer zie je de eeuwige sneeuw. Wandelschoenen aanbevolen. Onderweg kom je een boederij tegen waar je een versnapering kunt nemen en even genieten van het uitzicht. Dan loop je hier ineens tegen aan. Als je goed kijt zit er een vogeltje aan de rechterkant

'430392' door vulture1960 '430392' door vulture1960

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Picos de Europa

vulture1960

Vanuit Covadonga zijn we met een taxibus waar 20 personen inkunnen naar boven naar de 2 meren gereden. Er zijn genoeg taxibusjes. Boven zijn er diverse routes uitgezet die je kunt lopen. Wij hebben de route van 2,5 uur genomen. Je kan ook de route van 1 uur nemen. Het landschap is prachtig. Mooi rotsen en een prachtige natuur. Wij wandelden om 2 meren heen. Enige gezelschap waren de koeien met de koeiebellen. En dat is een mooi geluid, welke wij de gehele wandeling horen! Zelfs in de zomer zie je de eeuwige sneeuw. Wandelschoenen aanbevolen. Onderweg kom je een boederij tegen waar je een versnapering kunt nemen en even genieten van het uitzicht. Speciaal voor Anita :)

'499997' door dennisenroel '499997' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Cantabrische gems

dennisenroel

Ze zijn vrij schuw, maar met een beetje geluk (en geduld) kun je ze zien in de Picos de Europa: de Cantabrische gems (Rupicapra pyrenaica parva). Dit exemplaar zagen we in de bergen boven Fuente Dé, waar je met de kabelbaan naar duizelingwekkende hoogte wordt getakeld. Tijdens een prachtige wandeling in de smeltende sneeuw zagen we er overigens meerdere. In de zomer hebben de dieren een andere tooi dan in de winter. 's Winters zijn de dieren donkerder van kleur en lopen er brede, witte banen over hun vacht. 's Zomers worden ze meer zachtbruin. Dit exemplaar zat ongeveer 'in between'.

'498802' door dennisenroel '498802' door dennisenroel

SpanjePicos de Europa NP

SpanjePicos de Europa NP

Mirador de El Cable

dennisenroel

We hebben al enkele keren verteld over de kabelbaan El Cable in Fuente Dé, en hoe je dan in een prachtig berggebied terecht komt. Van dat berggebied hebben we al verschillende foto's geplaatst. El Cable is een zeer steile kabelbaan die je in een kwestie van 3 minuten 750 meter omhoog brengt (het startpunt zijn de huisjes op de foto). Je komt dan uit bij een uitzichtpunt waar je deze diepte in kijkt. Vanaf hier kun je mooie wandelingen maken door de bergen. Wij waren er half mei en toen lag er nog volop sneeuw. Vooral doen, tenzij je hoogtevrees hebt.