Madrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Madrid image
Madrid image Madrid image

Madrid, de charmante hoofdstad van Spanje ! Deel I .

Madrid
Spanje
Nelita

Madrid, de charmante hoofdstad van Spanje ! Deel I .

In juli 1998 gingen we voor een korte vakantie van een week naar Spanje.
We vlogen met Virgin Express van Brussel naar Madrid, bleven een paar dagen in de Spaanse hoofdstad en reden met een huurauto naar Barcelona voor de laatste paar nachten.

Na aankomst in Madrid pakten we vanaf de luchthaven Barajas de bus naar het centrum, waar een aansluitende metro genomen kan worden.
Maar een paar jaar later kwam de metrolijn gereed, waardoor de luchthaven een rechtstreekse verbinding kreeg met de stad.
Dat is wel heel fijn, want je sjouwt toch wat af met die koffers 
Bij het verlaten van het metrostation Puerta del Sol, midden in het centrum, stortten we ons in het drukke verkeer en de zomerse hitte, op zoek naar ons hostal.
Hostal Oporto ligt op een uitstekende locatie, achter het Hooggerechtshof en in een zijstraat van de Paseo del Prado.
Zoals de naam van deze brede laan aangeeft, staat hier het wereldberoemde Museo del Prado met meesterwerken van de belangrijkste Spaanse schilders.
In die tijd was ik nog niet zo bezig met schilderen, anders was ik er beslist naar binnen gegaan.
Voor schilderliefhebbers is dit museum een must !!
Misschien kom ik er nog eens !

Deze miljoenenstad heeft een compact oud centrum, wat het goed mogelijk maakt een wandeltocht te maken waarbij je langs de belangrijkste bezienswaardigheden komt.
Je kan bijvoorbeeld op de Paseo del Prado beginnen, en dan via de Gran Via, één van de belangrijkste lanen van de stad met aan weerszijden gigantische Jugendstil-gebouwen, de Plaza de España, het Palacio Real, de Plaza Mayor en de Puerta del Sol weer op de Paseo uitkomen.
Doe dit ´s zomers echter niet midden op de dag, dan is het namelijk niet uit te houden. De verzengende hitte met daarbij nog de uitlaatgassen van het verkeer maakt het geen pretje om dan op straat te lopen. De Spanjaarden hebben dan ook niet voor niets de siesta uitgevonden.
Maar ´s avonds, als het langzaam begint af te koelen en de Madrilenen uitgewerkt zijn, stromen de straten vol met voetgangers. Deze stad leeft na de zonsondergang. Men wandelt van de Paseo del Prado op en neer, of over de promenade bij het koninklijk paleis, ten westen van het centrum.
Op deze manier kregen we een geel briefje in de handen gedrukt van een restaurant op de Calle de Atocha, een grote laan die vanuit het gelijknamige station richting de Plaza Mayor loopt. Hier kun je voor een gering bedrag eten wat je wilt, van een warm en koud buffet, van vlees en vis tot gevogelte, pasta´s enz. Dit is dan ook onze vaste eettent geworden als we in Madrid waren!!

Op een feestdag of in het weekend is iedereen te vinden in het schitterende Parque del Buen Retiro, een gigantisch groen hart in het midden van de stad. Vroeger was dit park “de achtertuin” van de koning, nu is het dé ontmoetings- en ontspanningsplaats voor de stedelingen.
Als je eenmaal in het park loopt, zit of ligt, heb je er geen idee van dat je middenin een miljoenenstad bent. Rondom de grote vijver is het zittend op een van de terrasjes of lui liggend in het gras, heerlijk vertoeven. Straatmuzikanten en andere artiesten zijn her en der verspreid: bij de ene fontein de onmisbare Peruaanse groep, bij de andere een flamingodanseres, op een bankje een gitarist (zie foto) en even verderop een Michael Jackson-fan die zijn cassetterecorder heeft meegebracht en op het ritme van zijn idool meedanst.

Eetstalletjes completeren het geheel. Een dag in dit park is puur genieten. Even de benen strekken is geen probleem, er zijn kilometers aan wandelpaden aangelegd en de enige auto´s die hier mogen rijden zijn de politiewagens op patrouille en voertuigen van de gemeente. Wel even uitkijken voor fietsers en skaters !! Aan de zuidkant staan een paar gebouwen waar tentoonstellingen en dergelijke worden gehouden. Eén daarvan is het prachtige Palacio de Cristal, het glazen paleis. (foto).
Daar zou ik nu nog wel eens rond willen kijken.
Bovendien is het daar prachtig als de zon langzaam ondergaat.

Als je verder mee wilt, lees dan verder in deel II.

Foto's

Image Title Image Title
f1607.jpg
Nelita
Image Title Image Title
752f2.jpg
Nelita

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "Madrid, de charmante hoofdstad van Spanje ! Deel I ."

 • profile image comment
  Door Dereizigers• geplaatst op 29 Dec 2010 | 19:49:51

  Mooie beschrijving vol met handige tips

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 29 Dec 2010 | 22:23:20

  Heel mooi om te lezen. We willen zeker nog eens naar Madrid, dus ik ga het onthouden

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Droomreis• geplaatst op 30 Dec 2010 | 09:43:44

  Zo dat is al een heel verhaal vol met tips, kom maar op met deel 2!
  De foto's nodigen ook uit, zeker de linkse.....

  Bericht aangepast op 08:12:57
 • profile image comment
  Door Sidonius• geplaatst op 30 Dec 2010 | 12:51:26

  Leuk om te lezen Nelita, het is precies zoals je schrijft. Wij waren een paar jaar geleden in de meivakantie een paar dagen in Madrid, ook een goeie tijd om te gaan. Iedereen gaat naar Barcelona, maar wij vinden Madrid ook echt een aanrader! En vergeet het museum Reina Sophia dan niet, dat vond ik nog mooier dan het Prado.

  Bericht aangepast op 08:12:57