Madrid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Madrid image

Madrid

Madrid
Spanje
Veer

Madrid, Spanje

DE DAG BEGINNEN MET EEN RONDJE HARDLOPEN IN HET PRACHTIGE RETIRO PARK TERWIJL DE ZON HARD HAAR BEST DOET TE ONTWAKEN UIT HAAR WINTERSLAAP, WAT WIL IK NOG MEER? CHOCOLADE. EEN VAN MIJN VERSLAVINGEN, WAAR IK OOK NIET VOOR IN REHAB ZOU WILLEN, MAAR SIMPELWEG ENORM VAN KAN GENIETEN. NAAST PUCCINI IN AMSTERDAM, HEB IK OOK IN MADRID MIJN FAVORIET AL GEVONDEN, DE CHOCOLAT FACTORY. AL IS HET ALLEEN MAAR OM DE GEWELDIGE VERPAKKINGEN DIE DEZE GODDELIJKE SUBSTANTIE OMHULLEN, EN ZEG NOU ZELF OOIT EEN CADEAUTJE GEKREGEN IN MOOI DOOSJE WAARBIJ DE INHOUD TEGENVIEL? ALLES OM ME HEEN SCHREEUWT 'EET MIJ, EET MIJ', IK KIES DE VOOR HET OOG LEKKERSTE OF MEEST FASCINERENDE EXEMPLAREN UIT. ZO ZIE JE MAAR WEER, CHOCOLADE EN MANNEN GENIETEN DEZELFDE PIKORDE...

HET PRADO BEZOEKEN IS EEN ABSOLUTE MUST WANNEER JE IN MADRID BENT. DUS STAAT DAT BOVENAAN MIJN LIJSTJE. WAT EEN PRACHTIG STATIG PAND EN WAT EEN COLLECTIE! OMDAT ER ZO VEEL KUNST HANGT EN STAAT, EN JE EIGENLIJK NIET WEET WAAR TE BEGINNEN, HEEFT HET PRADO DRIE VERSCHILLENDE TOURS ONTWIKKELD. ELKE TOUR IS GEBASEERD OP EEN VAST AANTAL KUNSTWERKEN EN LAAT JE DOOR DE BOMEN HET BOS WEER ZIEN. IK BESLUIT EERST DE OCHTEND ZELF ROND TE DWALEN EN VERVOLGENS DE TWEE UUR DURENDE TOUR MET DERTIG WERKEN TE DOEN. EEN GOEDE KEUZE, EN LATER DEZE WEEK KOM IK ZEKER NOG EEN KEER TERUG, MAAR NU ZIT IK AAN MIJN CULTURELE ZENIT VOOR VANDAAG.


UITERAARD MOETEN ER OOK TAPAS GEGETEN WORDEN. NA EERST HEERLIJK IN HET ZONNETJE TE HEBBEN GEZETEN OP PLAZA SANTA ANA MET EEN GOED GLAS SPAANSE VINO TINTO, DUIK IK EEN ZIJSTRAATJE IN EN ZIE EEN TAPAS BAR DIE ME ERG DOET DENKEN AAN PATA NEGRA; DE TEGELTJES, DE KLEUREN, DE CHAOS. IK GA VOOR MIJN STANDAARD FAVORIETEN EN VUL ZE AAN MET ONBEKENDE NAMEN DIE VOOR MIJ NIET TE HERLEIDEN ZIJN. BEN BENIEUWD. DE OBER, HET ZOU DE TWEELINGBROER KUNNEN ZIJN VAN BENICIO DEL TORO, KOMT MET SCHAALTJES VOL LEKKERE HAPJES AAN. QUE RICO!

PENELOPE CRUZ VIND IK HELEMAAL GEWELDIG, EEN PRACHTIGE STERKE VROUW MET HUMOR. ALTHANS ZO LIJKT HET VAN DE BUITENKANT, EN NU IK WIL DIT OOK GRAAG GELOVEN. ZE ONTWERPT NATUURLIJK SAMEN MET HAAR ZUS VOOR MANGO, MAAR ZE HEEFT OOK EEN EIGEN WINKEL IN MADRID. EN ALS IK HIER DAN TOCH BEN, OP NAAR AMARCORD! NOU, EEN WINKELTJE IS HET DUS ECHT NIET, ZEG MAAR GEWOON EEN VOLWASSEN STORE. WEER EEN PRACHTIG PAND, MAAR IK BEN EEN SUCKER VOOR OUDE GEBOUWEN MET FRANSE BALKONNETJES BIJ VOORKEUR ALS ZE EEN BEETJE SCHEEF STAAN. TWEE ETAGES MET EEN MOOIE COLLECTIE KLEDING EN ACCESSOIRES, IK GA DAN OOK DE DEUR UIT MET EEN T-SHIRTJE VAN PETIT BATEAU EN EEN TAS VAN DE ZUSJES CRUZ VOOR SAMANTHA THAVASA, HIJ IS ALLEEN MAAR HIER OF IN HAAR STORE IN HARAJUKU TE KOOP, EN DAAR KOM IK TOCH OOK NIET WEKELIJKS?!

CHOCOHOLIC DIE IK BEN, HEB IK ONTHOUDEN WAAR DE BESTE CHOCO MET CHURROS TE BESTELLEN IS. DUS OP NAAR CHOCOLATERIA SAN GINES. IK NEEM PLAATS OP EEN TOUNET-LOOK STOEL, GENIET VAN DE SPECIALITEIT VAN HET HUIS, TERWIJL IK ONDERTUSSEN HEERLIJK AAN HET MENSEN KIJKEN SLA. JONG, OUD, LOKAAL, TOERIST, ALLES KOMT HIER BINNEN. IK HEB DAN OOK ALTIJD DE NEIGING BIJ BEPAALDE MENSEN EEN LEVEN TE BEDENKEN, IN WAT VOOR EEN SOORT HUIS ZE WONEN EN DE BIJBEHORENDE INRICHTING, HOE ZE ELKAAR HEBBEN LEREN KENNEN, JE KAN HET ZO GEK NIET BEDENKEN HET RATELT MAAR DOOR IN MIJN KOPPIE. EN OF IK ECHT WIL WETEN OF MIJN HERSENSPINSELTJES KLOPPEN? EIGENLIJK NIET ECHT, DIT IS AL ZO LEUK EN ONTSPANNEND.

IK WIL EVEN DE STAD UIT, ZIEN HOE DE OMGEVING BUITEN DE SPAANSE HOOFDSTAD ERUIT ZIET. MET DE METRO GA IK NAAR HET BUSSTATION IN HET NOORDEN VAN DE STAD, DAAR BESLUIT IK DE BUS NAAR MANZANARES TE NEMEN. MAAR DAT IS MAKKELIJKER GEZEGD DAN GEDAAN. DIT BUSSTATION IS NAMELIJK OPGEBOUWD UIT VERSCHILLENDE LAGEN, NU KENDE IK DAT AL WEL VAN METRO -EN TREINSTATIONS MAAR VOOR BUSSEN? IETS NIEUWS VOOR MIJ. HET DUURDE DAN OOK EVEN VOORDAT IK MIJN BUS IN DEZE VOOR MIJN GEVOEL EEN SOORT VAN P-GARAGE GEVONDEN HEB. DE BUS RIJDT DOOR EEN GLOOIEND LANDSCHAP, MET HER EN DER EEN STIERENFOKKERIJ OF EEN KLEIN DORPJE. HET VALT ME OP DAT ER ZOVEEL FIETSPADEN ZIJN LANGS DE AUTOVIA EN ZE WORDEN INTENSIEF GEBRUIKT OOK. MANNEN RACEN VOORBIJ, ALSOF ZE NIET WETEN DAT DE GIRO OP DIT MOMENT IN ITALIE WORDT VERREDEN EN NIET HIER. ALLEMAAL IN EEN OUTFIT WAAR LANCE NIET AAN KAN TIPPEN, INCLUSIEF HELM, SLIMME MANNEN... VROUWEN ZIE IK NIET. IK KOM AAN IN MANZANARES GELEGEN TUSSEN EEN MEER EN DE VOET VAN EEN BERG. DE TOP IS ZELFS NOG BEDEKT MET SNEEUW TERWIJL IK AL WEER LEKKER OP MIJN HAVAIANAS LOOP.

VLAK BIJ MIJN HOTEL ZIT EL CORTE INGLES, EN AL KAN IK DE VERLEIDINGEN VAN HUN SUPERMARKT IN DE KELDER NIET WEERSTAAN, IK BEN ALTIJD EEN BEETJE HUIVERIG NAAR BINNEN TE GAAN. IK KOM ER NAMELIJK NOOIT MEER UIT. EN NIET OMDAT IK ZOVEEL AFLEIDENDE DINGEN TEGENKOM, MAAR PUUR DOOR HET FEIT DAT HET UIT ZOVEEL ONGELIJKE NIVEAUS BESTAAT, DAT IK NA VIJF MINUTEN HET ORIENTATIEGEVOEL HEB VAN EEN LAMPENKAP. DE ENIGE RICHTLIJN DIE IK INMIDDELS HEB, IS DAT IK HET PAND BIJ DE SERVIESGOED AFDELING MOET VERLATEN. IK HEB NOG TIJD VOORDAT IK MET GOED GEVULDE KOFFER NAAR DE LUCHTHAVEN VERTREK, DUS WAAG IK HET EROP. IK VIND SUPERMARKTEN WERELDWIJD GEWELDIG! ZE VERTELLEN NAMELIJK ZO ENORM VEEL OVER DE BEWONERS EN CULTUUR VAN HET LAND, EN IK MOET ALTIJD ALLES WAT NIEUW IS EN/OF ER LEUK UITZIET PROBEREN.
Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.