Ibiza

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heerlijke ham op Ibiza

Ibiza,
Spanje


In een klein straatje in Ibiza stad stuiten we op een winkeltje, annex barretje, vol ham en lekkere kaasjes. Maar vooral 'jamón'. Uiteraard moeten we even naar binnen, kijken, ruiken en proeven. Een stoere dame staat de ham te snijden en biedt ons een stukje aan. Heerlijk met een glaasje wijn erbij. Hier komen we graag terug!

Thuis lees ik op internet wat meer over de Spaanse ham:
"1. Jamón is de achterpoot van het varken, in Nederland ook wel achterham genoemd. In principe kan met Jamón elke ham worden bedoeld, van de gewone gekookte variant, tot de bijzondere Pata Negra.

2. Jamón Serrano (ookwel Serrano ham) komt het meeste voor en zorgt voor zo’n 90% van de productie van de gerookte ham in Spanje. De Jamón Serrano is afkomstig van gewone witte varkens (cerdo blanco) die worden gevoed met graan en maïs. Oorspronkelijk is de serranoham afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië. Serranoham wordt, nadat ‘ie in een pekelbad met kruiden heeft gelegen, zo’n negen maanden gerijpt. Er zijn 3 soorten Serrano ham, de officiële classificatie is afhankelijk van het rijpingsproces:

Serrano Bodega: Rijpingstijd van 10 tot 12 maanden.
Serrano Reserva: Rijpingstijd van 12 tot 15 maanden.
Serrano Gran Reserva: Rijpingstijd van meer dan 15 maanden.

3. Jamón Ibérico, (ookwel Pata Negra) wordt tot de beste rauwe hamsoorten gerekend. De Iberische varkens waarvan de hammen worden gebruikt hebben zwarte hoeven, vandaar de bijnaam ‘pata negra’ wat zwarte poot betekent. De voorpoten worden meestal gedurende 14-18 maanden gerijpt, de achterpoten 24-26 maanden. Het resultaat: een robijn-rode ham met een zeer gearomatiseerde smaak. De officiële classificatie van de Ibérico ham wordt bepaald aan de hand van het soort voedsel en de hoeveelheid eikels die het dier heeft gegeten."

Best leuk om te weten toch?

Laat een reactie achter

12 reactie(s) bij "Heerlijke ham op Ibiza"

  • profile image comment
    Door Corriedewinter• geplaatst op 18 Jun 2020 | 19:10:10

    Mooie foto, die perfect bij het thema past.

  • profile image comment
    Door Dianadm• geplaatst op 17 Jun 2020 | 19:37:55

    Dat is niet zomaar een achterpoot. Pata Negra is mijn favoriet.

  • profile image comment
    Door Marjolijn• geplaatst op 17 Jun 2020 | 16:08:18

    heerlijk, goede informatie

  • profile image comment
    Door Hestermaasdam• geplaatst op 17 Jun 2020 | 15:05:51

    Lekkere ham, goede info!

  • profile image comment
    Door Agrotewal• geplaatst op 17 Jun 2020 | 14:07:55

    Leuk al die weetjes en wat een mooi plaatje.

  • profile image comment
    Door MarleenvM• geplaatst op 17 Jun 2020 | 13:19:55

    En ook een heerlijke hammetje

  • profile image comment
    Door Travelbag• geplaatst op 17 Jun 2020 | 12:29:48

    Leuk werkbeeld

  • profile image comment
    Door Dreamer666• geplaatst op 17 Jun 2020 | 12:18:20

    Super lekker en zeker als ze het zo vers is.

  • profile image comment
    Door CDahlkamp• geplaatst op 17 Jun 2020 | 12:03:39

    Duidelijke uitleg en om van te watertanden...

  • profile image comment
    Door Wisseschout• geplaatst op 17 Jun 2020 | 11:33:22

    Goede info. Wat een mooie houders

  • profile image comment
    Door Barga• geplaatst op 17 Jun 2020 | 11:15:09

    Heerlijke foto die hongerig maakt.

  • profile image comment
    Door LRison• geplaatst op 17 Jun 2020 | 10:48:04

    Prachtige foto en interessante info