Granada reisblogs

Een wandeling vanaf Trevélez in de Alpujarras

Inmalaga was er (tot 19 jul 2012) Gepost op 26 jul 123 reacties

Het is zo’n dag waarop de Terral de laatste druppels vocht uit de bergtoppen van de Alpujarras zuigt. Zelfs de krekels doen een poging tot vluchten voor deze wolkeloze wind uit het Spaanse binnenland.

Op zo’n dag bedenkt mijn media naranja* dat het een goed idee is om een beklimming van meer dan duizend meter te gaan doen vanaf Trevélez, een dorp op 1500 meter hoogte in de bergen van Granada.

Zijn glas is altijd halfvol avonturen, er is nog zoveel te zien, zoveel te ontdekken. Terwijl ik deze beker gevuld met steile afgronden, zonnesteken en beren op de weg liever aan mij voorbij zie gaan. Toch laat ik me tegen beter weten in weer overhalen. Waarom doe ik mezelf dit elke keer weer aan?

Deze keer laat ik me foppen door het officieel uitziende boekje van de Junta de Andalucia, de schrijver beweert dat het een wandeling van slechts drie uur is. De terugweg is bergaf, daarmee gemakkelijker. Dat moet te doen zijn.

Het meegebrachte water raakt sneller op dan gepland. Zweetdruppeltjes vormen zich op mijn huid in voorbereiding op een duikvlucht naar de aarde, ze verdampen voordat ze hun doel bereiken. Het begin van het einde, dat tegelijkertijd toch nog niet nabij is. Nood breekt wet. De steentjes op de rivierbedding knikken me geruststellend toe. ‘Het is goed, drink maar’.

Een sprinkhaan vindt het te warm om te vliegen, hij lift mee naar boven op mijn broek terwijl een doorschijnend paars vlindertje geen last lijkt te hebben van de hitte, net zo min als zijn zwart-wit gevlekte en citroengele collegaatjes.

Langzamerhand, hand in hand met het toenemen van de hoogte begint de temperatuur wat af te nemen. Op een beschutte bergtop ligt zelfs nog een pak sneeuw dat zich met haar laatste smeltende tentakels wanhopig aan de bergtop vastklemt. Vergeefse moeite, deze zomer, waarschijnlijk zelfs deze maand, zal ze niet overleven.

Dan als de beloofde drie uur ruim verstreken zijn wacht de compensatie voor mijn geploeter. Een waterval, door de natuur uitgehouwen in zwart steen, voor ons alleen. En dan weet ik het weer. Dit is het waarvoor ik het doe, de beloning, het klaterende licht aan het eind van de tunnel.*Media naranja: wederhelft, letterlijk helft van een sinaasappel.


_________________________________________________________

Trevélez is de jamon (ham) hoofdstad van de provincie Granada en het hoogste bergdorp in de Alpujarras.

Vanuit het dorp zijn er wandeltochten mogelijk variërend in moeilijkheidsgraad. Het plaatsje heeft verschillende hotels en pensions.

Inmalaga Positie 16786 (0 p.) Lid sinds 01-12-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 18 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De Alpujarras
blogfoto nr. 2
Trevelez, de ham (jamon) hoofdstad van de Sierra Nevada
blogfoto nr. 3
De waterval
blogfoto nr. 4
De waterval aan het einde van de wandeling
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Middernachtzon
4 0
Gepost op 12 juli
Zweden
De Belgen komen eraan
4 0
Gepost op 09 juni
Spanje Málaga
Gevangen in een kooi van glas
1 4
Gepost op 23 mei
Portugal Lissabon

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Wat vindt Jos ervan dat hij een halve sinaasappel is?
Leuke blog wederom.

Inmalaga

Door: Inmalaga • Geplaatst op

@Marjolijn. :)

marjolijn

Door: marjolijn • Geplaatst op

leuk geschreven

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.