Granada reisblogs

Zuster achter tralies

Inmalaga was er (tot 29 apr 2012) Gepost op 30 apr 125 reacties

Nooit meer zullen zij een pasgeboren baby vasthouden, de geur opsnuiven van het bos na de regen of de zon in zee onder zien gaan. Vrijwillig! Jonge vrouwen in de dop, meisjes nog, kiezen voor een leven achter slot en grendel.

De sleutel naar de vrijheid hebben ze weggegooid bij hun intrede in een van de ordes van de monjas de clausura (nonnen in afzondering). Voortaan wonen ze in de kabbelende luwte van een wonderlijk stille wereld doordrenkt van hun geloof. De meesten zijn als ze intreden waarschijnlijk gezond, sommigen mooi, een ieder met eigen unieke talenten.

Tralies

De nonnen hebben hun maatschappelijk bestaan opgegeven ten faveure van een leven gewijd aan gebed, werk en meditatie. Hun enige contact met de ”buitenwereld” is het bijwonen van de mis in de kerk die grenst aan hun klooster zodat ze het gebouw niet hoeven te verlaten. De mis zien ze van achter tralies. De nonnen mogen alleen het klooster uit als de wet het hen verplicht of bij acuut levensgevaar.

Wereldse goederen zoals post of voedsel worden via een ondoorzichtige draaideur het klooster ingebracht. Eventuele noodzakelijke bezoekers ontvangen ze in een aparte ruimte, zodat deze het klooster niet hoeven te betreden. Zelfs een goed gesprek is verleden tijd. Het gebruik van de stem moet functioneel zijn en is uitsluitend voor gebed of uitwisseling van informatie. De minimalisten onder hen eten veganistisch, vlees- en melkproducten zijn de verboden vruchten. Behalve hun habijt is privé-bezit is niet toegestaan.

Levens die niet geleefd zijn

In Nederland hebben we ze ook wel gekend, deze eeuwige maagden die hun leven leidden in afzondering,een voorbeeld hiervan is de orde van de ongeschoeide karmelieten. Maar in ons land zijn de laatste tralies eind jaren zestig opgeheven. Niet zo in Spanje, anno 2011. Alleen al in Guadix, een plaatsje van 20.000 inwoners in de provincie Granada zijn er al twee van dergelijke kloosters.

Voor wat? Waarom? Als er al een God bestaat is dit wat hij gewild zou hebben, deze levens die niet geleefd zijn? Of zou Hij, om in meer Bijbelse termen te spreken, zich verheugen over deze ongebruikte talenten (Mattheüs 25)?

Ik denk het niet.


Grotere kaart weergeven

Inmalaga Positie 17040 (0 p.) Lid sinds 01-12-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 18 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Draaideur, de wereld buitengesloten.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een wandeling vanaf Trevélez in de Alpujarras
4 3
Gepost op 26 juli
Spanje Granada
Middernachtzon
4 0
Gepost op 12 juli
Zweden
De Belgen komen eraan
4 0
Gepost op 09 juni
Spanje Málaga

Reacties bij deze blog

Inmalaga

Door: Inmalaga • Geplaatst op

@travelGoom.

Het lijkt mij niet dat er sprake is van dwang, wel verbazingwekkend inderdaad in deze tijd. Ik vind het vooral zonde van al die mooie dingen die het leven en deze wereld te bieden heeft.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Sterke beschouwing en dit vraag. Niet van deze tijd is ook mijn eerste reactie, isi dit vrijheid of dwang is de volgende?
No answers....

Door: • Geplaatst op

Dag Stefania,

ik ben onder de indruk van je blog, had er geen idee van in deze tijd nog zou lezen
dat jonge mensen vrijwillig zo'n ingrijpende keuze maken om zich zo te laten verbannen.
ontroerend geschrevenx

Inmalaga

Door: Inmalaga • Geplaatst op

@Jacomien,

Dank voor je reactie. Het katholieke geloof hier wordt nog zo anders beleefd dan in Nederland. Ik blijf me verbazen. Het gevoel toen ik die vrouwen achter tralies zag is me dagenlang bij gebleven.

jacomien

Door: jacomien • Geplaatst op

Mooi beschreven, interessant onderwerp. Er zijn heel mooie kloosters in Spanje. Mooi achtergrond verhaal wat tot denken aanzet.!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.