Granada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Granada image
Granada image Granada image

Een wandeling vanaf Trevélez in de Alpujarras

Granada
Spanje
Inmalaga

Een wandeling vanaf Trevélez in de Alpujarras

Het is zo’n dag waarop de Terral de laatste druppels vocht uit de bergtoppen van de Alpujarras zuigt. Zelfs de krekels doen een poging tot vluchten voor deze wolkeloze wind uit het Spaanse binnenland.

Op zo’n dag bedenkt mijn media naranja* dat het een goed idee is om een beklimming van meer dan duizend meter te gaan doen vanaf Trevélez, een dorp op 1500 meter hoogte in de bergen van Granada.

Zijn glas is altijd halfvol avonturen, er is nog zoveel te zien, zoveel te ontdekken. Terwijl ik deze beker gevuld met steile afgronden, zonnesteken en beren op de weg liever aan mij voorbij zie gaan. Toch laat ik me tegen beter weten in weer overhalen. Waarom doe ik mezelf dit elke keer weer aan?

Deze keer laat ik me foppen door het officieel uitziende boekje van de Junta de Andalucia, de schrijver beweert dat het een wandeling van slechts drie uur is. De terugweg is bergaf, daarmee gemakkelijker. Dat moet te doen zijn.

Het meegebrachte water raakt sneller op dan gepland. Zweetdruppeltjes vormen zich op mijn huid in voorbereiding op een duikvlucht naar de aarde, ze verdampen voordat ze hun doel bereiken. Het begin van het einde, dat tegelijkertijd toch nog niet nabij is. Nood breekt wet. De steentjes op de rivierbedding knikken me geruststellend toe. ‘Het is goed, drink maar’.

Een sprinkhaan vindt het te warm om te vliegen, hij lift mee naar boven op mijn broek terwijl een doorschijnend paars vlindertje geen last lijkt te hebben van de hitte, net zo min als zijn zwart-wit gevlekte en citroengele collegaatjes.

Langzamerhand, hand in hand met het toenemen van de hoogte begint de temperatuur wat af te nemen. Op een beschutte bergtop ligt zelfs nog een pak sneeuw dat zich met haar laatste smeltende tentakels wanhopig aan de bergtop vastklemt. Vergeefse moeite, deze zomer, waarschijnlijk zelfs deze maand, zal ze niet overleven.

Dan als de beloofde drie uur ruim verstreken zijn wacht de compensatie voor mijn geploeter. Een waterval, door de natuur uitgehouwen in zwart steen, voor ons alleen. En dan weet ik het weer. Dit is het waarvoor ik het doe, de beloning, het klaterende licht aan het eind van de tunnel.*Media naranja: wederhelft, letterlijk helft van een sinaasappel.


_________________________________________________________

Trevélez is de jamon (ham) hoofdstad van de provincie Granada en het hoogste bergdorp in de Alpujarras.

Vanuit het dorp zijn er wandeltochten mogelijk variërend in moeilijkheidsgraad. Het plaatsje heeft verschillende hotels en pensions.

Foto's

06bcd.jpg
06bcd.jpg
Inmalaga
a0e37.jpg
a0e37.jpg
Inmalaga
ddd07.jpg
ddd07.jpg
Inmalaga

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Een wandeling vanaf Trevélez in de Alpujarras"

 • profile image comment
  Door Marjolijn• geplaatst op 26 Jul 2012 | 21:03:05

  leuk geschreven

  Bericht aangepast op 08:12:30
 • profile image comment
  Door Inmalaga• geplaatst op 27 Jul 2012 | 05:44:57

  @Marjolijn. :)

  Bericht aangepast op 08:12:30