Formentera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vissersdorp Es Caló

Formentera,
Spanje


Es Caló is een idyllisch vissersdorpje. Ben je gek op vis, dan moet je hier wezen. Verser kun je de vis nergens krijgen. Het restaurant Rafatel biedt vanaf het buitenterras een waanzinnig uitzicht op de natuurlijke baai van Es Caló met zijn primitieve vissershutjes en droogdokken.
Bovenop de droogdokken wordt op traditionele wijze vis gedroogd. Ze hangen dagenlang in de zoute zeewind, aan takken van de zevenboom . Deze lokale specialiteit 'Peix Sec', wordt als ingrediënt gebruikt in de 'ensalada payesa'. Erg lekker.

In woorden bijna niet uit te drukken hoe helder het water is en hoeveel blauwtinten het zeewater laat zien. Een fantastisch spel van licht en donker. Dit is te danken aan de posidonia oceanica, een zeegras dat de zeebodem bedekt. De zeegrassen filteren het water wat van essentieel belang is voor het hele ecosysteem rondom de Balearen. De Posidonia zeegrasvelden beschermen bovendien de stranden en duinen tegen erosie en is uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Vanaf het buitenterras van het restaurant is dit allemaal te bezichtigen.