Doñana NP

'545830' door konne000 '545830' door konne000

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Visarend met vis

konne000

In het Cota Doñana N.P. hebben we een 5 uur durende tour gemaakt (euro 35.-) in een speciale open vrachtwagen. Hierbij is een gids aanwezig die je van alles over het park vertelt en weet waar de specifieke dieren zitten. Erg veel gezien, mar helaas niet de gehoopte Spaanse lynx, waarvan er ca. 30 in het park voorkomen. Wel zag ik deze visarend vliegen met een vis in de klauw die hij net even uit zee had gehaald!

'544585' door konne000 '544585' door konne000

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Kleuren in de Marisma

konne000

In de Marismas del Odiel, aan de westkant van Huelva bij de delta van de Queldelquiver kun je vele vogelsoorten tegenkomen, waaronder vooral de flamingo. In dit gebied echter wordt ook zout gewonnen, hetgeen nogal vreemde kleuren aan het water geeft!

'549669' door agrotewal '549669' door agrotewal

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Zonsondergang bij El.

agrotewal

El Rocio een klein bijzonder dorp in het NP Donana is bekend om zijn processie. Jaarlijks vindt er door La Doñana een bedevaart ter ere van de maagd van El Rocío plaats, met als bestemming het het plaatsje El Rocío, waar de stoet op 2e Pinksterdag 's ochtends aankomt om het beeld van de Maagd te begroeten. De bedevaart start in Sanlúcar de Barrameda, waar de Guadalquivir wordt overgestoken, om vervolgens het park in te trekken. De tocht met klassieke huifkarren en een kleurrijk uitgedost gezelschap duurt drie dagen, met elke avond een feestelijk samenzijn. Deze tocht met pelgrims van de hele wereld bestaat uit wel 1 miljoen gelovigen. ( Wikipedia) Op de foto is de kerk te zien en het meertje waar bij daglicht veel flamingo's en ibissen op zoek zijn naar voedsel. Ik was er in het vroege voorjaar.

'557086' door konne000 '557086' door konne000

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Laag over

konne000

Kom je tegenwoordig bij ons steeds meer de Grote Zilverreiger tegen in het zuiden zie je daarnaast ook veel de Kleine Zilverreiger. Natuurlijk is er grootteverschil, maar nog een belangrijk verschil is dat de grote helemaal zwarte poten en tenen heeft en de kleine zwarte poten met gele tenen, zoals op de foto mooi te zien is!

'1108065' door martinhectors '1108065' door martinhectors

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Nog een beetje nat...

martinhectors

Parque Nacional de Doñana is het grootste wildreservaat van Spanje. Het autovrije park ligt in de delta van de Guadalquivir en is één van de belangrijkste moerasgebieden ter wereld. Dit gebied is van groot belang voor verschillende soorten vogels, maar ook otters, de Spaanse lynx en wilde zwijnen hebben hier hun habitat. Toen we in de late namiddag in één van de vogelhutten zaten, kwamen er verschillende bijeneters drinken van en badderen in de plas voor de hut. Europese bijeneters leven vooral in warme delen van Europa. Ze eten insecten en zijn behendige vliegers. In de vlucht vangen ze grotere insecten. Ze worden vooral aangetroffen aan water, rivieren, plassen en meren, waar ze een nesttunnel uitgraven in een steile wand.

'1104886' door martinhectors '1104886' door martinhectors

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Wat zit je te...kijke

martinhectors

Parque Nacional de Doñana is het grootste wildreservaat van Spanje. Het autovrije park ligt in de delta van de Guadalquivir en is één van de belangrijkste moerasgebieden ter wereld. Dit gebied is van groot belang voor verschillende soorten vogels, maar ook otters, de Spaanse lynx en wilde zwijnen hebben hier hun habitat. Toen we in één van de vogelhutten zaten kwamen er verschillende bijeneters drinken en badderen van en in de plas. Deze had net zijn verenkleed geschud en het lijkt of hij boos in de lens kijkt. Europese bijeneters leven vooral in warme delen van Europa. Ze eten insecten en zijn behendige vliegers. In de vlucht vangen ze grotere insecten. Ze worden vooral aangetroffen aan water, rivieren, plassen en meren, waar ze een nesttunnel uitgraven in een steile wand.

'969345' door agrotewal '969345' door agrotewal

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Bijzonder dorp in...S

agrotewal

El Rocio is voor mij het meest bijzondere plaatsje in Spanje. Niet alleen grenst het aan een NP, maar het moeras ligt tegen het dorp aan en je kunt er heel veel verschillende vogels zien. Maar het meest apart is het ontbreken van verharde wegen. Het belangrijkste vervoermiddel zijn dan ook paarden, die op hun gemak door het zand kuieren. Bij de woningen, kerken en winkels staan palen om de paarden aan vast te zetten, het heeft daarom iets weg van het Wilde Westen. Het kleine stadje El Rocío behoort toe aan de gemeente Almonte en ligt direct naast het nationale park Doñana. Met slechts 2000 inwoners zou je het eigenlijk een dorpje moeten noemen maar elk jaar met Pinksteren ondergaat dit dorpje een ware metamorfose en verandert het in de op twee na grootste stad van Spanje. Duizenden pelgrims uit alle hoeken van Europa, in het bijzonders uit het zuiden van Andalusië, verzamelen zich dan hier voor de Bedevaart van El Rocío, oftewel de Romería del Rocío; Spanje‘s grootste religieuze festival ter ere van de Maagd van Rocío. (met dank aan ontdek Spanje)

'1111285' door martinhectors '1111285' door martinhectors

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Zwarte wouw

martinhectors

Wij verbleven vorig jaar in mei op een camping nabij het Doñana NP. Van hieruit kon je wandelen naar het plaatsje El Rocio. Dit ligt aan de rand van een groot wetland gebied. Op deze plas, die ‘s zomers droog staat, waren vele soorten vogels in grote getale aanwezig. Er zaten zwarte ibissen, kleine zilverreigers, lepelaars, flamingo's enz. Er loopt een boulevard langs het meer en op sommige plekken kan je verrassend dichtbij de vogels komen. En toen zagen we verderop verschillende zwarte wouwen die naar beneden doken om te gaan drinken. Spijtig genoeg lag de plas verscholen achter bomen en konden we ze enkel in de lucht zien.

'1106004' door martinhectors '1106004' door martinhectors

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

Vogelparadijs

martinhectors

Wij verbleven in mei op een camping nabij het Doñana NP. Van hieruit kon je wandelen naar het plaatsje El Rocio. Dit ligt aan de rand van een groot wetland gebied. Op deze plas, die ‘s zomers droog staat, waren veel soorten vogels in grote getale aanwezig. Ik vond het er fantastisch! Er zaten zwarte ibissen, kleine zilverreigers, lepelaars, flamingo's enz. Er was een leuke boulevard langs het meer en op sommige plekken kon je verrassend dichtbij de vogels komen. En toen zagen we verderop verschillende zwarte wouwen die naar beneden doken om te gaan drinken. Spijtig genoeg lag de plas verscholen achter bomen en konden we ze enkel in de lucht zien.

'1111870' door martinhectors '1111870' door martinhectors

SpanjeDoñana NP

SpanjeDoñana NP

De lente is in het...

martinhectors

Parque Nacional de Doñana is het grootste wildreservaat van Spanje. Het autovrije park ligt in de delta van de Guadalquivir en is één van de belangrijkste moerasgebieden ter wereld. Dit gebied is van groot belang voor verschillende soorten vogels, maar ook otters, de Spaanse lynx en wilde zwijnen hebben hier hun habitat. Hier zagen we deze zwaluwen rondvliegen en jagen op insecten. De roodstuitzwaluw komt voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en in Azië. Hij vertoont veel kenmerken met de boerenzwaluw.