Com. Valenciana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Moros Y Cristianos

Com. Valenciana,
Spanje


Meer dan honderd steden en dorpjes in Zuid-Spanje vieren eens per jaar een bijzonder feest: Moros Y Cristianos. Deze plaatsen zijn vooral gelegen in de provincies Valencia, Alicante, Murcia en Almería. Tijdens dit festival viert men de Reconquista: de verovering van de christenen op de Moren (moslims) en de bevrijding van de regio van de islam.
Voor dit feest verkleden honderden locals zich. Dit is echt iets wat ze heel belangrijk vinden en ze geven met gemak een paar honderd euro uit voor hun kostuum. Het is de bedoeling dat de locals in verschillende groepen verschillende 'facties' vertegenwoordigen. Zo marcheren er moslimsoldaten, christensoldaten, slaven, gildes, bodes, Arabieren in traditionele kledij en nog veel meer personages door de straten. Tijdens deze parades drijft men ook de spot met het verleden: de gevechten tijdens de Reconquista worden fanatiek nagebootst. Er zit ook een serieuze kant aan het feest. Er worden heilige processies gehouden waarbij een grote parade stapvoets richting de kerk marcheert. Elk dorp en elke stad heeft zijn eigen variatie. Zo bootsen de dorpjes/steden aan zee vaak de aankomst en het vertrek van de schepen van de Moren na.

In elke plaats heeft men een andere periode waarin het festival wordt gehouden. Als je een festival wil bijwonen is het dus handig om van te voren even te checken waar een Moros Y Cristianos in jouw reisperiode plaatsvindt. Klik [url="http://www.viw-costablanca.com/agenda_moros.shtml" target="_blank"]hier[/url] om een overzicht te bekijken.
Bekende plaatsen waar het festival o.a. plaatsvindt: Alicante, Alcoy, Denia, Calpe, Benidorm, Lérida en Orihuela.